Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly

Oriunde te afli în lume, următoarele sfaturi pentru un stil de viață eco friendly sunt toate eforturi realizabile. Unele dintre ele sunt chiar foarte distractive!
Share this article

Planeta are nevoie de noi, iar noi avem nevoie de câteva sfaturi pentru un stil de viață eco friendly, astfel încât să o putem lăsa moștenire și generațiilor ce vin după noi.

Făcând trecerea către un stil de viață ecologic beneficiile se vor traduce într-o îmbunătățire a sănătății și a vieții în general și extrem de important, vei avea un imput important asupra mediului înconjurător.

Dacă vei renunța la substanțele chimice inutile, la alimentele nesănătoase, la practicile neprietenoase pentru Pământ și la obiceiurile / rutinele proaste, vei avea de câștigat o sănătate mai bună, stimulând în același timp mediul și ecosistemul. Oriunde te afli în lume, următoarele sfaturi pentru un stil de viață eco friendly sunt toate eforturi realizabile. Unele dintre ele sunt chiar foarte distractive!

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: economisește energia

Unul dintre pașii cei mai direcți pe care îi poți face pentru a reduce impactul pe care stilul de viață îl are asupra mediului este reducerea cantității de energie pe care o folosești la tine acasă. Economisirea de energie are beneficii reale, tangibile asupra vieții tale, deoarece te ajută să economisești bani. Deși unele tehnici de economisire a energiei necesită o cheltuială financiară inițială, pe termen merită investiția. Cum poți face asta:

– Folosește becuri cu consum redus de energie

– Stinge lumina atunci când nu-ți trebuie

– Scoate din priză încărcătoarele atunci când telefonul, laptopul sau alte aparate sunt încărcate.

– Izolează-ți casa pentru a conserva căldura și pentru a nu mai fi nevoie de alte surse de încălzire suplimentare, consumatoare de energie.

– Spală hainele la temperaturi mai scăzute și folosește cât mai puțin, spre deloc uscătorul de rufe.

Citește și: Ziua Pământului. O istorie interesantă a responsabilității sociale
Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly
Economisește energia. Foto: Shutterstock

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: economisește apa

De fiecare dată când le vorbesc copiilor mei despre importanța economisirii apei, le dau exemplul copiilor din Africa ce consumă într-o săptămână atâta apă cât folosim noi într-un rezervor la closet.

Economisirea apei este un alt mod de a reduce impactul stilului tău de viață asupra mediului și, la fel ca și reducerea consumului de energie, îți poate economisi mulți bani. Cum faci să economisești apa?

  • Optează pentru cicluri mai scurte de spălare atunci când folosești mașina de spălat rufe
  • Rezolvă și repară scurgerile
  • Fă dușuri scurte
  • Oprește robinetul atunci când te speli pe dinți
  • Fierbe doar atâta apă cât ai nevoie pentru ceai, cafea și alte băuturi.
  • Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly
    Economisește apa. Foto: Shutterstock

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: nu ai nevoie să faci mereu plinul la benzină

Ori de câte ori este posibil, evită să folosești mașina. Călătoriile locale pot fi făcute pe jos sau cu bicicleta și caută întotdeauna căi de transport public atunci când călătorești mai departe.

Evident, aceste opțiuni nu sunt disponibile pentru toată lumea dar, în funcție de circumstanțele personale, mersul cu bicicleta și mersul pe jos te vor menține activ și vor contribui la mediul înconjurător.

Dacă trebuie să călătorești cu mașina, caută posibilitățile de car sharing cu prietenii și vecinii, reducând astfel numărul de mașini pe drumuri. Puteți merge împreună la birou, la cumpărături sau chiar în excursii. E mai ieftin pentru toată lumea și mai util pentru mediu.

