De fiecare dată când începe un nou an, cele mai multe dintre rezoluții se referă la slăbit și la schimbarea stilului de viață. Ne propunem să mâncăm mai sănătos. Sau să facem sport. Însă, de cele mai multe ori, ne oprim la câteva diete despre care vorbește toată lumea. Și poate la un abonament la sală. A avea un stil de viață sănătos înseamnă mult mai mult decât atât. Așa că am vorbit despre sport, alimentație și odihnă cu Iulian Dinu, fondatorul Fitness Education School, o școală care formează antrenori personali, instructori de fitness, aerobic sau tehnicieni nutriționiști. Cu o carieră de peste 11 ani, Iulian încearcă să promoveze ideea de “stil de viață sănătos” despre care susține că va fi întotdeauna “la modă”. Așadar, vă propun să descoperim împreună ce ar trebui să facem dacă vrem să slăbim. Și, mai important, ce ar trebui să facem pentru a avea o viață sănătoasă.
Ce înseamnă un “stil de viață sănătos”?
E foarte mult de vorbit pe acest subiect, pe scurt însă acest concept se referă la o dietă echilibrată, practicarea sportului, odihnă și limitarea factorilor nocivi (alcool, fumat etc).
Și cum putem ajunge să îl urmăm?
Totul începe de la factorul psihologic: „Mens sana in corpore sano” o minte sănătoasă, un corp sănătos. Dacă o dieta îți impune anumite combinații de alimente, stilul de viață înseamnă o alimentație sănătoasă alături de sport și odihnă.
Probabil că ați auzit de regula de aur pentru slăbit: 80% alimentatie + 20% sport. Însă, din experiența mea slăbitul ține, în realitate, de trei factori: sport, alimentație sănătoasă și odihnă
Cum slăbim – sport sau dietă?
Probabil că ați auzit de regula de aur pentru slăbit: 80% alimentatie + 20% sport. Însă, din experiența mea slăbitul ține, în realitate, de trei factori: sport, alimentație sănătoasă și odihnă. Iar aceștia sunt strâns interdependenți. Pe scurt, dacă faci doar sport și nu ai o alimentație sănătoasă, nu vei slăbi. Pe de altă parte, dacă ai o alimentație sănătoasă, dar nu faci sport, poți să slăbești până la un anumit punct pentru că organismul se va obișnui cu alimentația și se va opri din slăbit. Iar dacă nu te odihnești, organismul nu va putea funcționa la capacitate maxima, așa că oricât ai ține dietă și oricât de mult sport ai face, acestea nu vor avea efecte pe termen lung.
Cât de des ar trebui să mergem la sală?
Mersul la sala sau practicarea unui sport (în aer liber, sala de fitness, bazin înot, mers pe munte) trebuie să fie luat progresiv și de preferat să existe minim 2 zile de pauză:
- începător – 2-3 ori pe săptămână
- mediu – 3-4 ori pe săptămână
- avansat – 4-5 ori pe săptămână
Poate ai nevoie de puțină motivaţie pentru sport? Vezi ce ascultă Emeli Sandé, Jessie Ware sau will.i.am
Ce ar trebui să mâncăm înainte să facem sport?
Trebuie să ții cont de obiectivul pe care-l ai și de tipul de sport pe care-l practici. De exemplu, dacă vorbim despre un sport cardio, de anduranță, de rezistentă, precum alergatul sau ciclismul, atunci este necesară o cantitate de carbohidrați mai mare decât cea a proteinelor. Dacă ne referim la fitness, atunci cantitățile ajung egale. Însă, în niciun caz, să nu va gândiți la carbohidrați de tipul: pizza, hamburger sau produse fast-food. Acestea se digera foarte greu și nu aduc deloc nutrienți organismului.
Dar după?
Multe persoane cred că dacă nu mănâncă după sală vor slăbi mai mult, însă adevărul este că atunci când corpul tău este stresat în continuare, la un moment dat se va răzbuna. Cu alte cuvinte, dacă îl înfometezi, după o perioadă vei intră în starea în care oricât vei mânca, nu te vei mai sătura. De aceea după antrenament, ar fi bine să mâncăm proteine și ceva carbohidrați.
Îți mai recomandăm și articolele:
Întâi de toate, un antrenor personal trebuie să îți află istoricul: ce probleme de sănătate ai, care este motivul pentru care ai decis să îți schimbi stilul de viață, care a fost motivul pentru care ai acumulat kilogramele în plus și în cât timp
Dacă ne hotărâm să ne apucăm de sport, de ce ar trebui să lucrăm cu un antrenor personal?
Pentru un începător, care nu a mai făcut sport și a avut o viață sedentară, un antrenor personal joacă cel mai important rol – acela de a-i ghida atât corpul cât și mintea.
Ce presupune munca cu un antrenor personal?
Întâi de toate, acesta îți află istoricul: ce probleme de sănătate ai, care este motivul pentru care ai decis să îți schimbi stilul de viață, care a fost motivul pentru care ai acumulat kilogramele în plus și în cât timp. Apoi îți evaluează nivelul de antrenament, îți calculează indicii corporali și îți stabilește un plan de antrenament special creat pentru tine și nevoile tale. Abia apoi, îți recomanda exercițiile potrivite astfel încât să nu te accidentezi. În plus de asta, acesta știe să îți schimbe exercițiile atunci când nivelul crește și să îți modifice antrenamentul în funcție de nevoile tale și cel mai important, de evoluția ta sportivă.
Ar trebui să se ocupe și de nutriția noastră sau doar de exercițiile pe care le facem la sală?
Da! este obligat să aibă cunoștințe despre nutriție și despre metode de recuperare post efort. Cum am spus și mai sus, un stil de viață sănătos este format din sport, alimentație sănătoasă și odihnă.
Scopul unui antrenor personal este să te convingă să adopți un stil de viață sănătos. Ceea ce înseamnă că, pe lângă antrenamentele personalizate, antrenorul trebuie să îți ofere un plan alimentar și să îți recomande suplimente sportive care îți pot maximiza rezultatele (există suplimente care te ajută la slăbit sau la creștere în masă musculară).
Ce calități ar trebui să nu îi lipsească unui antrenor?
Să fie un bun „ascultător”.
Și care ar fi diferența între lucrul cu un antrenor personal vs. cu o aplicație de specialitate?
Aplicația de specialitate este tehnică, nu îți personalizează tot antrenamentul sau planul alimentar în funcție de nevoile tale. Antrenorul personal este uman – te ascultă, știe ce sfaturi să îți dea, înțelege problemele pe care le ai, îți da opțiuni în ceea ce privește programul de antrenament.
Pe Iulian îl puteți găsi acum și la Business Education School, o școală care a pornit din dorința de a dezvolta brandul Fitness Education School. Și care acum oferă cursuri antreprenoriale, coaching, comunicare, marketing sau digital.