Cei mai mari filantropi din lume. Cine sunt oamenii care s-au angajat să-şi doneze averile
Lumea, aşa cum o ştim, n-ar fi aceeaşi dacă n-ar fi oamenii care ştiu să facă diferenţa. Sunt cei pentru care voluntariatul este un fel de a trăi, sunt cei implicaţi în fundraising, sunt cei care salvează vieţi, care educă sau care inventează lucruri salvatoare sau menite să ne ajute să evoluăm. Ne place sau nu, multe dintre toate acestea şi toată bună-voinţa oamenilor nu sunt însă de ajuns în lipsa banilor. Şi atunci intră în scenă oamenii care înţeleg că o donaţie, mai mică sau mai mare, poate însemna, pur şi simplu, viaţă. Iar astăzi vă prezentăm cei mai mari filantropi din lume, oamenii care au înţeles că nu e suficient să aibă ei, ci trebuie să le ofere şi altora şi vorbim de sume cu multe, foarte multe zerouri.
Bill Gates, fondatorul Microsoft, devenea la vârsta de 31 de ani, în 1987, cel mai tânăr miliardar din lume. 8 ani mai târziu, în 1995, devenea cel mai bogat om din lume şi, cu mici excepţii, şi-a păstrat titlul an de an. Ultimii ani a cedat însă acest loc şi nu pentru că afacerea pe care a pus-o pe picioare ar fi suferit pierderi, ci pentru că donaţiile sunt tot mai mari.
În anul 2000 fondatorul Microsoft a fondat împreună cu soţia sa Fundaţia Bill şi Melinda Gates, o organizaţie ce se axează pe rezolvarea problemelor din educaţie, îmbunătăţirea sănătăţii la nivel mondial şi combaterea sărăciei. În chiar primul an de existenţă al fundaţiei a donat 1 miliard de dolari folosiţi pentru ca 20.000 de tineri să poată urma o facultate. 3 miliarde de dolari a donat misiunii de eradicare a poliomielitei pe întreg globul, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Dacă în 1998 virusul era prezent în mai bine de 125 de ţări, iar în fiecare an peste 350.000 de oameni rămâneau paralizaţi din cauza lui, astăzi cazurile de poliomielită au fost reduse cu 99%. 700 de milioane de acţiuni Microsoft în valoare de 60 de miliarde de dolari şi 2,9 miliarde de dolari cash au donat de-a lungul anilor soţii Gates, care spun că cea mai mare parte a averii lor va ajunge în sprijinul cauzelor importante pentru oamenire.
Cu doar câteva zile în urmă Bill Gates a anunţat că donează 10 milioane de dolari pentru lupta de combatere a coronavirusului care face ravagii în China şi ameninţă şi restul lumii.
Tot Bill Gates, alături de un alt miliardar, Warren Buffett au iniţiat campania „Giving Pledge”. Oamenii cu bani din întreaga lume sunt invitaţi să doneze în timpul vieţii cel puţin jumătate din avere unor cauze caritabile. 150 de milionari şi miliardari ai planetei au răspuns invitaţiei celor doi, printre ei fiind şi Mark Zuckerberg, Richard Branson şi Elon Musk.
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a uimit o lume întreagă în momentul în care, alături de soţia sa, Priscilla Chan, a anunţat că donează 99% din acţiunile deţinute la Facebook, în valoare de 45 de miliarde de dolari, unei fundaţii ce luptă pentru susţinerea potenţialului uman şi al egalităţii. Uimirea nu s-a datorat neapărat sumei, impresionantă de altfel, ci vârstei celor 2. Cei mai mari filantropi din lume sunt oameni cu vârste de peste 70 de ani, iar fondatorul Facebook şi soţia sa au scăzut considerabil media de vârstă de pe această listă, dând în acelaşi timp un exemplu de urmat altor oameni de afaceri de vârsta lor.
Warren Buffett, partenerul lui Gates în campania „Giving Pledge”, completează într-un mod impresionant lista cu cei mai mari filantropi din lume. El a donat în 2006 Fundaţiei Bill şi Melinda Gates şi altor 4 organizaţii caritabile 85% din acţiunile deţinute în compania Berkshire Hathaway în valoare de 31 de miliarde de dolari, cea mai mare donaţie de acest fel de până atunci. Anul trecut a completat donaţia cu alte acţiuni în valoare de 3,6 miliarde de dolari cedate către aceleaşi organizaţii de caritate.
Azim Premji este al doilea cel mai bogat om din India şi al 36-lea din întreaga lume, cu o avere estimată la 22,6 miliarde de dolari. Preşedintele Wipro, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de outsourcing şi software, a făcut de-a lungul vieţii donaţii de peste 21 de miliarde de dolari către ONG-uri ce activează în domeniile educaţiei şi sănătăţii. Anul trecut, conform înţelegerii semnate în cadrul „Giving Pledge” a anunţat că donează şi o treime din acţiunile companiei, în valoare de 7,5 miliarde de dolari, fundaţiei pe care o conduce.
George Soros este şi el pe lista cu cei mai mari filantropi ai lumii. Omul de afaceri a dat startul programelor caritabile în 1979 când a pus bazele Fundaţiei Open Society, o organizaţie axată în mod deosebit pe sprijinirea educaţiei în toate colţurile lumii, dar şi pe realizarea de proiecte de sănătate, drepturile omului şi democraţie. Până în 2017 suma totală a donaţiilor lui către această fundaţie ajunsese la 32 de miliarde de dolari. În urmă cu câteva zile a anunţat că va mai dona 1 miliard de dolari pentru finanţarea unei reţele de universităţi care să promoveze valorile liberale.
Gordon Moore, unul dintre fondatorii Intel, a fost şi el preocupat toată viaţa de cauze caritabile, finanţând constant diverse organizaţii non-profit. În anul 2000, împreună cu soţia sa, a pus bazele Fundaţiei Gordon şi Betty Moore către care a donat imediat 5 miliarde de dolari. Ţelul organizaţiei era de a ajuta la dezvoltarea programelor de protejare a mediului şi de evoluţie în domeniul ştiinţific. Un an mai târziu Moore a făcut o donaţie de 600 de milioane de dolari către Caltech, o Universitate privată de cercetări din California, marcând astfel cea mai mare donaţie făcută vreodată unei instituţii educaţionale de studii superioare. În 2007 dona alte 200 de milioane de dolari către aceeaşi universitate, bani destinaţi construirii unui telescop de 30 de metri înălţime în Hawaii. În 2017 cuplul a făcut o donaţie de 50 de milioane de dolari către un spital din California, pentru dezvoltarea unui centru de cercetare şi tratare a copiilor cu boli de inimă. Donaţia a venit ca urmare a unei operaţii salvatoare la care a fost supus acolo un nepot al soţilor Moore.
Pe lista cu cei mai mari filantropi din lume mai apar nume precum Michael Bloomberg, fostul primar al New-York-ului, Eli Broad, antreprenor în industria asigurărilor de sănătate şi James Stowers, fondatorul uneia dintre cele mai mari firme de investiţii din Statele Unite ale Americii.
Există un nume care se distinge dintre toate, cel al lui Charles Francis Feeney, care şi-a promis că îşi va dona întreaga avere în scopuri caritabile şi este aproape de ţelul său. Până în prezent a făcut donaţii de peste 8 miliarde de dolari, iar averea sa este acum estimată la numai 1,5 milioane de dolari. Feeney nu a făcut publice donaţiile sale până în 1997 când a fost nevoit să-şi dezvăluie identitatea în urma unei dispute de afaceri. Cunoscut fiind acum rolul său de filantrop, în februarie 2011 a semnat deja celebra înţelegere „Giving Pledge”. Şi-a păstrat şi stilul simplu de viaţă: nu deţine nicio proprietate şi nici maşină, locuieşte cu chirie şi zboară mereu la clasa economică.