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: alege hrana organică

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly
Alege alimentele organice. Foto: Shutterstock

Alimentele pe care le consumăm au un efect profund asupra mediului global – pe măsură ce populația lumii crește, crește cererea de alimente și crește presiunea asupra ecologiilor și habitatelor. Problemele legate de producția, aprovizionarea și consumul de alimente sunt extrem de complexe, dar există câteva lucruri care ar putea contribui la reducerea impactului asupra mediului a ceea ce consumi, oferind totodată un stil de viață sănătos:

  • Alege produse locale, de sezon
  • Dacă ești consumator de carne, alege să reduci numărul de porții pe care le mănânci într-o săptămână
  • Dacă ești consumator de pește, alege acele specii sustenabile și acel pește obținut prin metoda pescuitului. De asemenea încearcă să eviți acel pește contaminat cu mercur.
  • Evită alimentele ce vin în ambalaje inutile și nu cumpăra pentru orice o pungă.
  • Caută întotdeauna alimente durabile, ecologice, echitabile la preț, deoarece acest lucru ajută economia.

Descoperă alimentele naturale de la roadelepământului.ro.

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: evită plasticul

Încearcă pe cât posibil să nu mai cumperi apă îmbuteliată în sticle de plastic. Dacă salvarea naturii nu reprezintă un motiv suficient pentru tine, gândește-te că din fabrici ies tone de baloturi de apă îmbuteliată care de multe ori stau în soare sau sunt transportate în camioane deschise. La soare, plasticul emană niște substanțe dăunătoare pentru organism.

Dacă apa de la robinet nu ți se pare suficient de bună, alege să investești într-un filtru. Investiția se amortizează în maxim un an, iar tu nu vei mai căra zeci de bidoane și baxuri cu apă.

Citește și: Reciclarea plasticului. 10 lucruri vitale de știut despre poluarea cu plastic

Pungile de plastic reprezintă o mare irosire pentru mediu. Se crede că 100 de miliarde de pungi din plastic pentru cumpărături sunt folosite în America în fiecare an și doar 1-3% din pungile de plastic din întreaga lume sunt reciclate. Aceasta înseamnă o cantitate uriașă de deșeuri, dintre care multe ajung în zonele sălbatice.

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: salvează albinele!

Există o mulțime de inițiative de mediu pe care le poți lua în considerare, dar una dintre cele mai importante este necesitatea salvării albinelor. Aceste insecte mici sunt vitale pentru polenizarea ecosistemului vibrant al Pământului, dar au dispărut din cauza utilizării pesticidelor. Poți ajuta lucrurile achiziționând miere organică (pentru a susține practicile naturale de creștere a albinelor) sau donând unor organizații caritabile care promovează bunăstarea albinelor.

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly
Evită plasticul. Alege hârtia reciclată. Foto: Shutterstock

Împrumută, închiriază și alege magazinele caritabile!

Magazinele de caritate oferă o modalitate de a recicla orice articole nedorite, de a găsi lucruri second-hand și, mai important, susține cauza caritabilă a alegerii tale.

Citește și: Ana Maria Răducanu și povestea tinerei care a deschis primul magazin Zero Waste din Bucureşti şi vrea să ridice şi un ecovillage în ţară

Cărți, CD-uri, DVD-uri și multe altele pot fi împrumutate de la biblioteci și prieteni. Poți reduce ambalajul și transportul prin simpla închiriere sau împrumutul a ceva și poți restitui favoarea prietenilor obținând o interacțiune socială adecvată.

Sfaturi pentru un stil de viață eco friendly: folosește mai puțină hârtie

Dacă dorești să faceți un pas mai departe, poți alege să rămâi fără hârtie! Poți primi toate facturile și scrisorile de la bănci, companii energetice și alți furnizori de servicii prin e-mail. Și nu uita: nu imprimați documente decât dacă este absolut vital. De asemenea, puteți ajuta procesul reciclând orice hârtie de care nu mai ai nevoie.

Iar atunci când trebuie să împachetezi ceva, alege hârtia reciclată. În magazine și librării se vinde hârtia reciclată sub formă de coli, agende și chiar se tipăresc reviste și cărți pe suport de hârtie reciclată.

Și, evident, reciclează!

Când am mobilat bucătăria și holul apartamentului, un dulap l-am conceput special pentru a încăpea în el un coș mare. Acolo arunc zilnic hârtie, plastic, metal și sticle. Când se umple, le sortez și le duc la containerele de reciclare. E foarte simplu. Îmi consumă maxim 20 de minute pe săptămână.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora