Cum va fi valul 4 al pandemiei în România. „Trebuie să avem 60% din populație vaccinată ca să nu aibă un impact mare” - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum va fi valul 4 al pandemiei în România. „Trebuie să avem 60% din populație vaccinată ca să nu aibă un impact mare”

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, susțin cei doi medici epidemiologi. Aceeași opinie o împărtășește și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.
Share this article

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, spun unanim epidemiologii. Dacă varianta Delta, din India, va deveni dominantă și la noi, iar procentul celor vaccinați nu crește substanțial, riscăm să ne confruntăm din nou cu multe infectări.

Cazurile confirmate cu varianta indiană a coronavirusului (redenumită Delta de Organizația Mondială a Sănătății) sunt în creștere în România, după cum reiese din raportul săptămânal publicat de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor TransmisibileCel mai recent raport arată că cele 2.188 de secvențieri realizate în România până la data de 13 iunie 2021 au confirmat 35 de cazuri de infectare cu varianta Delta, cu 9 mai multe decât în săptămâna anterioară. 

Numărul de secvențieri efectuat în România este scăzut, dar, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în acest moment nu se poate vorbi despre transmitere comunitară în România a variantei Delta.

Cele mai multe cazuri confirmate cu varianta Delta a coronavirusului s-au înregistrat în județul Ilfov: 14. Majoritatea celor infectați sunt cetățeni indieni. 

Cât de repede s-ar putea răspândi varianta Delta în România și ce se poate face pentru ca valul 4 al pandemiei așteptat în toamnă să fie mai ușor decât celelalte au explicat pentru Smart Living conf. dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, și prof. dr. Doina Azoicăi, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Citește și: Există vaccin împotriva noului Coronavirus? Și care este povestea medicului desemnat de Ministerul Sănătății să comunice pe problema infecțiilor cu Coronavirus în România?

De ce a scăzut rata de transmitere a virusului

Valul 4 al pandemiei este iminent în România, susțin cei doi medici epidemiologi. Aceeași opinie o împărtășește și medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID. „Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în toamnă este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă”, a declarat dr. Gheorghiță, citat de Mediafax.

În perioada de toamnă-iarnă, ne putem aștepta la un al patrulea val epidemic. Nu o spunem doar la modul estimativ, ci cu o probabilitate foarte mare, calculată prin modelarea matematică utilizată în epidemiologie”.

Valul 4 al pandemiei este așteptat în toamnă nu neapărat pentru că ne confruntăm cu un virus sezonier, așa cum sunt cele gripale. Evoluția îmbolnăvirilor are legătură cu profilul specific unei pandemii, explică profesorul Doina Azoicăi. 

„Până la momentul actual al pandemiei, noul coronavirus nu s-a profilat ca un virus sezonier. El a avut profilul unui virus emergent, adică nou apărut, cu o evoluție în valuri – în aceste cicluri de creșteri și descreșteri. S-a conturat o evoluție ciclică, iar intervalele cu o răspândire mai mare sunt aprilie-mai și octombrie-decembrie”, explică specialistul. Prin comparație, în emisfera nordică, sezonul gripal debutează în octombrie și se încheie în mai, iar vârful de infectări se înregistrează, de regulă, în decembrie. 

Este posibil să ne confruntăm cu o creștere a numărului de cazuri chiar mai devreme de toamnă, crede profesorul Emilian Popovici. În sezonul estival, mobilitatea populației este mai mare decât în restul anului și restricțiile de călătorie sunt mai puține. „Va crește numărul de infectări chiar și în perioada verii, în primă fază mai ponderat, iar din toamnă, accelerat. Odată cu mobilitatea, crește numărul de contacți, deci riscul de infecție și numărul de cazuri”, susține medicul epidemiolog. 

Cât de rapid s-ar putea răspândi varianta Delta

În ultimele săptămâni, incidența cazurilor de COVID-19 la 1.000 de locuitori a scăzut cu mult sub 1 în toate județele țării. „Suntem într-un moment foarte favorabil, dar situația se poate schimba rapid. Dacă rata de reproducere (R0) trece de valoarea 1, poate să genereze o nouă transmitere comunitară. Cu o variantă atât de transmisibilă cum este Delta, creșterea R0 se poate întâmpla rapid. Atâta vreme cât nu atingem acea imunitate colectivă, ne putem aștepta ca transmiterea să crească, iar din situația favorabilă pe care o avem acum, de întrerupere a transmiterii comunitare, să revenim la această transmitere comunitară, care am văzut cu toții ce înseamnă”, spune profesorul Doina Azoicăi. 

Varianta Delta a coronavirusului este, în medie, cu 50% (între 40% și 60%, au arătat diverse studii) mai transmisibilă decât varianta Alpha (britanică), dominantă acum în România. Alpha este, la rândul ei, cu 30-40% mai transmisibilă decât varianta inițială din Wuhan a coronavirusului. Și mai alarmant de atât este că varianta Delta aproape că dublează numărul de bolnavi care au nevoie de spitalizare. Observația aparține unui studiu derulat în Scoția și publicat în revista medicală The Lancet. Varianta Delta afectează în special persoanele care suferă de comorbidități. 

Pentru a calcula cât de rapid s-ar putea răspândi varianta Delta, medicul epidemiolog Emilian Popovici ne propune o comparație cu situația din aceeași perioadă a anului trecut. „În iunie 2020, aveam 300 de cazuri noi pe zi, în medie. În august, am ajuns la peste 1.200 de cazuri zilnice și am intrat apoi pe o creștere continuă, cu un vârf de infectări în noiembrie. Aparent, nu suntem în aceeași situație ca anul trecut, fiindcă acum avem un procent din populație vaccinată, la care trebuie să adăugăm și persoanele care au dobândit imunitate postinfecțioasă (n.r. – imunitate după trecerea prin boală). Când ai un anumit procent de vaccinați și un anumit procent de persoane trecute prin boală, se scade transmisibilitatea unui agent patogen”, spune medicul epidemiolog. 

Valul 4 al pandemiei ar putea semăna cu valul 2

Continuarea articolului, AICI: https://smartliving.ro/cum-va-fi-valul-4-al-pandemiei-in-romania/

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora