Fondatorul Walmart. Cum viziunea prețurilor mici te poate transforma din proprietarul unui mic magazin în cel mai bogat om din țară - LIFE.ro
Sari la conținut

Fondatorul Walmart. Cum viziunea prețurilor mici te poate transforma din proprietarul unui mic magazin în cel mai bogat om din țară

„Există un singur șef – clientul. Iar el poate concedia pe toată lumea din companie începând cu președintele, prin simplul fapt că-și poate cheltui banii în altă parte” – este una dintre afirmațiile celebre ale lui Sam Walton.
Share this article

Sam Walton, fondatorul Walmart, a lăsat o valoare estimată de 100 de miliarde soției și celor patru copii ai săi. Numit de Forbes, cel mai bogat om din America în 1985, Walton a deschis primul Walmart în 1962 și l-a transformat în cel mai mare lanț de magazine din țară în următorii 30 de ani.

„Există un singur șef – clientul. Iar el poate concedia pe toată lumea din companie începând cu președintele, prin simplul fapt că-și poate cheltui banii în altă parte” – este una dintre afirmațiile celebre ale lui Sam Walton.

fondatorul Walmart

Fondatorul Walmart și viața lui personală

Sam Walton s-a născut pe 29 martie 1918, pe lângă Kingfisher, o localitate din Oklahoma și a murit la data de 5 aprilie 1992, la Spitalul Universității din Arkansas.

Cunoscut de toată lumea drept Mr. Sam, Walton  a fost unul dintre cei care a primit distincția Eagle Scot și a servit armata SUA fiind căpitan în timpul celui de-al doilea război mondial. Walton este privit drept un mare inovator în dezvoltarea afacerilor, retailing-ul cu discount, în gestionarea lanțului de aprovizionare și finanțare.

Fun facts despre fondatorul Walmart

  • Chiar și după ce a devenit miliardar, Sam Walton conducea o camionetă și purta haine din magazinele sale cu discount, Walmart.
  • Colegiul de afaceri Sam M. Walton din cadrul Universității din Arkansas îi poartă numele.
  • În 1984, Walton a pariat cu managerii săi de magazine, afirmând că aceștia nu vor putea câștiga o marjă pretax mai mare de 8%. El a spus că, dacă va pierde, se va îmbrăca într-o fustă hula de iarbă și cămașă florală. Au făcut. El a pierdut și a onorat pariul.

Fondatorul Walmart în anii premergători marelui business

Walton a fost student la universitatea din Missouri unde a fost ales președinte de onoare al clasei. Pentru a-și plăti școala Walton a lucrat ca salvamar, ospătar și livrator de ziare. A absolvit în 1940, primind o diplomă în economie. După absolvire și-a dorit să urmeze Școala de Business Warton a Universității Pennsylvania, însă a realizat repede că nu-și permite din punct de vedere financiar.

Sam Walton în tinerețe

În schimb, și-a luat un loc de muncă ca stagiar manager la J.C. Penney din Des Moines, Iowa, unde a lucrat 18 luni înainte de a servi în armată în timpul celui de-al doilea război mondial.

Walton era foarte entuziast cu privire la acest job, însă nu a fost niciodată unul dintre cei mai conștiincioși angajați.

Ura să-și facă clienții să-l aștepte cât timp el avea de făcut tot felul de hârtii, așa că peste tot era un dezastru în biroul lui.

Șeful său chiar a încercat să-l concedieze, spunând că nu este făcut pentru vânzarea cu amănuntul, însă Walton a fost salvat de abilitățile sale de om de vânzări. Datorită priceperii sale în vânzări, Walton reușea să câștige lunar 25 de dolari din comision, bani ce se adăugau la salariul lui de începător.

După armată, în 1945, Walton avea deja o soție și un copil pe care trebuia să-i susțină financiar, așa că a decis să meargă pe forțele proprii în business.

Fotografia de la căsătoria lui Sam Walton cu soția sa

Cu 5000 de dolari din banii săi și cu alți 20 de mii împrumutați de la socrul său, la vârsta de 27 de ani, Sam Walton a cumpărat un magazin universal în Newport, Arkansas.

Prin muncă grea și urmând o politică de scădere a prețurilor sub cele ale concurenților, Walton a reușit să-și tripleze afacerea și, până în 1950, deținea principalele magazine Ben Franklin dintr-o regiune cu șase state.

Marele succes al lui Walton nu a trecut neobservat de proprietarul de drept al afacerii care, i-a cerul lui Sam să-i vândă afacerea pentru fiul lui. Sam nu avea nici o intenție să vândă, așa că proprietarul a refuzat să-i reînnoiască contractul de închiriere.

Citește și:

Cine este fondatorul McDonald’s: Ray Kroc, omul care a scris istoria fast food-ului

Această experiență pe mulți dintre noi ne-ar fi făcut să renunțăm. Dar nu și pe Sam Walton. A început să cerceteze zona rurală a statului Arkansas pentru a găsi un loc nou în care să facă afaceri și a descoperit astfel o mică comunitate din Bentonville.

Acolo a înființat un magazin mic, în piața centrală a orașului, de această dată insistând pentru un contract de închiriere pe 99 de ani.

Astfel, în vara lui 1950 a deschis Walton’s Five&Dime. Mai erau alte două magazine universale în oraș, însă nici unul nu oferea prețurile mici pe care le oferea Walton. Ca rezultat, noul business a ajuns rapid la același succes precum cel anterior, ceea ce l-a făcut pe Walton să ia în considerare noi astfel de oportunități.

„Poate că a fost doar mâncărimea pe care o simțeam ca să construiesc mai multe afaceri”, se amuza el mai târziu, „Sau poate că, de asemenea, nu am vrut să am toate ouăle într-un singur coș”.

Cum s-a născut fondatorul Walmart?

Pe parcursul anilor ’50, ajutându-se de bani împrumutați și profiturile din magazinele pe care le deținea deja, Walton deschidea magazine după magazine.. Până în 1960 era mândrul proprietar al unui număr de 15 magazine universale. Însă nu vedea profiturile la care se aștepta și considera că ar trebui să câștige mai mult pentru cât efort a depus.

Așa că a decis să adopte o nouă strategie, aceea a discountului major: a tăiat prețurile în speranța că va scăpa astfel de concurență și că va acoperi diferența provenită din preț cu un volum mare de vânzări. Practica nu era chiar nouă, însă la vremea respectivă magazinele de discount erau prea mici și practicau reduceri doar la anumite articole speciale. Ideea lui Walton a fost să construiască un magazin mare care să ofere reduceri la toate obiectele din stoc, iar magazinul să fie într-unul dintre orașele mici ale Americii.

Inițial s-a dus cu această idee la compania care deținea franciza pentru magazinele Ben Franklin, însă directorii l-au refuzat hotărât. Așa că Walton a decis să parieze doar pe el. Ipotecându-și casa și împrumutându-se până la limită, el a deschis primul Wal-Mart (prescurtare de la Walton Mart) în 1962, în orășelul Rogers din Arkansas, nu departe de Bentonville.

Încântați că magazinele de discount din marile orașe au apărut în mediul rural, clienții au venit la magazinele lui Walton și astfel au crescut vânzările.

Acest succes timpuriu a oferit finanțare pentru extinderea ulterioară și, până în 1969, au fost 18 Walmart-uri în întreaga zonă dintre Arkansas și Missouri.

Până atunci Walton finanțase extinderea din împrumuturi și profituri, însă, în 1969, el a scos compania pe piața publică.

Oferta inițială a generat aproape 5 milioane de dolari și, deși Walton și familia sa și-au păstrat 61% din acțiuni, veniturile i-au permis să achite datoriile companiei și să avanseze cu planurile sale ambițioase de extindere. În primul an după vânzarea publică a acțiunilor, Walmart a mai adăugat șase magazine în proprietate, urmate de alte 13 în următorii doi ani, apoi 14, apoi 26. Până la finalul lui 1980, Walton avea 276 de magazine și urma să deschidă câte 100 pe an.

În 1985 Sam Walton a fost declarat cel mai bogat om din America, cu o valoare estimată de 2,8 miliarde de dolari.

Cei patru copii ai lui Sam Walton, invitați într-un studio de televiziune

Până în 1987, Walmart a devenit al treilea lanț de magazine de retail din SUA, iar în 1988, Walton decide să rămână doar președinte de onoare, lăsându-și atribuțiile în grija viitorului CEO, unul dintre directorii săi, David Glass.

Doi ani mai târziu Walton a fost diagnosticat cu o formă extrem de agresivă de cancer osos, însă nici această boală nu a reușit să-i distrugă spiritul competitiv. La întâlnirea anuală Walmart din iunie 1990, Walton a prezis că veniturile companiei vor ajunge la 125 de miliarde de dolari în următoarea decadă, iar în următorii doi ani, Walmart a devenit cel mai mare retailer din țară.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora