Astronauți, rachete și simulatoare te așteaptă toată vara la Romexpo - LIFE.ro
Sari la conținut

Aventura spațială de la Romexpo este o expoziție pe care o poți vedea începând de acum până la jumătatea lui octombrie, la Romexpo, în Pavilionul C.

În luna iulie, lunea și marțea expoziția este închisă, iar din august până pe 15 octombrie accesul va fi permis 7/7 zile.

Organizatorii au gândit mai multe pachete de bilete, cu prețuri care pornesc de la 30 de lei și ajung la 200 de lei, iar toate detaliile le puteți găsi pe site-ul aventurii spațiale, aici.

Expoziția este organizată de U.S. Space & Rocket Center, centrul de vizitare NASA, iar exponatele, în majoritatea lor, sunt autentice. Expoziția se plimbă de vreo 5 ani, a călătorit în America, Africa, Europa, iar din România va pleca în Italia.

Am stat de vorbă cu Alina Palade, unul dintre reprezentanții expoziției și am încercat să aflam mai multe detalii pentru voi. Iată-le!                     

Te rog să fii ochii mei în poveste și să îmi spui ce văd din momentul în care intru în expoziție!

O să începi o călătorie prin spațiu și îți vei aminti de niște povești ale lui Jules Verne, despre cum își imagina el că ar arăta rachetele. Apoi vei vedea costumele originale ale astronauților, folosite atât în spațiu, cât și în timpul antrenamentelor. Unul din costume a aparținut lui Alexei Leonov, comandantul misiunii comune SUA/URSS, Apollo-Soyuz. Alexei Leonov este primul om care a părăsit nava spațială pentru 12 minute.

Alexei Leonov, primul om care a stat, pentru 12 minute, în spațiu

Practic, expoziția face prietenie între Rusia și SUA și accentuează faptul că americanii și rușii au fost primele națiuni care au trimis oameni în spațiu.

Apoi vei mai putea vedea o bucățică din piatra de pe Lună, care a fost certificată de NASA, alte obiecte și accesorii pe care le-au folosit în zbor, de la cască și mănuși la cutii în care își depozitau hrana sau produsele de igienă.

Apoi vei putea vedea capsula Casper, realizată în mărime naturală și folosită în misiunile Apollo pentru aselenizare. Nu aș vrea să uit capsula Orion, la fel realizată în mărime naturală. Ele două, cel puțin prin dimensiunea lor sunt în centrul atenției expoziției.

Capsula astronomică

Ce pot testa și atinge?

Spre finalul expoziției este zona cu cele 6 simulatoare, pe care le poți testa. Primul este 5GF, adică locul în care te vei simți exact cum se simt astronauții în spațiu atunci când plutesc și, la un moment dat, trebuie să se susțină de un perete. Este exact sentimentul de moonwalk. Apoi găsești un multiaccess trainer, care este, de fapt, o centrifugă care te pune în situația în care s-ar afla astronauții dacă ar pierde controlul navei.

Centrul de comandă

Eu nu l-am testat fiindcă nu mi-am găsit curajul încă, dar am auzit de la colegii americani de la NASA că unul dintre tehnicienii lor a rezistat cel mai mult o oră și câteva minute în această centrifugă. La expoziție lucrurile stau diferit. S-a stabilit o durată de 30 pînă la 40 de secunde, iar copiii par foarte fericiți când ies de acolo.

Mai există un simulator care imită momentul aterizării navei și practic copiii participă la niște jocuri, precum cele video, dar de o complexitate mult mai mare, care se pot face și în rețea.

Simulatorul antigravitațional

Toate aceste simulatoare au fost folosite în perioadele de antrenament de către astronauți.

O să avem în curând și o zonă de cinema și una în care copiii să poată face poze.

 

 

 

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora