Cum ne pregătim copilul pentru viața de adult? Și cum îl putem ajuta să se adapteze la cerințele de pe piața muncii? Povestea Success Academy, singura școală din România gândită după cerințele mediului de business - LIFE.ro
Mergi la conținut

Amada Bălțățeanu nu a vrut să plece din țară. Însă era complet nemulțumită de sistemul de educație de la noi. Și atunci ce putea face pentru copilul său? Știa că dezvoltarea personală și antrenamentul abilităților de lider le aduc tinerilor cel mai mare avantaj personal și profesional în viața reală și așa s-a hotărât să înființeze Success Academy împreună cu alți 3 parteneri, în anul 2016.

Startul a fost dificil, spune Amada, pentru că nu aveau atunci o imagine completă asupra nevoilor tinerilor. A avut mari emoții. Însă după întâlnirea cu prima grupă și după primele rezultate frumoase obținute, au prins încredere. Și apoi, au continuat să-i ajute pe tinerii de astăzi să își clădească un viitor și să crească profesioniștii de mâine.

A intrat în domeniul antreprenorial pentru a dezvolta o variantă de educație eficientă pentru băiețelul ei de patru ani. A vrut să își pregătească copilul pentru viață. Și a ajuns să facă același lucru și cu alți tineri. Iar astăzi încearcă zi de zi să aducă un suflu nou de care societatea românească are atât de multă nevoie.

Cine este Amada Bălțățeanu și care este motivul pentru care a fondat Success Academy, aflăm din interviul de mai jos:

Cum a început povestea Success Academy?

Când am devenit mamă (o mamă preocupată de educația copilului său) m-am întrebat ce parcurs va urma băiatul meu în sistemul de învățământ românesc. Cum îl pot susține în parcursul lui educațional, ce variante există în România? Opțiunea de a pleca din România am exclus-o, așadar mi-am propus să pun umărul la schimbarea societății.

Pentru că dezvoltarea personală și antrenamentul abilităților de lider le aduc copiilor și tinerilor cel mai mare avantaj personal și profesional în viața reală, am fondat Success Academy împreună cu alți 3 parteneri, în anul 2016. Sunt implicată activ în dezvoltarea Academiei, de la construcția programelor de training și livrarea sesiunilor către copii și adolescenți, până la relaționarea constantă cu părinții.

Este proiectul meu de suflet și îl văd ca pe o contribuție personală la dezvoltarea următoarelor generații de tineri și singura școală în prezent din România care pleacă de la cerințele specifice ale mediului de business și completează orice traseu educațional ales de cursant în școala clasică.

Ce face Success Academy?

La Success Academy facem ceea ce, din păcate, școala nu face. Adolescenții descoperă care le sunt punctele forte și care este talentul lor nativ. Învață despre ei și află punctual ce au de îmbunătățit. Încep să utilizeze instrumente utile în viața de zi cu zi. Învață cum să ia decizii cotidiene sau pentru viitorul lor profesional. Învață să își seteze obiective, să-și planifice acțiunile, să relaționeze, să comunice eficient etc. Își dezvoltă abilitățile de leadership și cele esențiale cerute de mediul de business – influențare, negociere, prezentări etc.

Amada Bălțățeanu (Success Academy): Dacă școala îi învață să fie docili, să stea în banca lor aliniați și ordonați, noi la Success Academy îi vrem curajoși, dezinvolți, creativi și capabili să dezvolte proiecte. Vrem să reușească.

De unde dorința de a dezvolta potențialul uman?

Simt că este vocația mea. Simt că este ceea ce mi-am dorit să fac dintotdeauna. De peste 15 ani lucrez în dezvoltarea potențialului oamenilor și mi-am făcut un scop din a scoate maximum din fiecare tânăr cu care lucrez. Bucuria mea cea mai mare este atunci când, după anii petrecuți împreună, să mă sune și să-mi povestească cât de mult l-a ajutat ceea ce am lucrat în sala de training. Cât de mult s-a transformat și câte experiențe de viață i-au fost mai ușoare pentru că știa ce să facă. Ultima oară un tânar, acum student în Olanda, mi-a spus cum a reușit să se diferențieze prin modul lui de gândire, la facultatea sa și să fie extrem de apreciat de colegi și profesori.

Care  a fost cel mai dificil moment prin care ai trecut cu acest proiect?

Startul a fost dificil pentru că nu aveam o imagine completă asupra nevoilor tinerilor și am avut mari emoții. Ne-am liniștit când am pornit efectiv prima grupă și am văzut ce rezultate frumoase obținem.

Dar cel mai frumos compliment pe care l-ai primit de la cursanți?

A fost un moment cu unul dintre tinerii noștri cursanți când, după o analiză video a unui speach public mi-a spus: „Amada, simt două chestii antagoniste. Nu știu dacă să râd sau să plâng. E imposibil să mă vezi în două minute așa cum sunt de fapt. Sunt tare uimit!”.

Amada Bălțățeanu

Cum arată sistemul de învățământ de la noi?

Greoi. În parte, neadaptat realității. Bazat doar pe acumulare de cunoștințe, fără corelații cu viața reală. Structurare și acumulare, atât. Rupt de ceea ce se cere unui tânăr când intră într-un job.

Spui că sistemul de învățământ este greoi, dar cum ar trebui să îl schimbăm pentru a fi adaptat la nevoile copiilor din ziua de azi?

Ar trebui să schimbăm totul. De la mentalitatea profesorilor care își doresc copii cuminți, frumos aliniați în bănci, până la modul de aranjare al băncilor în clase sau realizarea orelor în alte locații față de școală. Totul ar trebui interconectat cu viața reală, cu tehnologia. Ar trebui mentori adevărați, profesori care sunt pasionați de partea didactică și de formarea de personalități.

Profesorul trebuie să fie parte din clasă, să fie lider, nu să conducă clasa ca un dictator. Vrea respect, asta înseamnă că la rândul lui trebuie să ofere respect. Se schimbă abordarea și mentalitatea elevilor, așa cum se schimbă și societatea în ansamblu.

Spui că profesorul trebuie să fie un lider, care sunt, în afara de aceasta, principalele calități pe care ar trebui să le aibă un dascăl?

Spontan. Cu simțul umorului. Să reușească să capteze interesul, să te includă și pe tine ca elev în povestea materiei respective, iar aici intervine profesionalimul său și modul în care știe să se pregătească/ să fie la curent cu toate noutățile. În ziua de azi nu e ușor să fii un profesor bun, trebuie să fii un longlife learner. 

De ce ai ales acest drum al antreprenoriatului?

Sunt mama unui băiețel adorabil de patru ani, dar în același timp am experiență de peste 15 ani în livrarea programelor de training. Sunt trainer, speaker, autor, expert în descifrarea limbajului non-verbal și știu că va mai dura foarte puțin până când inteligența artificială va începe să o concureze serios pe cea umană, cel mai probabil în maxim 15 ani … adică exact atunci când băiatul meu va avea 19 ani și își va lua viața în piept.

Vreau să îmi pregătesc copilul pentru viață. În același timp vreau să fac același lucru și cu alți tineri, pentru a aduce acel suflu nou de care societatea românească are atât de multă nevoie.

Dacă am experiență, îmi place profesia mea, vreau să schimb lucruri la nivelul societății, m-am gândit de ce nu aș deveni antreprenor pe zona mea de expertiză? După patru ani de activitate se dovedește că este cea mai potrivită alegere.

Cât de greu este să fii antreprenor în România?

Nu este mai greu față de alte țări, cel puțin în domeniul nostru. Este într-adevăr un ritm accelerat de viață, dar noi l-am ales, noi am pornit pe acest drum. Știam cum va fi, deci nu are rost să ne lamentăm.

În acest moment ești parte dintr-un start-up foarte solicitant, cum arată o zi din viața ta?

Foarte aglomerată, dar și foarte bine structurată în același timp. Încep dimineața devreme, cu treburi administrative, partea de training, diverse întâlniri, discuții cu părinții cursanților noștri, dăm feedback constant către ei, iar seara îmi impun să imprim o stare bună împreună cu familia și să petrecem câteva ore frumoase împreună. De aici ne tragem energia și echilibrul pentru ziua următoare.

Ce nu uiți niciodată să faci dimineața?

Să zâmbesc copilului și soțului meu. Îmi plac diminețile, ele în concepția mea reprezintă începutul. Cu toată energia și vibe-ul unui început de zi, de proiect, de business.

Chiar cum arată o dimineață perfectă pentru tine?

Să iau micul dejun cu familia mea, pe terasa noastră, în aer liber, într-o dimineață cu mult soare. Iubesc soarele dimineața. Îmi dă energie.

Care este primul lucru pe care îl faci seara când ajungi acasă?

Mă bucur și mă joc cu copilul meu. Râd. În fiecare zi, seara sau dimineața râd și zâmbesc mult. Încerc să petrec cât mai mult timp împreună cu el, sunt anii în care are cea mai mare nevoie de mine, apoi va crește.

Amada Bălțățeanu

Astăzi muncești să-ți transformi afacerea într-un succes, dar ce voiai să te faci când erai mică?

Să fiu profesoară. Nu mi-a ieșit sa fiu profesor, am reușit să devin trainer. Deși pot exista zone comune, un trainer e mai pragmatic și orientat 100% către cursant. E despre el. Totul este despre el.

Și care a fost profesorul cel mai special?

Profu` de mate, Ionescu, care în clasa a XII-a, în prima oră, ne-a invitat să ne aruncăm manualele pe geam. La început am crezut că e o glumă. Apoi am înțeles că e real. Le-am aruncat și ne-a spus ce trebuie să lucram ca să luam bac-ul cu note peste 9. A fost mai mult decât un profesor. A fost mentor. Sursă de inspirație. A fost cel care mi-a dat încredere că voi reuși la bac și în viață. A fost trainer.

Dacă ai putea să schimbi o alegere pe care ați făcut-o din traseul profesional pe care l-ați avut, care ar fi aceea?

Nu aș schimba nimic. Experiența de business îmi este utilă să înțeleg foarte pragmatic lucrurile. Experiența de trainer este cea care mă împlinește. Nu aș schimba nimic dacă ar fi să o iau de la capăt. Mi-ar plăcea să reiau. Când începem?

Care a fost cea mai importantă decizie pe care ai luat-o în viață?

Cred că startul acestui business a fost cea mai importantă decizie pe care am luat-o în viață, în mod asumat, rațional. Dar la fel de bine cea mai importantă decizie a fost și când m-am căsătorit, când am devenit mamă. Fiecare decizie este foarte importantă, pentru că te duce într-un punct peste ani. Atunci realizezi și dacă a fost cea mai potrivită momentului.

Ce îți place să faci în timpul liber?

Aaaa, o mulțime de lucruri. Normale. Probabil ca orice om. Să mă joc cu fiul meu. Să mă văd cu prietenii. Să ajut pe cineva. Să merg la un film bun sau la un concert drăguț. Dar și mai puțin normale. Să mă cațăr. Să merg prin deșert sau să explorez o insulă. Nu știu, nu am spus nu la nicio experiență de până acum, am luat-o de fiecare dată ca pe oportunitate de a învăța ceva nou.

Unde a fost cea mai faină vacanță pe care ai avut-o până acum?

Toate vacanțele mă inspiră și fiecare loc are farmecul său. Îmi plac locuri din România, de exemplu în Bucovina, în Transilvania, Delta Dunării, dar îmi place să merg și în străinătate. Cea mai romantică destinație consider că este Italia, acolo nu dai greș niciodată, orice oraș sau sătuc ai alege. Iubesc vacanțele cu mult soare.

Ce citești acum?

Am 3 cărți pe care le citesc în paralel. Am preluat un model de a nu mai citi câte o carte pe rând. Citesc o carte despre non-verbal, am împrumutat o carte de psihologie comportamentală super faină și citesc și un ghid de călătorie ca sursă de inspirație pentru concediul următor.

Care este cea mai mare frică a ta?

Temeri mărunte, da. Cotidiene. Frică, nu simt acum.

Cea mai mare realizare?

Eu sunt continuu, de ani de zile, cea mai mare realizare a mea. Și o spun cu maximă modestie. Modul în care am știut să învăț, să aplic, să schimb, să mă adaptez, să îmi găsesc misiunea vieții.

Și cea mai mare dorință?

Cea mai mare dorință este să scalez acest business și să avem impactul pozitiv asupra tinerilor – impact de care ei au nevoie să-și urmeze calea în viață, dar de care are nevoie și societatea românească la nivel exhaustiv.

Și, la final, spune-ne, ce ar trebui să facem pentru a-i ajuta pe tinerii de astăzi să-și construiască un viitor mai bun?

Astăzi pregătim tinerii să fie capabili să memoreze ce au spus alții. Să rezolve algoritmi matematici. În momentul în care copiii noștri vor deveni adulți, modelele de gândire și skills-urile dobândite vor face diferența între oamenii care se vor chinui în plan personal și profesional și cei care vor avea succes.

Amada Bălțățeanu (Success Academy): Adaptabilitatea, intuiția, gândirea critică, inteligența emoțională sunt parte din viața noastră. De aceea trebuie să fie parte din pregătirea copiilor noștri.

Pe de altă parte, în contextul în care inteligența artificială schimbă regulile jocului (și noi ne aflăm acum la începutul acestei tornade), cei care au viziune, înțeleg schimbările, dinamismul societății și viitoarele tipare ale pieței muncii, doar aceia vor câștiga. Pentru că da, va fi o luptă la nivelul mentalităților și al abordării surselor de venit. Lumea evoluează indiferent dacă o țară vrea sau nu să își schimbe modelul educațional. Iar tinerii țării respective nu au nicio vină.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora