Faptul că pădurile din România cad sub tăişul tăierilor de arbori ilegale nu mai este de mult o noutate sau o afirmaţie ce trebuie argumentată. Fenomenul începe să îi îngrijoreze pe tot mai mulţi dintre noi, ca urmare, în ultimii ani, a crescut numărul raportărilor pe care le fac diverşi oameni privind posibile tăieri ilegale. Astfel, autorităţile au ajuns să primească câte 96 de raportări pe zi privind aceste activităţi suspecte. Pentru a veni în ajutorul celor care suspectează o tăiere ilegal sau un transport de lemn suspect, Greenpeace România a lansat platforma salvezpadurea.ro.
Pe salvezpadurea.ro orice persoană poate raporta direct către autorităţi orice caz de tăiere de arbori suspect a fi ilegal. De asemenea, platforma este şi un instrument menit să ofere transparenţă actului de administrare a pădurilor din România.
Sesizările înregistrate pe salvezpadurea.ro sunt trimise spre ocoalele silvice care au în gestiune pădurile respective şi spre cunoştinţa Gărzilor Forestiere responsabile cu controlul la nivelul judeţului pe raza căruia s-a făcut constatarea. Pe site vor fi disponibile sesizările deja efectuate, răspunsurile date de autorităţi şi măsurile luate.
Pentru a uşura munca de raportare a cetăţenilor, platforma cuprinde informaţii şi instrucţiuni despre cum se poate recunoaşte o tăiere ilegală de arbori şi ce informaţii trebuie să colecteze din teren pentru a documenta cât mai bine o sesizare către Ocolul Silvic responsabil şi Garda Forestieră.
„Pădurile României sunt ameninţate de tăieri ilegale, de exploatări forestiere dezastruoase pentru mediu şi de practici silvice iresponsabile. Cine pierde? Noi toţi, pentru că pădurile aduc servicii esenţiale pentru comunităţile locale, pentru întreaga societate, de la stabilizarea climei, la reglarea circuitului apei şi protecţia solului. (…)Fără implicarea tuturor, fără mai mulţi ochi în pădure, nici nu vom vedea cum vom pierde această resursă de mediu esenţială pentru viaţa noastră. ” – Valentin Sălăgeanu, coordonator campania de păduri.
Platforma vine în completarea unui Ghid al voluntarului pentru protecţia pădurilor pe care l-a scris Greenpeace în anii trecuţi. Ambele au fost realizate cu sprijinul voluntarilor Greenpeace care s-au implicat în campania de protejare a pădurilor din România, dar şi cu aportul Gărzilor Forestiere.