Dan Vodnar, profesorul care condimentează știința cu sare și piper - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Dan Vodnar este tânăr, e carismatic, iar când vorbește în fața publicului umple sala, conducându-și, parcă, fără pic de efort auditoriul într-o poveste captivantă. Privindu-l, ai jura că este actor, nimic din aspect, atitudine, gesturi, lejeritatea discursului nu îl trădează că ar fi om de știință, mai ales dacă ai întipărită în minte imaginea savantului fabricată la Hollywood – în vârstă, dedicat complet muncii, veșnic preocupat de ideile sale, rupt de tot ce se întâmplă în jur.

Și totuși, el este un cercetător de renume, pe cât de tânăr, pe atât de cunoscut în elita academică mondială pentru inovațiile sale și palmaresul impresionant.

Numele lui este Dan Vodnar, este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, și Prorector (la momentul numirii era cel mai tânăr din România, responsabil cu cercetarea) în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Un profesor pe care orice student și l-ar dori, calitățile sale didactice fiind răsplătite an de an cu diplome de excelență și distincții precum ”asistentul anului”, ”conferențiarul anului”, iar din 2018, profesorul anului, titlu ”câștigat” inclusiv pentru 2020.

Dan Vodnar este în Top 2% oameni de știință din lume

Domnule profesor, aveți o carieră academică și științifică solidă, cu un palmares mai mult decât impresionant. Ce se ascunde, de fapt, în spatele acestor performanțe?

Cariera mea a pornit cu o imensă auto-motivație de a reuși și de a-mi depăși propriile limite, definită de multă muncă și perseverență, iar ulterior a avut la bază o strategie foarte bine gândită de a construi o echipă de cercetare.

Ce v-a motivat? Care a fost farul spre care ați avut mereu îndreptată privirea în tot acest drum profesional?

Inițial, m-a motivat depășirea propriei condiții și cunoașterea/învățarea, ca, ulterior, această motivație să fie „întreținută” de pasiunea dezvoltată pentru acest domeniu al științei alimentelor și calității vieții umane.

Ați avut întotdeauna ținte, obiective clare sau lucrurile au avansat de la sine, printr-un melanj fericit de inteligență, inspirație, curaj, șansă, oameni potriviți?

Aș putea spune că amândouă. Strategia mea de performanță se bazează întotdeauna pe ținte și obiective clare susținute de perseverență și rigurozitate, îns,ă ca parcurs profesional, am avut parte de momente de inspirație și curaj în alegerile pe care le-am făcut, astfel că am întâlnit oamenii potriviți la momentul potrivit. Dumnezeu mă iubește mult!

Care sunt cele mai importante principii, valori ori credințe care v-au ghidat viața profesională?

Să fii om, în primul rând!

Puterea exemplului – rolul modelelor în viața noastră!

Perseverența bate inteligența!

Pasiunea înseamnă succes!

Munca înnobilează și inspiră omul!

Disciplina este creșterea puterii interioare!

Dragostea pentru oameni!

Citește și: Cristian Lăcraru, profesorul de tech ce a brevetat un robot școlar

Dar personală?

Respectul! Credința! Iubirea! Fericirea!- Toate acestea, cu cât le ofer mai mult, cu atât mai mult rămân și pentru mine!

Valoarea unei persoane este mult mai mare decât prejudecata celorlalți!

Care este cel mai important moment care v-a marcat viața profesională?

Sunt mai multe, precum primul articol științific publicat, intrarea în sistemul universitar, primul premiu internațional primit, medalia de aur de la Salonul de Inventică de la Geneva, momentul în care am fost inclus în top 2% oameni de știința din lume în domeniul științei alimentelor, unul dintre cei 10 tineri remarcabili ai României… lista poate continua…însă, dacă ar fi să aleg doar unul, aș spune momentul în care mi-am format propria echipă de cercetare.

Dar ca om?

Mama, prin alegerea/viziunea ei de a mă trimite la liceu în Cluj-Napoca și tata care ne-a susținut enorm.

Dacă nu ați fi ales calea aceasta, ce profesie v-ar fi plăcut să aveți?

Actor ☺️!

Citiți întregul interviu în Revista Cariere!

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO