O imagine NASA surprinde planeta Jupiter în detalii fără precedent
O imagine publicată zilele acestea de NASA surprinde planeta Jupiter în detalii ce nu au mai fost captate până acum. Fotografia a fost realizată de telescopul spaţial Hubble (instalat pe orbită în anii 1990, care a captat, de atunci, unele dintre cele mai impresionante imagini din spaţiu) în momentul alinierii celor trei planete: Pâmânt, Soare şi Jupiter. Atmosfera planetei „gazoase” Jupiter, împărţită în sisteme de benzi distincte, colorate, paralele cu Ecuatorul, este redată extrem de clar în momentul apropierii planetei de Pământ, la 6.700.000 de km distanţă.
Această apropiere a permis echipei condusă de specialistul NASA, Amy Simon (de la Goddard Space Flight Centre din Maryland, SUA) să capteze detalii din atmosfera Jupiter mici de aproximativ 190 de km lăţime. Unul dintre cele mai impresionante detalii surprinse de fotografia NASA este celebra Marea Pată Roşie, o zonă de înaltă presiune, suprinsă pentru prima dată de telescoapele terestre cu aproximativ 300 de ani în urmă (a fost descoperită, se pare, de Robert Hooke în secolul al XVII-lea). Această nouă imagine cu Jupiter face parte din programul Hubble, Outer Planets Atmospheres Legacy, unul dintre cele mai importantele proiecte ştiinţifice dedicate explorării planetei Jupiter.
Cu un diametru de 11 ori mai mare decât cel al Pământului şi cu o componenţă de 86% hidrogen şi 14% heliu (cu urme de metan, apă, ammoniac), Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul solar (de două ori mai mare decât toate planetele la un loc), având un câmp magnetic uriaş (mult mai puternic decât cel al Pământului).