Clădiri cu „păduri verticale” care produc 60 kg de oxigen pe zi
China proiectează „păduri verticale” care să contribuie la „aerisirea” oraşelor. The Nanjing Green Towers, două de clădiri-turn care vor găzdui apartamente, spaţii pentru birouri, magazine, hoteluri, restaurante şi spa-uri, vor fi îmbrăcate în „păduri verticale”. Cele două construcţii „capitonate” cu plante vii şi arbori vor produce în jur de 60 kg de oxigen în fiecare zi. Pentru „înverzirea” celor două turnuri vor fi plantaţi peste 1.000 de copaci din 23 de specii locale, dar şi 2.500 de arbuşti şi plante căţărătoare. Proiectul se va construi în districtul Pukou din Nanjing şi va fi definitivat în anul 2018.
O astfel de „pădure verticală” va ajuta regenerarea biodiversităţii, va „consuma” 25 de tone de CO2 în fiecare an şi va produce 60 kg de oxigen în fiecare zi.
Conceptul The Nanjing Green Towers a fost realizat de italienii de la Stefano Boeri Architetti. Balcoanele apartamentelor vor permite locatarilor să se apropie de „pădurea verticală”, căci plantele sunt gândite să „curgă” în cascade pe suprafaţa exterioară a clădirilor.
Turnul cel mai înalt are 200 de metri înălţime. Acesta va avea un luminator plin de verdeaţă în vârf şi va găzdui spaţii de birouri de la etajul 8 până la 35. Tot aici se vor afla un muzeu, o şcoală şi un club privat pe acoperiş. Cel de-al doilea turn (108 metri înălţime) va fi sediul unui hotel cu 247 de camere şi va avea o piscină pe acoperiş. La parterul clădirilor (înalt de 20 de metri) se vor găsi spaţii comerciale, recreaţionale şi educative, precum şi câteva săli de conferinţe şi spaţii expoziţionale.
Acesta este cel de-al 3-lea proiect de „păduri verticale” conceput de Stefano Boeri, după cele din Milano şi Lausanne. Firma de arhitectură plănuieşte să dezvolte conceptul şi în alte oraşe ale lumii, precum şi în alte 5 oraşe din China: Shijiazhuang, Liuzhou, Guizhou, Shanghai şi Chongqing.