„Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres”. De ce s-au mutat doi tineri de la București într-un cătun de la poalele munților Făgăraș? Și cum a luat naștere River Residence - LIFE.ro
Prima pagină » „Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres”. De ce s-au mutat doi tineri de la București într-un cătun de la poalele munților Făgăraș? Și cum a luat naștere River Residence
„Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres”. De ce s-au mutat doi tineri de la București într-un cătun de la poalele munților Făgăraș? Și cum a luat naștere River Residence
Anca Ciupa spune că, până acum puțin timp, era „omul de asfalt”. Trăia în Bucureștiul aglomerat, într-o „deplasare continuă între birou, grădiniță, cumpărături, plimbări, seara ajungeam rupți acasă”. Așa că, împreună cu soțul ei au hotărât să își schimbe viața și să se mute la sat. Amândoi au copilărit la țară și trăiau cu nostalgia acelor ani. Iar decizia a venit firesc atunci când au aflat că urmează să fie părinți.
Într-o seară au găsit pe internet un colţişor de rai fix într-un cătun la poalele munților Făgăraș. Și, după ce și-au ridicat casa cu ajutorul muncitorilor din zonă, s-au mutat în Viştişoara. Astăzi, Anca Ciupa și soțul său au în continuare biroul de traduceri din București, doar că îl administrează de la distanță. În plus, River Residence, casa de lemn în stil scandinav pe care au construit-o la poalele munților Făgăraș este înscrisă în circuitul turistic. Muncesc mult, se bucură de natură și sunt mândri că îi pot oferi fetiței lor o copilărie frumoasă și sănătoasă. Dar cât de greu a fost să ia decizia de a se muta la sat? Și cum arată viața lor într-un cătun de munte?
Anca, cum ați ajuns în cătunul pitoresc Viştişoara? Cum ați ales acest loc?
Ne doream foarte mult să ne creăm un loc de vacanță, o căsuță doar pentru noi în care să evadăm ori de câte ori orașul era prea sufocant. Am găsit acest colţişor de rai pe OLX, într-o seară târziu, și a fost exact ce ne doream. Soțul meu este ardelean, iar de când ne-am cunoscut am rămas fascinată de aceste meleaguri.
Anca Ciupa (River Residence): „După ce am aflat că vom deveni părinți, prioritățile ni s-au schimbat complet și ne doream foarte mult ca fetița noastră să aibă parte de o copilărie ca odinioară”
Acum mai puțin de trei ani locuiați în București. Ce v-a făcut să luați decizia de a vă muta la sat?
După ce am aflat că vom deveni părinți, prioritățile ni s-au schimbat complet și ne doream foarte mult ca fetița noastră să aibă parte de o copilărie ca odinioară, iar viață la ţară şi-a păstrat acest farmec. În plus, devenisem obosiți psihic de trafic, poluare, aglomerație, lipsa naturii din jurul nostru, fiind înconjurați numai de betoane. Ne doream o schimbare și mutarea în mediul rural ne-a adus echilibru, împlinire și un stil de viață liniștit și mult mai frumos.
Cum v-au primit vecinii când au aflat că vreți să vă mutați la ei în sat?
Vecinii din jurul nostru sunt oameni cum rar mi-a fost dat să întâlnesc. Ospitalieri, primitori, săritori, grijulii și au devenit a treia pereche de bunici pentru fetița noastră. Ne simțim că într-o mare familie în satul Viştişoara.
Acum locuiți într-un sătuc pitoresc la poalele munților Făgăraș, pe malul pârâului Viştişoara, dar cum era viața voastră la București?
Viața în București era mereu pe fugă. Parcă nu aveam timp să ne tragem sufletul. Era o deplasare continuă între birou, grădiniță, cumpărături, plimbări, seara ajungeam rupți acasă. Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres.
Ce munceați aici?
În București administram împreună o agenție de traduceri, eu sunt traducător de limba franceză și soțul meu era project manager.
Și ce faceți acum, odată mutați la sat? Din ce trăiți?
Acum ne ocupam de același business de la distanță. Pandemia a schimbat și mai mult direcția spre online și astfel am fost privilegiați că puteam lucra de oriunde. În plus, eu am scris o carte în domeniul traducerilor în ultimii doi ani, „Ghidul traducătorului”, care se vinde acum pe Internet, iar casa de vacanță este în circuit turistic din luna iunie a acestui an.
Cum arată o zi din viața voastră… și cât de mult s-a schimbat ea de când ați plecat de la București 😊
Viața de zi cu zi își urmează aceiași rutină, lucrăm de acasă sau din leagăn, hamac, de jos de la râu, gătim mai mult, ne plimbăm mai mult, avem timp mai mult, stăm mai mult afară în natură, la aer de munte, grădinărim, meșterim, reparăm, practic facem mult mai multe lucruri decât la oraș și totuși avem mai mult timp. Nu degeaba se spune că „Veșnicia s-a născut la sat”, timpul are alte valenţe aici.
Povestește-ne puțin despre voi… cum v-ați cunoscut?
Ne-am cunoscut într-o primăvară, acum mai bine de opt ani, la Sibiu și a fost suficientă o singură privire ca să ne îndrăgostim unul de celălalt pentru toată viața.
Cine și-a dorit mai mult mutarea la sat 😊
Eu am fost omul de asfalt care își dorea să redevină țăran 😊. Întreaga copilărie mi-am petrecut-o la ţară și purtam oarecum nostalgia acelor ani atât de fericiți.
Spuneai că gândul mutării la sat a apărut odată cu fetița voastră. Ea a fost motivul principal pentru care ați luat decizia de a vă muta la sat?
În principal da, ne doream să îi oferim un start cât mai sănătos în viață, iar viața la ţară și-a păstrat încă farmecul copilăriei de odinioară.
Copilăria ei este acum la aer curat, aproape de natură, de animale. Cât se apropie de copilăriile pe care le-ați avut, și voi ați crescut tot la țară?
Și noi doi am crescut la ţară și ne aducem aminte cu mare drag de toate experiențele copilăriei. Copilăria ei este acum copia fidelă și ne bucurăm că viața la sat și-a păstrat încă tradițiile, obiceiurile și simplitatea.
Care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le aveți din copilărie?
Îmi amintesc cu drag cum zburdam pe ulița din sat desculți, plini de praf, dar atât de fericiți. Cum ne strângeam la masă la gura sobei, iarna, zgribuliți și ascultam poveștile bunicilor. Cum ne bucuram de fiecare anotimp, de fiecare frunză, piatră, fir de praf, nu aveam mai deloc jucării și natura ne oferea mereu amintiri de neuitat.
„River Residence este locul nostru de suflet, o căsuță de lemn situată la poalele munților Făgăraș, construită de la zero cu o echipă de meseriași locali”
Spuneai că acum casa este și în circuitul turistic. Povestește-ne puțin despre River Residence…
River Residence este locul nostru de suflet, o căsuță de lemn situată la poalele munților Făgăraș, construită de la zero cu o echipă de meseriași locali. Aflată la 40 kilometri de orașul Sibiu, în satul Viştişoara, județul Brașov, între munții împăduriți, pe malul pârâului Viştişoara, River Residence este locul unde te deconectezi de rutina zilnică, te bucuri de liniște și te relaxezi cu adevărat. Este mai mult decât o pensiune, este un loc de poveste unde apa, muntele și pădurea crează cel mai bogat mix energetic.
Voi trăiți acum în casa pe care v-ați făcut-o pentru vacanțele de vară. Cum a fost toată construcția ei?
Construcția casei a durat trei ani și a fost un proces obositor şi extrem de epuizant. În primul an am făcut naveta săptămânal București-Viştişoara, întrucât nu puteam lipsi nici de la birou și era necesar să supraveghem fiecare etapă a construcției. Când a fost gata ni s-a luat un bolovan de pe inimă.
Cum a fost să lucrați doar cu oameni din zonă?
Am avut noroc de oameni muncitori, serioși, care au lucrat intens și în care am avut încredere.
Ce pot face oamenii în zona voastră, Viştişoara?
Satul Viştişoara se află la poalele munților Făgăraș, în comuna Viştea, jud. Braşov și este un cătun pitoresc simplu, dar de o frumusețe aparte. Se pot face drumeții montane, satul este punct de plecare spre traseul Valea Viştişoarei – Lacul Viştişoara (2040m) – Curmătura Răcorelelor (2298m). La doi kilometri distanţă se află pârtia de schi Drăguș și parcul de cățărat Aventura Parc Drăguș. Zona climaterică Sâmbăta de Sus este la cinci kilometri distanţă și de aici se poate vizita Mănăstirea Brâncoveanu și Herghelia Sâmbăta de Sus.
Și, ultima întrebare, de ce să vină oamenii la River Residence? Cu ce îi așteptați? Și cum vă pot găsi?
La casa de vacanță River Residence din Viștișoara ne-am propus să creăm un adevărat refugiu rural care să ofere oaspeților noștri tot confortul de bază, păstrând în același timp farmecul simplu și autentic al unei pensiuni confortabile în mijlocul unui cadru natural uluitor. Este un loc de poveste la poalele Munților Făgăraș unde apa, muntele și pădurea crează cel mai bogat mix energetic.
Pensiunea este perfectă pentru familiile cu copii ce-și doresc să petreacă momente liniștite în mijlocul naturii și să se energizeze în egală măsură. De cum veți păși în interior, veți descoperi un decor creat cu bun gust, în stil scandinav, unde lemnul este elementul vedetă, iar ferestrele generoase vă vor permite să admirați spectacolul irepetabil al naturii.
Cabana dispune de 5 dormitoare cu vedere la munte și la râu, 3 băi, bucătărie complet utilată, living generos, foișor cu facilități de grătar sau ceaun, ieșire la râu, loc de joacă pentru copii, grădină, curte de 1600mp, leagăne, hamac. Cabana are o capacitate de 10-12 persoane și se închiriază integral pentru minim 2 nopți. Pentru rezervări ne puteți contacta la telefonul 0728 383 683 sau pe pagina noastră de Facebook.