La fiecare curățenie generală ne promitem că facem curățenie în șifonier. Dăm toate hainele pe care nu le mai purtăm. Facem locuri speciale pentru încălțămintea care altfel este împărțită prin toată casa. Și cu toate astea, de fiecare dată ne plângem că nu avem loc. Nu găsim hainele atunci când le căutăm. Baia este prea mică pentru câte lucruri vrem să punem în ea. Nu găsim niciodată nimic atunci când deschidem cămara. De mașină nici nu mai vorbesc.
Iar acum toate acestea sunt la puterea 100. Sărbătorile vin, sărbătorile vin … și de cele mai multe ori ne prind total nepregătiți. Trebuie să ne facem curat în casă. Apoi să o decorăm. Să fugim după cadouri. Și să ne facem bagajele pentru vacanța de Revelion. Ne plângem mereu că nu avem timp. Și, de cele mai multe ori, uităm să facem câteva ceva sau și mai rău, să cumpărăm un cadou pentru cineva.
Așa că, astăzi vrem să ne venim în ajutor. Scopul nostru: să aflăm cum putem să avem o viață ordonată. Cum poți să ai casa mereu ordonată. Cât de ușor este să nu te prindă sărbătorile nepregătit. Cum poți să te organizezi foarte repede înainte de a pleca în vacanță. Ce poți face pentru a câștiga timp și bani. Și cum poate să te ajute un professional organizer în toate acestea.
Am vorbit cu bloggerița Diana Mihăilă despre toate aceste subiecte fierbinți. Și evident, am început discuția cu o curiozitate, anume ce înseamnă professional organizer?
Un professional organizer este un specialist cu abilități în gestionarea timpului, bugetului, resurselor, casei, business-ului și a spațiului de lucru.
Cum facem să avem o casă ordonată?
Începem cu șifonierul, cum facem să ni-l păstrăm mereu ordonat?
Sunt mai multe moduri în care putem organiza dressingul: în funcție de loc, de ocazie și de afinitate. Organizarea în funcție de loc și de ocazie împarte piesele vestimentare în haine de zi/de birou, în haine de cocktail/party, în haine de casă și în uniforme, haine de hobby și echipament sportiv. În funcție de afinitate, lucrurile pot fi de păstrat și purtat, de păstrat și depozitat, de dăruit, de donat și de reciclat.Hainele mai pot fi ordonate pe categorii (bluze la bluze, pantaloni la pantaloni), pe seturi, pe ținute, pe culori sau de la mare la mic.
Organizarea șifonierului se face și în funcție de compartimentări. Dacă avem bară de agățare, păstrăm pe umeraș doar piesele care se șifonează și sunt din materiale fine. Dacă avem sertare, depozităm pe verticală, în stil KonMari. Iar dacă avem rafturi, optăm pentru Regula lui U sau Regula lui L, care presupun ca numărul stivelor din spate să fie mai mare cu 1 ca cel din față, având astfel un spațiul deschis prin care privim toate hainele depozitate pe raft.
Dacă punem 2 stive în spate și 2 în față, cele din planul secund devin invizibile. Și pentru că nu le vedem, uităm că le avem, nu le purtăm, deci nu fac altceva decât să ne ocupe inutil spațiul.
Când vorbim de dressing mai există o teorie: one in, one out! Practic, atunci când cumpărăm ceva, scoatem un lucru vechi, evitând astfel suprapopularea. Iar când avem haine care nu suntem încă siguri că vrem să le dăm, dacă după 90 de zile nu le-am purtat niciodată este clar că trebuie să le scoatem din dulap.
Ce facem cămara?
În cămară este esențial să creăm categorii din pricina numărului mare de produse din arii distincte pe care le ținem acolo. Pe de-o parte avem conservele, care și ele se pot diviza, pe de altă parte avem provizii de curățenie pentru casă, încălțări poate și cutii ori pungi cu diverse obiecte care nu și-au găsit locul în casă ori le întrebuințăm sezonier. Ajută să reașezăm totul gândindu-ne la frecvența utilizării.
Cum trebuie să ne organizăm pantofii ca să nu îi mai vedem aruncați peste tot prin casă?
Înainte de toate, pantofii trebuie triați în funcție de sezon, la fel ca și hainele. Este absolut inutil să păstrăm la vedere cizmele îmblănite când afară sunt 30 de grade. Apoi ne organizăm încălțările în funcție de ocazie și de frecvența purtării. Încălțămintea de zi cu zi, de birou o punem în dulapul de la intrare. Pantofii de cocktail însă îi lăsăm în debara, știind unde se află și avându-i astfel la îndemână pentru petrecerea din week-end. Dacă la sfârșit de săptămână ne stabilim ținutele din următoarele zile de birou, putem face și o selecție a pantofilor care se asortează cel mai bine.
Șosetele sunt și ele o mare problemă … cum le împachetăm cel mai eficient?
Cel mai simplu este să le alocăm un sertar ori o cutie. Le putem păstra legate pe perechi, rulate, împachetate sau una în alta, bulgări. Metoda KonMari are la bază plierea în 3. Eu însă cred că organizarea șosetelor este problematică prin prisma faptului că adesea sunt desperecheate. Iar probabilitatea acesta poate fi redusă dacă le punem în coșul de rufe ori în mașina de spălat pe toate într-un sac textil.
Cum putem avea o baie mică, dar ordonată și spațioasă?
În orice spațiu, mic sau mare, trebuie să alocăm locuri specifice tuturor obiectelor pe care le deținem. Atunci când știi ce ai și unde găsești la nevoie, te descurci mult mai ușor. Este ideal să eliminăm dublurile și lucrurile inutile. În baie, de pildă, e bine să verificăm trimestrial termenul de valabilitate al produselor de igienă și îngrijire personală. Multe expiră înainte de a fi folosite în totalitate, în principal pentru că avem mai mult de un tub din fiecare. Cât privește prosoapele, păstrăm afară câte un set pentru fiecare persoană din casă (un prosop de baie, unul de față/mâini). Restul se depozitează separat.
Cum ar trebui să ne organizăm biblioteca?
Cărțile le putem ține în funcție de tematică (gen), în ordine alfabetică (după autor) sau numerică (dacă avem volume), iar dacă vrem un styling aparte, le așezăm de la mare la mic ori cromatic.
Potrivit creatoarei metodei KonMari, Marie Kondo, păstrăm doar ceea ce ne aduce bucurie și dăm ceea ce simțim că nu își mai are locul în casa noastră. Deci cărțile, la fel ca și lucrurile, trebuie să circule odată ce și-au împlinit menirea.
Cum putem avea o cameră a copiilor ordonată … știu că asta este problema care îi macină cel mai rău pe părinți?
Un părinte organizat va avea cel mai probabil un copil ordonat. Organizarea se învață din copilărie, așa că ține de noi ce exemple suntem pentru cei mici. Ca regulă generală, adaptăm sistemele de organizare vârstei, forței și puterii de înțelegere a copilului. Nu putem pretinde la 4-5 ani să depoziteze obiecte pe raftul cel mai de sus, la care nu ajunge fără ajutor și nu are acces fără supraveghere.
În schimb, îl vom ajută lăsându-i la îndemână hainele și obiectele de care se folosește zi de zi, în cantități controlate. Desene, poze sau cuvinte cheie pe anumite etichete sunt utile pentru o mai bună orientare în spațiu. Dormitorul copilului trebuie să aibă zone bine delimitate, cu funcționalități clare pentru ca el să știe ce are de făcut și unde.
Când sunt mici, începem cu organizarea în funcție de mărime (mare la mic) și de categorie (plușuri la plușuri, cărți la cărți etc.). Pe măsură ce cresc, îi ajutăm să deprindă rutine care să le simplifice activitățile zilnice.
Pentru a evita suprapopularea locuinței de jocuri și jucării putem face planuri săptămânale de activități, lăsând copilul să opteze. Decretăm săptămâna pictatului ori a realizării de ornamente de iarnă și lăsăm astfel restul lucrurilor să se odihnească.
Și la final, înainte să închidem ușa casei, spune-mi ce nu ar trebui să lipsească dintr-o casă ordonată?
Pungi și cutii. Susțin curentul eco-friendly, dar câteva pungi folosite inteligent ne pot ajuta să păstrăm mai ușor ordinea în casă. Spre exemplu, pentru a tria hainele de extrasezon sau pentru a forma categorii la încălțări (sacul de sandale, sacul cu cizme etc.). La fel și cutiile care sunt practice și pe rafturi, atunci când nu vrem să depozităm în stive. Eu reutilizez cutii de pantofi pentru a păstra ordinea la șosete, maiouri, curele și eșarfe.
Să trecem la celelalte spații importante din viața noastră: biroul și mașina
Cum putem avea un birou ordonat?
Înainte de toate trebuie să stabilim pentru ce fel de activități folosim biroul. Este al copilului, pentru teme, atunci va avea pe el exclusiv instrumentele de scris și de studiu. Arsenalul necesar realizării unui proiect creativ îl scoatem doar atunci când are de realizat o astfel de activitate (impusă sau la cerere). Altfel, plastilina nu are de ce să stea pe birou cât timp lucrează la laptop.
Dacă folosim biroul pentru chestiunile administrative ale casei, avem nevoie negreșit de un suport pentru facturi ce ne ajută să avem o evidență clară a plăților. Iar atunci când lucrăm de acasă, un laptop și câteva instrumente de scris, alături de un caiet, ar trebui să fie suficiente.
Cum facem să avem o mașină foarte bine organizată în care să nu ne mai pierdem tot timpul actele sau obiectele personale?
Pentru documentele mașinii (asigurări, garanții, facturi etc.) facem un dosar special, cu secțiuni clare, pe care îl păstrăm în torpedou. Îl verificăm periodic și scoatem de acolo documentele expirate. Atunci când călătorim cu copii, care știm că vor mânca în timpul mersului ori cu animale care aduc mizerie din exterior în habitaclul mașinii, acoperim în avans zonele cu care intră în contact. La final doar luăm pătura de pe banchetă și mare parte din murdărie dispare.
Ideal ar fi ca, la finalul fiecărei călătorii, să facem o scurtă razie și să luăm din automobil tot ce nu trebuie să rămână acolo, de la gunoi, până la haine, documente și alte obiecte care într-o formă sau alta au ajuns în mașină.
Nu vreau să rămânem doar la sfaturi teoretice, spune-ne ce putem face practic pentru a avea o viață mai ordonată
Care sunt aplicațiile pe care le recomanzi pentru organizarea timpului?
Eu folosesc frecvent Evernote, pentru că mă lasă să fac tot felul de secțiuni pentru proiecte diverse și calendarul Google pentru a-mi programa activitățile.
Dar a banilor?
Pentru o mai bună gestionare a banilor folosim aplicații dedicate. Pe de o parte sunt cele pentru utilități, apoi sunt cele pentru operațiuni bancare. Ține mult de modul în care facem plăți și cumpărături. Recomand însă alcătuirea unui jurnal, în care timp de mai multe luni să notăm ori să anexăm toate plățile făcute. Ne va arăta care ne sunt obișnuințele și pe ce consumăm cel mai mult.
Productivitatea înseamnă câștig de timp și de bani. Ce aplicații te pot ajuta să fii mai productiv?
Și pentru că suntem în perioada sărbătorilor, haide să vorbim puțin și despre cum ne organizăm înainte de a pleca în vacanță
Foarte mulți oameni vor pleca în călătorii în acest final de an, cum ne organizăm bagaje?
Făcutul bagajului începe cu selectarea hainelor pentru vacanță. Ne alcătuim ținute înainte de a începe să împachetăm. În felul acesta vedem care sunt piesele versatile, ce pot fi purtate în mai mult de o singură situație. Dacă nu vrei să cari mult, ia cu tine, în medie, un articol pentru partea de sus a corpului și una pentru partea de jos. În valiză, hainele pot sta pe categorii (tricouri cu tricouri, șorturi cu șorturi etc), pe ținute și, evident, dacă o împărțim cu partenerul de viață, pe jumătăți.
Ce aplicații ar trebui să folosim pentru a avea o vacanță foarte bine ordonată?
Sunt utile aplicații care te ajută să te miști ușor la destinație: cele de transport, hărțile interactive, cele care îți indică atracțiile locale. Când ai activități programate, niște simple alarme cu 2-3 ore înainte ar trebui să te ajute să te ții de program. Iar dacă linia aeriană cu care călătorești are o aplicație, nu uita să o descarci. În aer, unele îți pot da acces la internet și la servicii personalizate, iar la sol pot ajuta la îmbarcare ori pot permite accesul în lounge-uri speciale.
Știu că asta este cea mai mare problemă atunci când te pregătești să pleci într-o scurtă vacanță, cum facem să plecăm într-o vacanță iarna doar un bagaj de mână?
Depinde foarte mult în ce destinație călătorim. Dacă plecăm de la rece la cald, îmbrăcăm în straturi toate hainele groase și lăsăm în valiză doar ținutele de vacanță. Dacă plecăm de la rece la rece, încercăm să luăm haine din țesături călduroase (precum cașmir sau lână) și din materiale speciale, poate chiar impermeabile.
Pleci într-o călătorie? Îți recomandăm câteva aplicații pe care ar fi bine să ți le instalezi înainte
Sărbătorile vin, iar noi trebuie să ne gândim la decorațiuni și, mai ales, la cadouri. Cum facem să nu ne prindă Crăciunul nepregătiți?
Să trecem la lucrurile care ne interesează cel mai mult pe finalul acestui an, cum facem să nu mai alergăm după cadourile de Crăciun?
Pentru că sărbătorim Crăciunul an de an, în aceeași zi, nu avem necunoscuta datei. Așa că putem începe planificarea cu câteva săptămâni bune înainte, mai ales că la final de noiembrie sunt numeroase reduceri în campaniile de Black Friday și am putea valorifica momentul. Am scuti sume considerabile de bani doar astfel. Aplicațiile mobile de shopping și cumpărăturile online ne ajută și ele să scutim timp, dacă nu și bani prin promoțiile exclusive pe care retailerii le promovează doar în mediul digital.
Când ar trebui să ne cumpărăm bradul și toate decorațiunile pentru casă?
Eu am fost obișnuită să fac bradul în Ajunul Crăciunului, deci ține mult de tradiția familiei. Cred însă că putem începe cu achiziția decorațiunilor chiar din noiembrie, când apar prima dată la raft, urmând ca bradul să îl luăm cât mai aproape de momentul ales pentru împodobire.
Și, mai ales, cum ar trebui să ne decorăm casa anul acesta?
Ne decorăm casă în acord cu felul nostru de a fi, ținând seama de pasiunile celor dragi și integrând element de decor cu o simbolistică aparte pentru noi. Crăciunul este despre familie, așa că trebuie să aibă mereu o notă caldă.
Culorile Crăciunului clasic sunt verde, roșu și alb, cele ale Crăciunului modern sunt metalice, iar dacă ne dorim o atmosferă jucăușă, optăm pentru nuanțe tari precum cyclam, turcoaz sau violet.