Reciclarea hainelor, un trend pe care ar trebui să-l adoptăm cu toţii - LIFE.ro
Sari la conținut

Reciclarea hainelor, un trend pe care ar trebui să-l adoptăm cu toţii

Atunci când hainele vechi sunt depozitate la groapa de gunoi, nu numai că ocupă foarte mult spaţiu, însă au capacitatea de a contamina solul, pânza freatică şi de a emite nişte mirosuri îngrozitoare. Nu mai bine le reciclăm?
Share this article

În dulapul fiecărei femei, dacă nu şi în al bărbatului există cel puţin 20% haine ce sunt purtate foarte rar sau niciodată. Unele dintre noi le păstrăm în amintirea timpurilor trecute sau în speranţa că vom avea iarăşi silueta din adolescenţă pentru a putea încăpea în ele. Când în sfârşit vine vremea să le aruncăm, le aruncăm împreună cu gunoiul menajer la tomberon sau, în cel mai fericit caz le dăm unor oameni sărmani.

Hainele se demodează de la an la an, noi facem prea multe cumpărături şi astfel, din aceste două motive, ca să nu-l mai enumerăm şi pe cel legat de fluctuaţiile de greutate care face ca multe haine să nu ni se mai potrivească, se adună o mulţime de textile nefolositoare.

Şi pentru că din SUA pleacă majoritatea trendurilor, tot de acolo s-a pornit şi ideea de reciclare a textilelor. Această idee a venit după ce Council for Textile Recycling a dat publicităţii o statistică ce arată că majoritatea americanilor aruncă anual peste 31 de kilograme de haine. Această cantitate este echivalentul a 191 de tricouri de persoană.

Citind aceste cifre, personal am simţit un sentiment de ruşine. Însă, se pare că nu este vorba doar de risipă. Repercursiunea economică şi cea legată de mediu sunt extrem de serioase.Cercetătorii de la Agenţia de Protecţie a Mediului au indicat faptul că taxa medie pentru depozitarea de deşeuri de dumping este de 100 de dolari pe tonă, ceea ce înseamnă că s-ar putea salva mai mult de 1,1 miliarde de dolari anual din banii contribuabililor, doar în SUA, prin separarea deşeurilor textile de cele menajere. Statisticile legate de impactul asupra mediului sunt la fel de sumbre: atunci când hainele vechi sunt depozitate la groapa de gunoi, nu numai că ocupă foarte mult spaţiu, însă au capacitatea de a contamina solul, pânza freatică şi de a emite nişte mirosuri îngrozitoare. Dacă nu sunt depozitate la groapa de gunoi, în America hainele vechi sunt duse la incineratorul gigant de deşeuri care emite tone de gaze cu efect de seră, lucru ce contribuie la încălzirea globală şi la schimbările climaterice.

În concluzie, aruncarea hainelor este un proces de iresponsabilitate socială, o situaţie din care fiecare dintre noi are de pierdut.

Foto: iStock

Şi ca să te convingi şi mai mult, comisiile din întreaga lume susţin că 90% dintre aceste haine ce sunt aruncate pot fi reciclate. ”Mulţi oameni cred că dacă ei nu mai vor un lucru, mai ales dacă este deteriorat, acesta nu mai poate fi folosit, însă nu este cazul când vorbim de textile”, susţine John Nagiecki, purtătorul de cuvânt al uneia dintre cele mai mari organizaţii non profit din lume se se ocupă cu reciclarea hainelor, Planet Aid. „Toate hainele şi materialele textile sfârşesc prin a fi refolosite 100%” a mai adăugat el.

Ce înseamnă procesul de reciclare a hainelor?

Worn Again, compania cu care colaborează marile magazine de haine din lume precum H&M sau Puma susţine că procesul de reciclare înseamnă colectarea, separarea hainelor (cele ce mai pot fi folosite şi donate de cele distruse) iar apoi ele intră într-un proces tehnologic ce presupune extragerea poliesterului şi celulozei din articole vestimentare uzate, care au în componenţă mai multe materiale. Apoi, se separă cele 2 materiale refolosibile de vopsele şi alte particule care, în mod normal, fac din reciclare un proces dificil. Materia prima astfel obţinută este transformată în final în noi fire textile.

Se pot recicla toate articolele de îmbrăcăminte şi toate celelalte produse textile, de la şosete şi curele de piele şi de la lenjerii de pat şi până la perne.

În lume, dar şi în România au apărut multe companii ce îndeamnă la responsabilitate socială şi oferă resurse pentru ca procesul de reciclare a hainelor să intre în obişnuinţa consumatorilor.

Multe companii de haine printre care H&M, Puma, Levi’s sau Gap încurajează reciclarea hainelor prin oferirea unui voucher de cumpărături sau a unui discount celor care aduc hainele vechi în magazinele lor.

H&M comunică puternic noua sa campanie de reciclare de haine ce se traduce prin faptul că poţi aduce în oricare dintre magazinele lor din întreaga lumea o sacoşă cu haine vechi, indiferent de starea lor sau de brand-ul scris pe etichetă, în schimbul căreia primeşti un cupon pe care îl poţi folosi pentru a-ţi cumpăra un obiect vestimentar nou.

Acestea fiind spuse, cred că fiecare dintre noi ar trebui să luăm atitudine şi la fel cum am început să separăm plasticul şi cartonul de gunoiul menaje (cu paşi mici, ce-i drept), tot la fel ar trebui să ne gândim de două ori înainte de a arunca la gunoi hainele vechi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora