Reciclarea plasticului. 10 lucruri vitale de știut despre poluarea cu plastic - LIFE.ro
Sari la conținut

Reciclarea plasticului. 10 lucruri vitale de știut despre poluarea cu plastic

De ce este reciclarea plasticului atât de importantă? Iată 10 lucruri extrem de importante de știut despre plastic și despre dezastrele pe care le poate produce în natură. Mai departe, decizia vă aparține.
Share this article

De ce este reciclarea plasticului atât de importantă? Iată 10 lucruri extrem de importante de știut despre plastic și despre dezastrele pe care le poate produce în natură. Mai departe, decizia vă aparține.

Plasticul este un lucru teribil pentru mediu. Statele lumii încearcă să găsească soluții pentru interzicerea acestui material, cel puțin în cazul împachetării bunurilor de larg consum deoarece consumul de plastic a ajuns la cel mai mare nivel înregistrat până acum în istorie. Magazine mari precum Ikea sau Iceland au introdus deja restricții semnificative în ceea ce privește folosirea plasticului, lucru ale cărui efecte vor fi văzute peste câțiva ani. Între timp, paiele și tacâmurile de plastic au fost vizate de numeroși comercianți, inclusiv de McDonald din Marea Britanie, iar a avea o pungă de plastic este suficient pentru a ajunge în închisoare în unele țări.

Unele guverne și organizații se preocupă de subiectul reducerii consumului de plastic și de binele mediului, însă, din perspectiva consumatorului de zi cu zi este bine să știi de ce eradicarea plasticului este vitală.

Iată câteva adevăruri esențiale de știut despre plastic și reciclarea plasticului:

  1. Din 1950 și până acum s-au produs aproximativ 8,3 miliarde de tone de plastic la nivel mondial. Conform unui raport publicat în The Guardian, această cantitate este echivalentă cu greutatea a peste 800 de mii de turnuri Eiffel. Și numai 9% din această cantitate a fost reciclată.
  2. În anumite părți ale lumii, folosirea plasticului este deja ilegală. Kenya a introdus una dintre cele mai dure legi împotriva folosirii pungilor de plastic, în 2017. Astăzi, kenyenii care sunt prinși că produc, vând sau chiar folosesc pungi de plastic riscă pedeapsa cu închisoarea de până la patru ani, sau o amendă de 40 de mii de dolari. Alte țări au interzis sau au interzis parțial, sau au taxat folosirea pungilor de plastic, iar printre acestea se numără China, Franța, Rwanda și Italia. În România, la orice supermarket, prima întrebare care îți este adresată la casă este: „Doriți pungă?”.
  3. 73% din nisipul de pe plajele din întreaga lume reprezintă plastic. Iată încă un motiv pentru care e atât de importantă reciclarea plasticului. Ceea ce se găsește pe plaje azi reprezintă mucuri de țigări, sticle de plastic, capace, ambalaje de mâncare, pungi alimentare și caserole de polistiren.
  4. Un milion de sticle de plastic sunt cumpărate în întreaga lume, în fiecare minut. Un raport publicat de același The Guardian arată că în fiecare minut din zi și din noapte, media sticlelor de plastic cumpărate pe întreg mapamondul ajunge la cifra de 1 milion, iar numărul va crește cu 20% până în 2021 dacă nu acționăm. Același raport arată că mai mult de 480 de miliarde de sticle de plastic au fost cumpărate în 2016 în întreaga lume, cu aproape 300 de miliarde mai multe decât în urmă cu zece ani. În plus, mai puțin de jumătate dintre sticlele cumpărate în 2016 au fost reciclate și numai 7% dintre cele colectate au fost transformate în alte sticle de plastic. Restul au ajuns la gropile de gunoi și pe fundul oceanelor.
  5. La nivel mondial, aproximativ 2 milioane de pungi de plastic sunt folosite în fiecare minut. Acesta ar părea un număr de necrezut, însă, conform Ecowatch, între 500 de miliarde și 1 trilion de pungi de plastic sunt folosite anual la nivel mondial. Numai în New York se folosesc anual 23 de miliarde de pungi de plastic, conform Departamentului pentru Conservarea Mediului din New York. Interzicerea pungilor de plastic s-a dovedit deja extrem de eficientă în țările care au introdus această măsură. În Marea Britanie, de exemplu, introducerea taxei de 5 pound pe punga de plastic în 2015, a dus la reducerea consumului de pungi de plastic cu 83%. Deși Marea Britanie produce în continuare 1,3 miliarde de pungi de plastic anual, scăderea consumului marchează un progres semnificativ.

  1. 90% din plasticul care poluează oceanele este cărat de doar 10 râuri. Conform cercetătorilor Forumului Economic Mondial, doar 10 râuri din Asia și Africa transportă 90% din plasticul care ajunge în oceane. Studiul arată că opt dintre aceste râuri se află în Asia, iar celelalte două din Africa sunt Nilul și Nigerul. Specialiștii Forumului au spus că ceea ce au aceste râuri în comun este populația foarte mare din zonă precum și un sistem deficitar de gestionare a deșeurilor.
  2. Plasticul omoară peste 1,1 milioane de păsări și animale în fiecare an. Un studiu efectuat de cercetătorii de la University of Queensland din Australia, bazat pe datele culese de la finalul anilor ’80 și până azi a demonstrat că speciile de țestoase de mare verzi ingerează azi de două ori mai mult plastic decât o făceau în urmă cu 25 de ani. Conform Națiunilor Unite, ingestia de plastic ucide un număr estimat de 1 milion de păsări marine și 100 de mii de animale marine în fiecare an.

În plus, mai mult de 90% dintre toate păsările și toți peștii, se crede că au particule de plastic în stomac. Asta deoarece plasticul se descompune în particule mici în mare și astfel este consumat de pești sau alte animale marine.

  1. O persoană mănâncă în medie 70 de mii de microparticule de plastic în fiecare an. Acest lucru înseamnă aproximativ 100 de biți de microplastic pe parcursul unei singure mese, potrivit unui studiu publicat în „Poluarea Mediului”.
  2. Timpul mediu de folosire al unei pungi de plastic este de…12 minute. Dacă nu crezi, fă singur un studiu. Iar după ce folosești o pungă numai 12 minute, ea are nevoie de mii de ani pentru a se descompune.
  3. În ultimii 50 de ani producția de plastic s-a dublat. În timp ce crește numărul organizațiilor, iar unele țări aleg să interzică folosirea și producția plasticului, liderii mondiali ce produc materiale plastice, planifică să crească producția cu aproape o treime în următorii cinci ani, potrivit Forumului Economic Mondial. În 1974, consumul global de plastic era de 2 kilograme pe cap de locuitor. Astăzi, acesta a crescut la 43 de kilograme, iar acest număr este în creștere.

Dacă consumul de plastic crește cu aceeași rată cu care o face azi, conform National Geographic, până în 2050 vor fi 12 miliarde de tone de plastic în gropile de gunoi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora