„Uite-l și pe ăla! E băiat sau fată?”, „E travestit!”. Îți sună familiar acest dialog. Probabil că nu pentru că nu e însoțit de o mulțime de alte apelative și adjective jignitoare.
Persoanele din comunitatea LGTBQ se confruntă mai mereu cu astfel de remarci care se înșurubează adânc în sufletul lor. Unii iau atitudine, alții încearcă să educe poporul, în timp ce alții doar se apără și protestează.
LIFE.ro a spus o serie de povești ale persoanelor din comunitatea LGTBQ în speranța că vom ajuta să fim mai toleranți unii cu alții și că vom învăța să ne respectăm drepturile. Printre acești oameni am întâlnit și câteva persoane transgender și ceea ce m-a marcat la momentul respectiv și de care îmi amintesc mereu este faptul că „travestiții”, așa cum răutăcios sunt numiți, sunt cei mai expuși actului suicidal. Iar statisticile arată înfiorător.
Azi am vrut să vorbim despre aceste persoane și, în special, despre procedurile chirurgicale prin care trebuie să treacă pentru a reuși ca într-o bună zi să se privească în oglindă și să se recunoască.
Operația de schimbare de sex, deși o glumă extrem de răutăcioasă printre mulți, reprezintă de cele mai multe ori singura șansă la o viață normală. Dar ce înseamnă această operație, care sunt riscurile și în ce condiții se poate efectua?
Ce înseamnă operația de schimbare de sex pentru o persoană transgender?
Chirurgia de afirmare a genului, cunoscută și sub numele de chirurgie de confirmare a genului, se efectuează pentru a alinia sau tranzita persoanele cu disforie de gen la adevăratul lor sex.
O femeie, un bărbat sau o persoană non-binară transgender poate alege să se supună unei intervenții chirurgicale de afirmare a genului.
Termenul „transexual” a fost folosit anterior de comunitatea medicală pentru a descrie persoanele care sunt supuse unei intervenții chirurgicale de afirmare a genului. Termenul nu mai este acceptat de mulți membri ai comunității trans, deoarece este adesea considerat ca o insultă. În timp ce unii oameni trans se identifică drept „transexual”, cel mai bine este să folosiți termenul „transgender” pentru a descrie membrii acestei comunități.
Ce presupune tranziția?
Înainte de operație, așa cum este și normal, e nevoie de un proces de tranziție. Tranziția poate implica:
Tranziție socială: parcurgerea unor etape diferite, schimbarea stilului de viață, adoptarea unui nume nou etc., pentru afirmarea genului.
Tranziție medicală: administrarea de hormoni și / sau îndepărtarea sau modificarea chirurgicală a organelor genitale și a organelor de reproducere.
Un travestit nu trebuie să fie supus unei intervenții medicale pentru a avea identități valabile.
Motivele pentru care un travestit apelează la operația de schimbare de sex
Multe persoane transgender se confruntă cu o incongruență accentuată între sexul lor și sexul atribuit la naștere.
Asociația Americană de Psihiatrie (APA) a identificat acest lucru drept disforie de gen.
Disforia de gen este suferința pe care o simt unele persoane trans atunci când aspectul lor nu reflectă sexul lor. Disforia poate fi cauza sănătății mintale precare sau poate declanșa boli mintale la persoanele transgender.
Pentru acești indivizi, tranziția socială, terapia hormonală și chirurgia de confirmare a genului permit ca aspectul lor exterior să se potrivească cu adevăratul lor sex.
Pașii necesari înainte de operație
În plus față de o înțelegere cuprinzătoare a procedurilor, hormonilor și a altor riscuri implicate în chirurgia de schimbare de sex, există și alți pași care trebuie îndepliniți înainte de efectuarea operației. Acești pași sunt un mod în care comunitatea medicală și companiile de asigurări limitează accesul la astfel de proceduri.
Pașii pot include:
- Evaluarea sănătății mintale: este necesară o evaluare a sănătății mintale pentru a căuta orice probleme de sănătate mintală care ar putea influența starea mentală a unui individ și pentru a evalua disponibilitatea unei persoane de a suferi stresurile fizice și emoționale ale tranziției.
- Documentare clară și consecventă a disforiei de gen
- Un test de „viață reală”: individul trebuie să își asume rolul de gen în activitățile de zi cu zi, atât din punct de vedere social, cât și profesional (cunoscut sub numele de „experiență din viața reală” sau „test din viața reală”).
În primul rând, nu toate persoanele transgender experimentează disforia fizică a corpului. Testul „vieții reale” este, de asemenea, foarte periculos de executat, deoarece persoanele trans trebuie să se facă vulnerabile în public pentru a fi luate în considerare pentru proceduri afirmative. Atunci când o persoană trans nu trece (identificată cu ușurință ca sex), aceasta poate fi cronometrată, punându-se în pericol pentru violență și discriminare.
Solicitarea persoanelor trans pentru a efectua un test „real”, în ciuda violenței continue cu care se confruntă persoanele, este extrem de periculoasă, mai ales că unele dintre ele vor doar o intervenție chirurgicală pentru a reduce riscul de a suferi violență transfobică.
Terapia hormonală și tranziția
Terapia hormonală implică administrarea de progesteron, estrogen sau testosteron. O persoană trebuie să fie supusă terapiei hormonale timp de un an înainte de a fi supusă unei intervenții chirurgicale de afirmare a genului.
Scopul terapiei hormonale este de a schimba aspectul fizic pentru a reflecta identitatea de gen.
Efectele testosteronului:
Când o persoană trans începe să ia testosteron, modificările includ atât o reducere a caracteristicilor sexuale feminine atribuite, cât și o creștere a caracteristicilor sexuale masculine atribuite.
Modificările corporale pot include:
- Creșterea bărbii și a mustății
- Aprofundarea vocii
- Mărirea clitorisului
- Creșterea crescută a părului pe corp
- Creșterea masei musculare și a forței
- Creșterea numărului de celule roșii din sânge
- Redistribuirea grăsimii din sâni, șolduri și coapse în zona abdominală
- Dezvoltarea acneei, similară cu pubertatea masculină
- Chelie sau căderea localizată a părului, în special la tâmple și în creștetul capului
- Atrofia uterului și a ovarelor, rezultând incapacitatea de a avea copii.
Modificările comportamentale includ:
- Agresiune
- Creșterea dorinței sexuale
Efectele estrogenului
Când o persoană trans începe să ia estrogen, modificările includ atât o reducere a caracteristicilor sexuale masculine atribuite, cât și o creștere a caracteristicilor feminine atribuite.
Modificările aduse corpului pot include:
- Dezvoltarea sânilor
- Pierderea erecției
- Contracția testiculelor
- Scăderea acneei
- Scăderea părului facial
- Scăderea masei musculare și a forței
- Piele mai moale și mai fină
- Încetinirea cheliei
- Redistribuirea grăsimii de la abdomen la șolduri, coapse și fese
Modificările comportamentale includ:
- Scăderea dorinței sexuale
- Schimbări de dispoziție
Când se observă efectele terapiei hormonale în cazul unui travestit?
Efectele feminizante ale estrogenului și efectele masculinizante ale testosteronului pot apărea după primele două doze, deși pot trece câțiva ani până când o persoană este mulțumită de tranziția ei. Acest lucru este valabil mai ales pentru dezvoltarea sânilor.
Cronologia procesului chirurgical
Operația este întârziată până la cel puțin un an de la începerea terapiei hormonale și cel puțin doi ani după o evaluare a sănătății mintale. Odată ce încep procedurile chirurgicale, timpul până la finalizare este variabil în funcție de numărul de proceduri dorite, timpul de recuperare și multe altele.
Intervenții chirurgicale transfeminine
Transfeminin este un termen-umbrelă care include femeile trans și persoanele trans non-binare cărora li s-a atribuit sexul masculin la naștere.
Cel mai adesea, intervențiile chirurgicale implicate în chirurgia de afirmare a genului sunt împărțite în cele care apar deasupra centurii (intervenția chirurgicală superioară) și a celor de sub centura (intervenția chirurgicală inferioară). Nu toată lumea suferă toate aceste intervenții chirurgicale, dar procedurile care pot fi luate în considerare pentru persoanele transfeminine sunt enumerate mai jos:
- Mărirea sânilor
- Feminizarea facială
- Chirurgia nasului: Rinoplastia se poate face pentru a îngusta nasul și a rafina vârful.
- Sprâncene: Se poate face o ridicare a sprâncenelor pentru a feminiza curbura și poziția sprâncenelor
- Operația maxilarului: osul maxilarului poate fi îngustat.
- Reducerea bărbiei: reducerea bărbiei poate fi efectuată pentru a înmuia unghiurile bărbiei.
- Pomeți: Pomeții pot fi modificați, adesea prin injecții cu colagen, precum și prin alte tehnici de chirurgie plastică
- Buze: Se poate face o ridicare a buzelor.
- Modificarea liniei părului
- Reducerea mărului lui Adam
- Operație de schimbare a vocii
Operațiile ce se efectuează sub centură includ:
- Îndepărtarea penisului (penectomie) și a scrotului (orchiectomia)
- Crearea unui vagin și a labiilor
Chirurgii transmasculine
Transmasculin este un termen umbrelă care include bărbații trans și persoanele trans non-binare cărora li s-a atribuit sexul feminin la naștere.
Chirurgia pentru acest grup implică o intervenție chirurgicală în partea de sus și o intervenție chirurgicală în cea de jos.
În partea de sus se poate face mastectomie subcutanată / chirurgie de reducere a sânilor.
Chirurgia de jos include:
- Îndepărtarea uterului și a ovarelor
- Crearea unui penis și a unui scrot fie prin metoidioplastie și / sau faloplastie.
Complicații și efecte secundare ale operației de schimbare de sex
Chirurgia nu este lipsită de potențiale riscuri și complicații. Terapia cu estrogen a fost asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge (tromboză venoasă profundă și embolii pulmonare) la persoanele transfeminine. Există, de asemenea, potențialul unui risc crescut de cancer mamar (chiar și fără hormoni, se poate dezvolta cancer mamar).
Utilizarea testosteronului la persoanele transmasculine a fost asociată cu o creștere a tensiunii arteriale, a rezistenței la insulină și a anomaliilor lipidice, deși nu este sigur ce rol joacă aceste schimbări în dezvoltarea bolilor de inimă.
Cu operația, există riscuri chirurgicale, cum ar fi sângerări și infecții, precum și efecte secundare ale anesteziei. Cei care iau în considerare aceste tratamente ar trebui să aibă o discuție atentă cu medicul lor despre riscurile potențiale legate de terapia hormonală, precum și despre intervențiile chirurgicale.
Costul intervenției chirurgicale de confirmare a sexului pentru un travestit
Operația poate fi prohibitivă pentru multe persoane transgender. Costurile, inclusiv consilierea, hormonii, electroliza și operațiile se pot ridica la peste 100.000 de dolari. Procedurile transfeminine tind să fie mai scumpe decât cele transmasculine. În America, asigurările de sănătate acoperă uneori o parte din cheltuieli. În România, nu.