Living eco-friendly. Reciclarea poate salva vieţi! - LIFE.ro
Sari la conținut

Living eco-friendly. Reciclarea poate salva vieţi!

Reciclarea este un subiect de discuţie la nivel mondial. Există state în lume care au legiferat acest lucru, dar şi state precum România unde reciclarea este ceva atât de mărunt şi fără importanţă, încât nu merită nici un efort. A recicla, conform definiţiei din dicţionar, înseamnă a prelucra anumite deşeuri în vederea reutilizării. Se poate recicla plastic, hârtie, aluminiu, baterii, sticlă, cauciuc, chiar şi materiale textile. Reciclarea înseamnă economie de bani, de energie, de resurse, în general.
Share this article

Reciclarea este un subiect de discuţie la nivel mondial. Există state în lume care au legiferat acest lucru, dar şi state precum România unde reciclarea este ceva atât de mărunt şi fără importanţă, încât nu merită nici un efort. A recicla, conform definiţiei din dicţionar, înseamnă a prelucra anumite deşeuri în vederea reutilizării. Se poate recicla plastic, hârtie, aluminiu, baterii, sticlă, cauciuc, chiar şi materiale textile. Reciclarea înseamnă economie de bani, de energie, de resurse, în general. Ca să înţelegem de ce este atât de importantă reciclarea şi de ce ar trebui să urmăm cu toţii un stil de viaţă eco-friendly care ar putea salva vieţi, am extras din studiile efectuate, câteva concluzii esenţiale:

  • Mai mult de 60% din deşeurile care ajung la groapa de gunoi pot fi reciclate.
  • Aproximativ 16% din costul de producţie se duce către sectorul ambalajelor, ceea ce înseamnă o irosire, dacă ambalajul nu este aruncat corespunzător.
  • 80% dintr-un autoturism poate fi reciclat.
  • Cutiile de aluminiu pot fi reciclate în întregime şi repuse în folosinţă în foarte scurt timp.
  • Mii de borcane şi sticle sunt aruncate zilnic la gunoi.
  • Sticla poate fi reciclată 100% şi refolosită.
  • Produsele din sticlă ce ajung la groapa de gunoi nu se descompun niciodată.
  • S-a observat că pentru producerea unei tone de hârtie, se taie 24 de copaci.
  • Hârtia reciclată s-a demonstrat că poluează cu 70% mai puţin mediul în comparaţie cu procesul de producţie al materialelor din hârtie nereciclată.
  • Plasticul, care de cele mai multe ori poate fi reciclat, are nevoie de 500 de ani pentru a se descompune.
  • cutie de conserve reciclată poate salva atâta energie cât este necesară pentru funcţionarea televizorului timp de 3 ore.
  • Pentru reciclarea hârtiei se consumă cu 70% mai puţină energie decât pentru producerea ei din lemn.
  • Reciclarea unei sticle poate salva energia necesară funcţionării unui computer timp de 25 de minute.

Există o mulţime de motive pentru care reciclarea este importantă. Populaţia lumii este în creştere şi în mod curent, fiecare fiinţă umană adaugă o cantitate semnificativă de deşeuri planetei pe parcursul vieţii sale. Numai în New York, oamenii produc zilnic atâta gunoi cât să umple întreaga clădire Empire State. Lucrul frustrant este că, în majoritatea ţărilor dezvoltate nu este prea dificil să se facă diferenţa. Iar diferenţa este simplă: dacă fiecare persoană din New York şi-ar propune să recicleze o singură ediţie a ziarului New York Times, am putea salva 75 de mii de copaci.

Ce înseamnă de fapt reciclarea?

La bază, reciclarea implică transformarea materialelor folosite pe a căror etichetă scrie că sunt reciclabile în materie primă ce urmează să fie folosită în alt scop. Nu numai că resursele naturale sunt limitate, însă eforturile de a recicla pot reduce risipa adiţională care  dăunează planetei azi şi o va face şi în anii ce urmează. Din cauza limitării resurselor, responsabilitatea noastră este aceea de a conserva, recicla şi refolosi ori de câte ori este posibili. În alţi termeni, cei trei „R” ai sustenabilităţii sunt reduce, refolosi, recicla.

Reciclarea înseamnă, pe de altă parte nu numai conservarea resurselor, dar aduce un aport şi creării de noi job-uri, consolidării comunităţii şi educaţiei generaţiilor viitoare.

În acest sens, multe companii şi-au dezvoltat departamentele de CSR şi au intrat în programe de economie a resurselor şi reciclare.

BMW este una dintre aceste companii care pune accent pe această abordare, plecând de la procesele de producţie, la materialele folosite şi până la utilizarea produselor finale.

Astfel, a introdus şi în România gama BMW i cu modelele BMW i3 şi BMW i8, maşini ce nu sunt doar un pachet remarcabil de tehnologii reprezentând sisteme de propulsie alternativă, dar şi un efort deosebit în dezvoltarea unor soluţii cu un impact real minim asupra mediului.

Producţia BMW i3 consumă aproximativ 50% mai puţină energie şi circa 75% mai puţină apă în comparaţie cu datele medii actuale pentru producţie la BMW Group, care sunt deja recunoscute de studii independente ca un etalon în industrie. Toate electricitatea utilizată pentru a produce modelele BMW i la uzina din Leipzig provine din energie eoliană – deci 100% regenerabilă.

În această manieră, BMW i îşi îndeplineşte obiectivul unor automobile cu impact minim asupra mediului: conform certificării oficiale ISO, amprenta de dioxid de carbon a BMW i3 este cu aproximativ o treime mai mică faţă de cea unui automobil convenţional de dimensiuni similare. 25% din masa materialului utilizat în interior şi a termoplasticului de la exterior provine din materiale reciclate sau materii prime regenerabile.

Acestea sunt numai câteva exemple legate de sustenabilitatea producţiei acestor maşini, iar grupul german se angajează pe viitor pentru a găsi cele mai bune soluţii astfel încât sustenabilitatea să fie o prioritate în producţia tuturor autovehiculelor.

Vino în campania „100 de ani de inovatei” pentru a afla tot ce a avut o mare însemnătate pentru istoria ultimului secol, care au fost descoperirile ce şi-au pus amprenta asupra noastră şi a stilului nostru de viaţă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora