Care sunt cele mai bune animale cu care să crească copilul tău - LIFE.ro
Sari la conținut

Care sunt cele mai bune animale cu care să crească copilul tău

Creşterea unui copil alături de animale are beneficii extraordinare. Ajută la creşterea gradului de empatie, îl învaţă să fie responsabil, îi alină...
Share this article

De când e lumea modernă e o întreagă discuţie dacă e bine să creşti animale în casă, mai ales când avem de-a face cu copii mici. Iar studiile arată că, în ciuda temerilor şi credinţelor unora dintre oameni, probabilitatea ca un copil care are un animal de companie încă din primii ani de viaţă să ajungă să sufere de obezitate sau să dezvolte alergii este mai mică decât în cazul copiilor ţinuţi la distanţă de animale. Iar dacă vrei să iei în considerare cele mai bune animale cu care să crească copilul tău trebuie să ţii cont de tipul de animal, de rasă, dar şi de spaţiul şi timpul pe care eşti dispus să i-l oferi.

Câinele

Câinii sunt printre cele mai iubite animale de companie din lume, dar şi cele care necesită un grad ridicat de responsabilitate. Pe lângă vaccinuri, deparazitări şi mâncare potrivită, aceştia au nevoie şi de mai multă atenţie şi de plimbări de cel puţin 2 ori pe zi, în cazul în care nu stai la casă cu curte.

În cazul în care alegi să iei un câine de rasă, este important să ţii cont şi de talia acestuia şi de nevoile lui. Un câine de vânătoare, de exemplu, nu se va mulţumi cu o tură de bloc dimineaţa şi una seara. Are nevoie de spaţiu şi de timp în care să alerge şi să se bucure de aer liber. În plus, câinele se ataşează extrem de repede de partenerii săi umani şi va simţi nevoia de multă atenţie, iubire şi joacă, aşa că trebuie să fii convins că i le vei putea asigura.

Odată aceste lucruri stabilite, poţi adopta un câine metis sau poţi alege unul de rasă. În cel de-al doilea caz e bine să ştii că cele mai potrivite rase pentru traiul cu copii în casă sunt: Golden Retriever, Labrador, Beagle, Terranova, Poodle, Boxer, Bulldog, Setter irlandez, Collie, Cocker Spaniel sau Weimaraner. Realitatea însă demonstrează că mai important decât orice este felul în care tratezi animalul şi în care înveţi copilul să reacţioneze şi să se comporte cu el.

Pisica

Deşi se spune despre ele că sunt simandicoase şi vin la mângâiat când au ele nevoie, nu când vor partenerii bipezi, pisicile sunt cele mai populare animale de companie din lume. Sunt peste 500 de milioane de pisici domestice la nivel mondial, iar faptul că au nevoie de mai puţină îngrijire decât necesită câinii ar putea avea mult de-a face cu asta.

O pisică fericită are nevoie de mâncare bună, apă proaspătă şi o litieră curată. Nu trebuie să o scoţi la plimbare decât dacă îţi doreşti tu asta şi doarme o mare parte din zi, aşa că vei aştepta tu cu nerăbdare perioadele în care cere joacă şi iubire. Are însă nevoie de periaj constant ca să nu îţi zboare părul prin casă cât e ziua de lungă.

Ce-i drept, pisicile sunt mai temperamentale decât câinii şi mai sensibile, aşa că trebuie să-ţi înveţi copilul cum să le drăgălească fără ca acestea să se simtă agresate. Cele mai multe dintre ele sunt mult mai deschise la a-i accepta şi a-i îndrăgi pe cei mici decât adulţii din jurul lor, cu condiţia ca aceştia să ştie să le respecte spaţiul şi momentele în care au nevoie să se retragă.

Printre cele mai blânde rase de pisici se regăsesc: British, Birman, Main Coon, Abyssinian şi Ragdoll, dar şi pisicile metise pot oferi la fel de multă dragoste dacă sunt tratate cu blândeţe şi afecţiune.

Rozătoarele: hamsteri, porcuşori de Guineea, iepuri

Unora ideea de a avea în casă ceva ce aduce cu rudele mai năpăstuite, şoarecii, este exclusă din start. Pentru alţii aceasta este însă varianta ideală pentru a-i face pe plac copilului care îşi doreşte un animal de companie fără să îşi dea însă prea mult activităţile de zi cu zi peste cap.

Hamsterii sunt micuţi, drăgălaşi şi foarte pufoşi. Au nevoie de mâncare potrivită – seminţe, cereale, larve de insecte şi insecte, apă proaspătă şi de cineva dornic să se joace cu ei şi să-i alinte.

Porcuşorii de Guineea se fac ceva mai mari, ajung până aproape de 1 kilogram unii dintre ei, dar sunt la fel de simpatici precum hamsterii. Spre deosebire de primii, aceştia sunt ierbivori, deci vor iubi legumele şi fructele, dar au nevoie şi de hrană prelucrată special pentru ei şi, la fel, apă proaspătă. Şi ei au nevoie de multă afecţiune, aşa că sunt ideali pentru copiii care au mult de împărţit.

Iepurii sunt şi ei extrem de sociabili şi dornici de iubire, dar au şi ei nevoie de o alimentaţie echilibrată, aşa că vor fi trataţi la fel ca orice animal de companie – cu vizite la medicul veterinar, vaccinuri şi îngrijire adecvată.

Indiferent de rasă, creşterea unui copil alături de animale are beneficii extraordinare. Ajută la creşterea gradului de empatie, îl învaţă să fie responsabil, îi alină singurătatea celui care nu are mereu la îndemână fraţi sau prieteni cu care să se joace şi ajută la scăderea gradului de stres sau anxietate.

Citeşte şi: Mama care s-a mutat la sat după ce copilul a făcut insuficiență respiratorie din cauza poluării – Raluca Ana Elas: „În natură mi-am dorit să simtă și să crească și copilul meu” – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora