Patru clujeni au adus stilul nordic într-un colț de rai din Suceava. Povestea cabanei Tinovo: o plimbare cu rulota, un vis și multă pasiune - LIFE.ro
Sari la conținut

Încet, încet turismul românesc începe să se modernizeze. Iar Tinovo, cabana „A frame” din Suceava, trebuie să fie pe lista oricărui turist dornic să descopere povești frumoase din România. Apar peste tot prin țară locuri ridicate de tineri care au curajul să investească (unii chiar și în vremuri de criză), care vor să renunțe la nebunia orașului și se refugiază în sate, aproape de natură, de pădure și de aer curat, care se întorc în țară cu idei îndrăznețe și visuri mărețe.   

Așa s-a născut și cabana Tinovo sau, mai bine zis, TinovØ. La limita pădurii, în frumosul sat bucovinean, Dornișoara, doi frați, Marius și Ruben Perju, au vrut să construiască un colț de rai în stil nordic.

Totul a început cu o întâmplare: atunci când Ruben și Alexandra se plimbau cu rulota prin țară și au ajuns în satul Dornișoara, unde sătenii le-au zis că se vinde o parcelă de pământ. Și de aici au mai fost doi pași. Unul, cooptarea în proiect a lui Marius și a Andreei. Al doilea, ridicarea cabanei de inspirație norvegiană. Iar acum, oaspeții sunt așteptați să se relaxeze la Tinovo.

Ruben a ridicat cabana singur. A studiat arhitectura și este pasionat de design, așa că lucrurile nu sunt deloc întâmplătoare. Dar care este povestea clujenilor care vor să promoveze zona Tinovului Mareca? Cum arată cabana nordică din Suceava? Și de ce ar trebui să le trecem pragul?

Care este povestea din spatele cabanei Tinovo?

Povestea din spatele cabanei începe în anul 2017 când eu și Ruben ne-am cumpărat o rulotă și căutam locuri unde să campăm. Pe drumul Cluj-Suceava am decis să ne abatem puțin pe un drum pe care nu am mai mers niciodată. De acolo am ajuns în satul Dornișoara și ne-am oprit la prima casă din drumul nostru, ultima din sat, iar vecinii foarte binevoitori ne-au zis că se vinde vizavi de ei o parcelă de pământ. Ruben s-a îndrăgostit de zonă și așa l-a cooptat și pe fratele lui, Marius, cu ideea asta de a construi ceva acolo. Au urmat multe drumuri și multe foi semnate și acea parcelă a devenit a noastră.

Cabana Tinovo sau, mai bine zis, TinovØ, construită pe un „tărâm magic”

De unde inspirația pentru numele ales… Tinovo (TinovØ)?

La 9 km de cabană se află Tinovul Mare, cea mai mare rezervație de turbă din România și ne-a plăcut foarte mult când am vizitat locul acela care este ca un tărâm magic. Fiind pasionat de stilul nordic, Ruben a dorit să îl implementeze atât în proiectul de arhitectură, amenajarea interioară, cât și în conceptul de branding (Ø-este o literă norvegiană).

Oamenii din spatele poveștii Tinovo
Oamenii din spatele cabanei Tinovo: de la stânga la dreapta – Marius, Alexandra, Ruben și Andreea

De unde v-a venit ideea unei construcții minimaliste, cu inspirație nordică?

Ruben a terminat Facultatea de Arhitectură și este pasionat de design, iar în momentul în care am vizitat Norvegia și am văzut căsuțele „A frame” ne-au plăcut mult și ne-am dorit să construim ceva asemănător.

Citește și: Căsuța de lemn din pădure în care un copil a învățat matematică adunând cuie, conuri de brad sau crengi uscate: cum arată Zestrea Sofiei și de ce să o vizităm

Ați trăit și ați muncit mulți ani în Norvegia, cum a fost viața voastră acolo?

Marius, fratele lui Ruben și soția lui, Andreea, locuiesc în Norvegia de 8 ani. Au o viață frumoasă, o fetiță superbă și un motan drăgălaș. Viața e mai simplă acolo, zicem noi.
Noi, locuim în România și simțim că aici este locul nostru.

Deci Marius și Andreea încă trăiesc în Norvegia?

Da. Marius și Andreea locuiesc în Norvegia și s-au implicat pe partea financiară cu jumătate din investiție. Tot proiectul Tinovo a fost, însă, inițiat și coordonat de Ruben.

Citește și: Viața la țară: au lăsat agitația de la oraș pentru ca cei mici să crească într-un mediu sănătos, în natură, înconjurați de bunici și de animale. Cum s-a născut Casa de sub Munte cu lucruri adunate de la bunici

Alexandra, voi cum v-ați cunoscut?

Eu și Ruben ne-am cunoscut într-o tabără creștină când aveam 14 ani și am început să avem același cerc de prieteni.

Și ce faceți acum… reușiți să trăiți doar din cabana Tinovo, din inima Bucovinei, din satul Dornișoara?

Toți 4 avem joburi diferite, cabana este un proiect de suflet care funcționează în paralel cu proiectele și joburile noastre.

Când v-ați hotărât să începeți aventura numită Tinovo?

În anul 2017-2018 Ruben a venit cu această idee de a construi două cabane „A frame” pentru noi și pentru fratele și familia lui. Până la urmă am decis să construim doar una.

 „Am fost ajutați de familiile noastre, de prieteni și de oricine acceptă provocarea lansată de Ruben pe rețelele de socializare”

Cât de greu v-a fost să construiți această cabană și cine v-a ajutat?

Am fost ajutați de familiile noastre, de prieteni și de oricine acceptă provocarea lansată de Ruben pe rețelele de socializare de a veni și a da o mâna de ajutor 😊

Cabana este la jumătatea drumului dintre Suceava și Cluj, noi stăm în Cluj, familiile noastre în Suceava, deci aș zice că drumul a fost cel mai mare impediment. S-au pierdut multe ore pe drum. Procesul în sine nu a fost unul greu, dar bineînțeles că am întâmpinat unele provocări, așa cum se întâmplă pe orice șantier.

Tinovo
Tinovo, cabana A frame din Suceava

Ce vă leagă de această zonă?

Relațiile pe care le-am legat cu localnicii și investiția în cabană, atât materială, cât și sufletească.

Și cine se ocupă acum de afacere?

Eu mă ocup de relația cu clienții și rezervările. Ruben se ocupă de achiziții și tot ce ține de lucruri tehnice.

Citește și: După o tinerețe timpurie în Oltenia, urmată de o perioadă de tinerețe asumată în București, pentru Mihaela Smeu urmează o a treia tinerețe molcomă în Brașov. Care este povestea cabanei self-care Green Cottage?

Cât de ușor se ajunge la voi?

Sunt două căi de acces, dar iarna doar prin Poiana Stampei se poate ajunge. Noi, care am bătut acest drum de nenumărate ori, am zice că este foarte ușor. Cabana se află la 7 km de Hotelul Castel Dracula și de Pasul Tihuța.

Tinovo
Tinovo, cabana ridicată de patru clujeni

Ce pot face turiștii aici… care sunt principalele atracții turistice din zonă?

Turiștii pot vizita Tinovul Mare, izvorul de apă minerală care este la doi kilometri de cabană, pot face trasee pe munții Călimani, pot vizita Vatra Dornei unde pot schia și pot închiria ATV-uri.

De ce să vii la Tinovo? „Vara sunt fructe de pădure care abia așteaptă să fie culese”

Ce pot face turiștii la voi, știu că aveți o pădure absolut superbă chiar în spatele cabanei?

Se pot relaxa 😊

Au la dispoziție sauna și ciubărul. Pot să facă plimbări în pădurea din spatele cabanei, așa cum spuneai și tu. Vara sunt fructe de pădure care abia așteaptă să fie culese. Pot juca jocuri de societate sau pot face grătar sau un gulaș la ceaun.

Ați reușit să legați prietenii cu oaspeții care v-au trecut pragul?

Nu neapărat prietenii, dar există respect mutual. Bucuria noastră că ei ne-au trecut pragul și bucuria lor că au avut parte de un timp frumos la cabană. Deja sunt mulți clienți care doresc să vină și a doua oară în vară.

În final, de ce ar trebui să aleagă să-și petreacă vacanța la Tinovo?

Oamenii trebuie să aleagă să își petreacă vacanțele unde vor și unde consideră că își pot reîncarca bateriile și se pot bucura de câteva zile mai relaxante. Atât noi, cât și clienții care ne-au trecut pragul considerăm că această cabană îți oferă tot ce ai nevoie pentru a te bucura de câteva zile cu familia și prietenii.

Și ce planuri aveți cu Tinovo?

Dorim să promovăm zona și Tinovul Mare, să promovăm cabana și să avem un grad de ocupare cât mai mare. Pe lângă aceasta, dorim să introducem noi servicii atât în interiorul cabanei, cât și pe lângă aceasta.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora