Cei mai buni dansatori din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai buni dansatori din lume

Mărturiile vremii îl descriu ca pe un om care sfida gravitația și care avea o capacitate extraordinară de a intra în pielea personajelor pe care le interpreta. A adus mișcări revoluționare în baletul clasic, inclusiv mersul pe poante, considerat pe atunci imposibil de realizat de către dansatorii bărbați.
Share this article

Să faci un top al celor mai buni dansatori din lume poate părea nedrept și, cu siguranță, este extrem de subiectiv, mai ales în zilele noastre când arta dansului a ajuns la niște performanțe incredibile. Când vine vorba însă de cei mai buni dansatori din lume lucrurile sunt și mai complicate pentru că aici este vorba nu doar despre talent și despre munca incredibilă ce stă în spatele fiecărui act artistic, ci și despre popularitatea acestora și despre influența pe care o au sau au avut-o asupra celorlalți. Sunt, astfel, nume care se desprind instantaneu din mijlocul extraordinarilor dansatori ai lumii, iar numele și dansurile lor au rămas pentru totdeauna în istorie.

Mikhail Baryshnikov

Este probabil cel mai cunoscut și influent dansator din istorie. Cu siguranță este unul dintre cei mai buni balerini care au urcat vreodată pe scenă, mulți dintre critici considerându-l ca fiind cel mai bun, o legendă.

Născut în 1948, în Letonia, Baryshnikov a învățat să iubească baletul de la mama sa, o mare admiratoare a genului. Visa însă să devină pianist. La 11 ani a făcut însă cerere pentru a fi admis la Școala de balet a Operei din Riga, iar la 12 ani era acceptat să studieze acolo. Pianul a picat pe locul 2, iar Baryshnikov își așeza drumul către celebritate. Și-a făcut debutul pe scenă direct ca solist, în Giselle, a câștigat în același an medalia de aur la un concurs internațional organizat în Bulgaria, iar numele lui era deja pe toate buzele iubitorilor de balet. Un turneu în Canada i-a oferit șansa de a fugi din regimul totalitar din URSS și să facă apoi istorie. A făcut roluri memorabile în cele mai mari spectacole ale lumii, iar trecerea de la balet la dansul modern a fost cea care l-a transformat dintr-un dansator memorabil în cel mai cunoscut dansator al lumii.

Mikhail Baryshnikov, foto: edu.glogster.com

Rudolf Nureyev

De origine tătară, dar născut în Rusia, Rudolf Nureyev a transformat baletul dintr-o artă pentru cunoscători într-una accesibilă și celor mai puțini familiarizați cu acesta. Cu un talent deosebit și o carismă greu de egalat, Nureyev a cucerit rapid inimile spectatorilor. Viața personală l-a adus însă în atenția autorităților ruse, așa că la 23 de ani balerinul aflat într-un turneu, la Paris, cere azil politic și își duce cariera departe de locul nașterii. Intră în industria filmului, apare în marile spectacole de balet de pe cele mai mari scene ale lumii, conduce Opera din Paris. Sfârșește însă înainte de vreme, la 54 de ani, bolnav de SIDA.

Rudolf Nureyev, foto: pinterest.com

Fred Astaire și Ginger Rogers

Nu ai cum să spui numele unuia dintre ei fără să-l rostești și pe celălalt. Au făcut istorie împreună, au rămas în istorie împreună. Orice dans al lui Fred Astaire și Ginger Rogers era o poezie în sine, o poveste de dragoste la care visează orice romantic. Deși cei doi nu au fost niciodată un cuplu în viața reală, pe platourile de filmare se completau atât de bine încât ori de câte ori îi priveai era ca și cum nu ar putea exista unul fără celălalt. Fred Astaire avea o tehnică impecabilă, Ginger Rogers era fermecătoare, el era puternic și elegant, ea, sensibilă și delicată, iar împreună au format cuplul iconic ce a dat viață celor mai bune musicaluri realizate vreodată.

Fred Astaire și Ginger Rogers, foto: amazon.com

Joaquin Cortes

Balet și flamenco în aceeași propoziție. Pentru cei mai mulți asta ar fi fost de inimaginat dacă nu ar fi apărut Cortes, Joaquin Cortes. Cel mai tânăr dansator de pe lista cu cei mai buni dansatori din lume este nu doar un sex simbol, dar este omul care a adus dansul și în inimile multora dintre cei care nu apreciau această formă de artă. La numai 23 de ani era deja o vedetă a Baletului Național Spaniol, dar a decis să vrea mai mult. Și-a înființat propria companie de dans, Joaquin Cortes Ballet Flamenco, iar spectacolele sale au smuls ropote de aplauze în toate colțurile lumii. Nume precum Madonna, Jennifer Lopez, Antonio Banderas, Al Pacino, Quentin Tarantino sau Sting se numără printre cei care îl laudă pe Cortes cu orice ocazie. Sunt milioane de oameni pe tot globul care s-au bucurat live de spectacolele sale, iar picioarele lui erau asigurate, acum câțiva ani, pentru suma de 3 milioane de euro.

Joaquin Cortes, foto: buro247.sg

Michael Jackson

Controversat, iconic, inovator, regele muzicii pop nu putea lipsi de pe lista cu cei mai buni dansatori din lume. Nu doar muzica lui a făcut istorie, ci și dansul pe care l-a transformat în element esențial al oricărui artist din muzica pop. Autodidact, cu un ritm neobișnuit, mișcările aduse de el pe scenă sunt acum recunoscute ca stilul Jackson și au influențat o mulțime de artiști, precum Justin Timberlake sau Justin Bieber. La rândul lui, megastarul a fost influențat de Mikhail Baryshnikov și Fred Astaire. Și-a dat însă seama că nu poate realiza mișcările cu aceeași ușurință și eleganță ca aceștia, așa că a decis să-și creeze propriul stil inspirat din artiști și stiluri diferite. Influența și popularitatea lui au fost atât de mari încât și acum sunt o mulțime de oameni care încearcă să imite dansul și stilul lui Michael Jackson.

Michael Jackson, foto: biography.com

Sylvie Guillem

Dansatoarea franceză este un simbol al baletului modern. Puternică, pasională, sensibilă și foarte onestă, Sylvie a redefinit imaginea clasică a balerinelor și a devenit în scurt timp un model pentru dansatorii din lumea întreagă. Debordând de personalitate, dansatoarea a detestat mereu imitațiile așa că și-a croit drumul către marile scene în stilul propiu, sfidând legile scrise și nescrise ale baletului clasic, dar și pe cele ale gravitației. Nu a avut un drum ușor. Nimic nu e ușor când ieși din tipare, așa că la începutul carierei mulți dintre spectatori au pus-o la zid pentru schimbările pe care le aducea producțiilor clasice. La 24 de ani părăsea furtunos Opera din Paris, iar Nureyev, directorul de atunci al Operei nu s-a împăcat niciodată cu această pierdere. Londra i-a devenit noua casă, locul în care Sylvie a împletit pe propriul plac dansul clasic cu cel contemporan.

Sylvie Guillem, foto: blog.discountdance.com

Gene Kelly

Puțini sunt cei care să nu fi văzut vreodată celebra scenă din Singing in the Rain și să nu încerce să îl imite pe Gene Kelly dansând în ploaie. Puțini au însă eleganța și ritmul lui. Despre Kelly se spune că este cel care a reușit să facă baletul digerabil și de către publicul larg, însă el și-a autodenumit stilul ca fiind unul hibrid, un amestec personalizat între mai multe stiluri de dans. De altfel el este cel care a adus dansul pe marile ecrane și care a schimbat percepțiile bărbaților față de acesta. Odată cu el dansul nu a mai părut un lucru destinat femeilor, ci o formă de manifestare a sensibilității și romantismului pe care le manifestă oricine, indiferent de sex.

Josephine Baker

Crescută într-o Americă marcată de rasism și abuzuri multiple, Josephine Baker părăsește tărâmul tuturor posibilităților pentru Franța, o țară mult mai primitoare și ferită de discriminarea rasială ce o marcase puternic pe tânăra artistă. Aici face furori în spectacole ieșite total din zona clasică, marcate de exotism și senzualitate.

Nume celebre ale vremii s-au întrecut în elogii la adresa celei supranumită Black Venus. Picasso a numit-o Nefertiti din zilele noastre, în timp ce Hemingway a descris-o ca pe cea mai senzațională femeie pe care a văzut-o vreodată cineva.

Josephine Baker, foto: flagey.be

Martha Graham

Americanca este considerată unul dintre pionierii dansului modern. Tânăra artistă a transformat la începutul anilor 1900 baletul clasic într-un dans bazat pe capacitatea de expresie extraordinară a corpului uman. A trecut de la mișcările clasice la mișcări inovative, nemaivăzute până în acel moment, precum contracții sau spirale. A inventat un limbaj nou al mișcărilor, unul care exprima toate trăirile umane: furie, pasiune, extaz, dezamăgire. A fost primul dansator care a susținut un spectacol la Casa Albă, a primit Medalia Libertății, cea mai mare distincție pe care o poate primi un civil și a dansat și realizat coregrafii timp de mai bine de 70 de ani.

Martha Graham, foto: britannica.com

Vaslav Nijinsky

Nijinsky este considerat cel mai mare dansator al începutului de secol XX și unul dintre cei mai talentați din istorie deși a dansat doar până la vârsta de 29 de ani. Mărturiile vremii îl descriu ca pe un om care sfida gravitația și care avea o capacitate extraordinară de a intra în pielea personajelor pe care le interpreta. A adus mișcări revoluționare în baletul clasic, inclusiv mersul pe poante, considerat pe atunci imposibil de realizat de către dansatorii bărbați. Talentul său remarcabil a fost însă presărat cu trăiri extrem de puternice și consumatoare de energie. La nici 30 de ani suferea o cădere nervoasă pe scenă și era internat într-un ospiciu. Diagnosticul de schizofrenie a venit în scurt timp, iar cariera lui s-a încheiat înainte ca Nijinsky să apuce să transmită toate emoțiile și mișcările pe care își dorea să le scoată în fața publicului.

Vaslav Nijinsky, foto: pinterest.com
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora