Model pentru tineri: povestea unei fete care a ajuns să reprezinte România la Uniunea Europeană? Francesca Cristea a dezvoltat proiecte pentru tineret care au schimbat vieți: „cel ce nu a luptat niciodată, nu a trăit niciodată” - LIFE.ro
Sari la conținut

Francesca Cristea are o poveste impresionantă despre parcursul său educațional și profesional. Absolventă a Facultății de Științe Politice, specializarea Relații Internaționale și Studii Europene, precum și a masterului în Public Affairs, Francesca și-a dezvoltat expertiza în diplomație printr-o diplomă executivă obținută la Academia Europeană de Diplomație din Polonia.

Ca alumnă a Programului de Bursieri Konrad Adenauer Stiftung și bursier Erasmus la Universitatea Autonoma din Barcelona, Francesca Cristea și-a dedicat cariera coordonării organizației Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, ocupând poziția de Head of Policy & Programs. Experiența sa cuprinde reprezentarea României la Uniunea Europeană, implicarea în Forumul European de Tineret și organizarea de dezbateri relevante privind viitorul Europei și tinerilor. Sub conducerea sa, Europuls a evoluat într-un centru de informare constantă pentru cetățeni, dobândind recunoaștere și finanțare pentru proiecte europene.

Francesca Cristea dezvăluie cheia succesului său prin sinceritate, implicare în proiecte cu scopuri în care crede și prin muncă asiduă. În viața personală, ea se descrie ca o persoană creativă, pasionată de scris, și își menține echilibrul prin petrecerea timpului alături de familie, prieteni și tinerii cu care lucrează. În planurile de viitor, Francesca vizează continuarea implicării în domeniul relațiilor internaționale și politici publice, iar unul dintre visele sale este să devină profesor universitar. Pentru tinerii de vârsta ei, Francesca Cristea oferă sfaturi despre înțelegerea profundă a ideilor, parcurgerea pașilor cu atenție și abordarea cu responsabilitate a fiecărei etape în construirea propriului drum în viață.

Francesca Cristea, povestește-ne despre tine…

Mă numesc Francesca Cristea, am 26 de ani și sunt din București. Am urmat cursurile de licență și masterat din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității București, domeniul Relații Internaționale și Studii Europene, respectiv Public Affairs. Dețin o diplomă executivă în arta diplomației oferită de Academia Europeană de Diplomație din Polonia. Sunt alumnă a Programului de Bursieri Konrad Adenauer Stiftung. Am fost bursier Erasmus la Universitatea Autonoma din Barcelona, Facultatea de Științe Politice și Sociologie. Iar în prezent coordonez organizația Europuls – Centrul de Expertiză Europeană din rolul de Head of Policy & Programs. Pentru mine, fiecare proiect în care am fost implicată a reprezentat o experiență de învățare. Mereu am simțit că nu există o conexiune reală între ceea ce învățăm în sistemul educațional și piața muncii în continuă schimbare. 

Am fost Delegatul de Tineret al României la Uniunea Europeană pe durata președinției României la Consiliul Uniunii Europene, unde am avut o intervenție în Consiliul de Miniștri de Tineret. Am reprezentat apoi tinerii în Forumul European de Tineret în calitate de Vice-Președinte pentru Relații Internaționale al Consiliului Tineretului din România. 

Am intrat apoi în Europuls – Centrul de Expertiză Europeană, unde am fost expert afiliat pentru politici de tineret și viitorul muncii din martie 2021 până în august 2022, unde am dezvoltat proiecte de și pentru tineret, am moderat dezbateri precum ”Conferința privind Viitorul Europei”, ”Viitorul Muncii – Cum să eliminăm bariera competențelor digitale?”, prima dezbatere despre Anul European al Tineretului din România, ”Ce a făcut România pentru a încuraja tinerii?”, ”Sănătatea Mintală după pandemie” și alte subiecte de actualitate de pe agenda europeană. Am publicat de asemenea o serie de articole privind politicile pentru viitorul muncii, spațiul civic și societatea civilă, și creșterea participării tinerilor la procesele democratice.

În septembrie 2022, am devenit Head of Policy and Programs cu atribuții de reprezentare a organizației în fața decidenților la nivel național și european, de realizare a parteneriatelor strategice, de coordonare a echipelor de experți și voluntari, de propunere a recomandărilor de politici publice și noi proiecte în organizație. Astfel, am devenit și coordonatorul Forumului EUROSFAT, cel mai important Forum de afaceri europene din România care se află anual sub patronajul Parlamentului European, Comisiei Europene și Consiliului Uniunii Europene. De când mi-am asumat acest rol de leadership, am atras noi parteneri, am deschis programe de mentorat pentru tineri, am depus și câștigat noi proiecte europene, transformând organizația într-un centru de informare constantă pentru cetățeni, atât pe plan local şi național, dar și european.

În anul 2023 – Anul European al Competențelor, Europuls a fost selectat să țină un workshop interactiv pentru European Youth Event și s-a încadrat în cele mai bune 10% candidaturi, fiind înscrise peste 300 de propuneri. În cadrul acestor ateliere realizate cu sala plină și cu oameni în așteptare, participanții au învățat despre modul în care se elaborează politicile publice (de la identificarea unei probleme până la propunerea unei soluții) și despre procesul de luare a deciziilor la nivel european care ne permite să ne implementăm ideile în societate. Totodată, am scris și câștigat un proiect de participare: Comunitatea Tinerilor Lideri Europeni, finanțat de Comisia Europeană prin intermediul Programului ERASMUS+.  Proiectul își propune să răspundă unei nevoi permanente și actuale în contextul creșterii extremismului politic, radicalizării, euroscepticismului: apropierea tinerilor de valorile europene și sprijinirea lor pentru a face o schimbare în societate, prin creșterea gradului de informare al tinerilor și al comunităților din care fac parte, despre Uniunea Europeană și alegerile europarlamentare.

În februarie 2023, am devenit delegat de tineret la Congresul Autorităților locale și regionale al Consiliului Europei. Am luat cuvântul în plen cu prilejul dezbaterii Raportului “Monitoring of the European Charter of Local Self-government in Romania (Monitorizarea Cartei Europene a autonomiei locale în România)”, unde am cerut mai multe mecanisme prin care autoritățile locale chiar să colaboreze cu tinerii, pentru că, din păcate, tinerii nu sunt o prioritate în fiecare oraș și asta nu este doar o problemă în România, ci și în Europa. Un proiect la care lucrez în calitate de researcher este și Cluj Youth Mapping, derulat împreună cu Federația Tinerilor din Cluj, unde încercăm să cercetăm ecosistemul din Cluj cu scopul de a promova incluziunea şi implicarea tinerilor în procesul decizional la nivel local, de a îmbunătăţi starea lor de bine, şi de a deveni un exemplu pentru alte oraşe printr-o bază de date care să fie accesibilă publicului larg, prin care activităţile tinerilor să fie scoase în evidenţă.

Astfel, prin toate proiectele pe care le-am realizat am încercat să ofer tinerilor contextul să dobândească competențe practice precum organizarea evenimentelor, realizarea materialelor de informare, să mențină comunicare cu diferiți stakeholders. Am creat oportunități pentru tineri de care eu aș fi avut nevoie la momentul dezvoltării mele și m-am luptat ca tinerii să aibă mereu un loc la masa deciziilor și să fie priviți ca parteneri egali în societate. E de așteptat ca tinerii să fie în față ca răspuns în situații de criză, dar cum pot face ei acest lucru fără susținere adecvată din partea comunității? Spunem despre tineri că sunt viitorul și nu prezentul. Trebuie să ne schimbăm optica la nivel de societate, mai ales cea referitoare la încrederea în tineri și abilitățile lor.

Francesca Cristea
Francesca Cristea, reprezentanta României la Uniunea Europeană

Educație, diplomație și proiecte pentru tineret: o poveste despre ambiție cu Francesca Cristea

Care este secretul tău Francesca? Cum ai reușit să obții profesional și educațional atât de multe reușite?

Nu știu dacă este un secret, dar încerc să fiu sinceră cu mine. Asta înseamnă că mă implic numai în proiecte în care cred, iar când mă implic, dau tot ce am mai bun în mine. Mereu mă gândesc la scopul proiectului și la cum contribuie acesta la dezvoltarea cetățenilor și a comunității. Întotdeauna mi-a plăcut să învăț, să acumulez cunoștințe, dar să și înțeleg modul practic în care pot fi aplicate. Am căutat metode prin care să înțeleg în mod direct nevoile tinerilor, nu să preiau din oficiu ce spun anumite rapoarte și statistici. Mereu mi-am dorit să înțeleg mai bine societatea în care mă aflu.

Îmi place să lucrez, să creez, să construiesc alături de cei din jurul meu. Nu cred că există un alt secret pentru a obține rezultate decât munca. Dar pentru a continua să crești trebuie să-ți găsești motivația. Motivația mea este de a ajuta, a construi și a face o schimbare. Uneori când simt că este foarte greu, mă întorc la motivația mea și o iau de la început a doua zi. 

Citește și: „Mutarea la țară trebuie să fie ca o renaștere”. Reconectarea la rădăcini: cum arată povestea unei călătorii către o gospodărie care funcționează în autarhie? Și cum își trăiesc tinerii Sebastian și Bianca Bădicel visul de a fi un adevărat „țăran român”

Cum este Francesca în viața personală? Cum reușești să menții un echilibru în viața ta profesională atât de activă și o viață personală împlinitoare?

Francesca este o fire creativă. Cred că așa o pot descrie cel mai bine. Una dintre pasiunile ei este scrisul. Totul a început cu a scrie compuneri, povești, iar peste ani s-au transformat în politici publice și proiecte. Când scrie crede că pune la dispoziția celorlalți o bucată din sufletul ei.

Cât despre echilibru… Hhmmm… În sine, ca să găsești echilibrul, balanța trebuie să se încline de multe ori până îți găsești calea. Muncesc mult, dar îmi place să petrec timp alături de oameni dragi mie: familie, prieteni, tinerii cu care lucrez. 

Succesul prin sinceritate și muncă asiduă: Francesca Cristea, tânăra strategistă în politici publice

Mulți pot spune că ți-ai găsit drumul în viață. L-ai găsit? 

Totul a început când mă întorceam de la o simulare MUN (Model United Nations) din Budapesta în anul 2014 unde am dezbătut alături de liceeni din toată lumea despre sustenabilitate şi alte subiecte de actualitate. Eram foarte încântată de experiența avută și mai ales de modul în care începusem să îmi șlefuiesc abilitățile de negociere. Pe drumul de întoarcere, mă uitam pe fereastră în tren și mă gândeam: ”Cum ar fi ca toată viața să încerci să găsești soluții la problemele cetățenilor?”. Acest gând a declanșat un entuziasm nemaisimțit de mine până atunci. A fost momentul în care am realizat că asta îmi este menirea. Mai târziu, aveam să înțeleg că noțiunea pe care o căutam este aceea de ”politici publice” sau proiecte care pot îmbunătăți comunități întregi.

Pot spune că am rămas fidelă chemării mele și am urmat pas cu pas fiecare piatră pavată de pe drumul meu. Cea mai importantă lecție învățată până acum a fost să îmi urmez vocea interioară.

Francesca Cristea
Francesca Cristea a dezvoltat proiecte pentru tineret care au schimbat vieți: „cel ce nu a luptat niciodată, nu a trăit niciodată”

Ne poți enumera 3 persoane (fără a face un top) care te-au susținut și ajutat în cele mai importante momente/perioade din viața ta? 

Părinții mei au fost cei care m-au inspirat în adolescență când a venit vorba de etica muncii și a te dărui unei idei, în special mama mea care este antreprenor și îmi arată zilnic că limitele sunt doar impuse de noi, iar atenția la detalii și calitatea muncii tale reprezintă cartea ta de vizită. Prima persoană este mama mea. Pentru mine, este cea mai puternică persoană pe care o cunosc. A fost mereu lângă mine în momentele de cumpănă și m-a motivat mereu să văd binele din fiecare om și fiecare situație. Mama mea m-a învățat să fiu organizată și să privesc mereu în perspectivă fiecare decizie. Tatăl meu m-a învățat mereu să caut soluții aplicate și să valorific fiecare clipă petrecută alături de cei dragi. Nu puține au fost momentele în care discutam cu el despre situații, iar el îmi expunea obiectiv toate posibilitățile cu toate consecințele posibile. M-a ajutat mult să cântăresc în viață ce variante am la dispoziție și cum să îmi asum urmările deciziilor mele.

O altă persoană este Tana Foarfă, directorul executiv al Europuls, care îmi este parteneră în leadershipul organizației Europuls. De la ea am învățat că ideile pot deveni oricând realitate alături de oamenii potriviți și că orice provocare este în definitiv o provocare, iar modul în care alegem să răspundem provocării creionează rezultatele. 

Francesca Cristea
Model pentru tineri: povestea unei fete care a ajun să reprezinte România la Uniunea Europeană?

Știm că de multe ori ținem pentru noi planurile de viitor, dar ai putea să ne povestești despre ce obiective ai pentru următorii ani? 

Am renunțat în a mai face planuri de viitor pe termen mediu și lung. Mereu viața mi-a demonstrat că planificarea este, de fapt, o iluzie a stabilității. Încerc să iau lucrurile pe rând și să mă bucur de fiecare moment din viața personală și profesională. În schimb, pot spune că nu m-aș vedea lucrând în alt domeniu față de ceea ce fac în viața mea de zi cu zi: relații internaționale, politici publice, public affairs, advocacy, diplomație publică etc. Unul dintre visurile mele este acela de a deveni profesor universitar.

Citește și: Povestea unei mame cu 9 copii, cel mare are 23 de ani, cel mai mic are 9. Magdalena Vasile și-a imaginat viața cu 2 copii, soțul său cu 7, dar soarta i-a făcut să aibă o familie mult mai mare

Poți să oferi 3 sfaturi pentru tinerii de vârsta ta în a-și construi propriul drum în viață? 

Pentru a putea explica celuilalt, trebuie ca tu să înțelegi în profunzime ceea ce faci. Am văzut mulți tineri care au idei bune, dar care nu sunt dezvoltate corespunzător și care nu știu cum le pot adapta resurselor pe care deja le au. Cred că este important să le transmitem tinerilor să fie atenți la detalii și să înțeleagă parcursul ideii lor, consecințele, resursele dintr-o perspectivă reală și obiectivă, nu un wishful thinking. Totodată, este un sfat pe care îl ofer fiecărui tânăr cu care lucrez: să nu sară etape. Cât timp vor merge constant înainte și vor urca fiecare treaptă, nimeni nu îi va putea întoarce din drum. Dar dacă vor sări calupuri de trepte, la un moment dat se vor dezechilibra și le va lua mai mult timp să se întoarcă.

În final, aș vrea să ofer un citat în care îmi regăsesc motivația și inspirația: „cel ce nu a luptat niciodată, nu a trăit niciodată”.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora