Taxi gratis este acum și pentru cadrele medicale. IT-istul care făcea taximetrie gratis pentru persoanele cu dizabilități, acum vine în sprijinul medicilor și asistenților medicali: „Cineva trebuie să o facă!” - LIFE.ro
Sari la conținut

În urmă cu vreo șase ani, Alex Bobeș a realizat că vrea și poate să ajute oamenii aflați în suferință, așa că s-a gândit să ofere servici de taxi gratis persoanelor cu dizabilități. Venea după o perioadă foarte grea în care se chinuise îngrozitor să-și transporte mama bolnavă la spital, negăsind nicăieri un serviciu de taxi adaptat persoanelor care nu se pot deplasa. După ce mama lui s-a prăpădit s-a gândit că sunt foarte mulți în situația lui, dar și mai multe persoane singure cărora le este imposibil să se deplaseze fie la medic, fie la instituțiile statului, fie oriunde au nevoie. După ce ani de zile pleca de la birou, în pauza de masă să facă taximetrie gratis pentru astfel de oameni, sau mai făcea niște drumuri înainte și după job, a înființat o asociație, a încercat să găsească fonduri și să continue activitatea într-un mod organizat. Citește aici povestea lui Alex Bobeș și al său Taxi Gratis.

De câteva săptămâni, de când țara se află în situație de urgență, a cam rămas fără „obiectul muncii”. Așa că și-a oferit serviciile de taximetrie cadrelor medicale.

Un ajutor important pentru Alex în demararea acestui proiect este reprezentat de antreprenorul român Octavian Pătrașcu, CEO al companiei Key Way Group, companie cu care Bobeș colaborează în zona IT. Octavian Pătrașcu s-a angajat să susțină cheltuieli de până la 10 mii de euro pentru a asigura activitatea pentru urmatoarele 3 luni ale asociației Taxi Gratis. Banii vor fi cheltuiți pentru a închiria și echipa mașini, pentru a plăti șoferi și a asigura carburantul necesar. „Susținem Asociația Taxi Gratis pentru că în aceste momente dificile trebuie să contribuim cu toții, să sprijinim medicii, spitalele și orice inițiativă locală care poate aduce o schimbare în bine. Suntem toți implicați în această luptă cu pandemia.” a declarat Octavian Patrascu, care adaugă că este în proces de a achiziționa inclusiv echipamente medicale pentru a fi donate către spitale, valoarea completă a donațiilor ajungând la suma de 100.000 euro.

Octavian Pătrașcu

Azi am stat de vorbă cu Alex Bobeș și printre altele l-am întrebat dacă nu putea profita de perioada aceasta pentru a avea un moment de respiro. Mi-a răspuns că cineva trebuia să se implice și aici.

Aveți un nou proiect: Taxi gratis în timpul pandemiei de coronavirus?

Nu i-am dat un nume. L-am făcut sub domeniul respectiv ca să fie relevant pentru ceea ce se întâmplă. Dacă până acum ajutam persoane cu handicap, pentru că în perioada aceasta ele nu prea se mai deplasează la spital pentru că sunt expuse, ne-am gândit să-i ajutăm pe medici și pe asistenții medicali pentru că sunt epuizați, se expun foarte mult în mijloacele de transport în comun și au nevoie să fie puternici acolo, în prima linie.

Persoanele cu dizabilități v-au lăsat cumva fără obiectul muncii…

Cumva da, parțial. Au probleme de sănătate destul de grave și dacă se expun și se îmbolnăvesc, situația ar putea deveni și mai gravă.

Când ați luat inițiativa aceasta?

Acum vreo săptămână.

Și ați apucat să comunicați? A ajuns mesajul dumneavoastră la cadrele medicale?

Da.

Vă adresați tuturor cadrelor medicale, indiferent de spitalele la care lucrează?

Vorbim de spitalele de stat.

Dar nu doar spitalele COVID?

Nu doar. Nu, momentan. Dacă va fi cererea foarte mare de la spitalele cu boli infecțioase, atunci probabil că le vom servi doar pe acelea.

Și ce înseamnă asta? Câte mașini puneți la dispoziție și cât timp?

Momentan avem trei mașini și trei șoferi. Am primit o donație care ne permite să suținem operațional activitatea pentru două-trei luni. Apoi vom mai vedea.

Acești șoferi cât timp lucrează pe zi?

Cam opt-zece ore pe zi.

Dumneavoastră ați ieșit?

Eu nu. Nu o să mă expun deoarece am copii foarte mici acasă. Nu pot să-mi asum riscul acesta.

Cine sunt cei trei șoferi?

Sunt trei tineri, angajați pe asociație, pe care i-am contractat cumva doar pentru situația asta. Mașinile sunt oricum izolate de sus până jos între șofer și pasager, cu plexiglas. Le-am adaptat special ca să nu existe contact, iar șoferii poartă oricum mănuși și mască.

Așa a fost adaptată una dintre mașini pentru a evita cât mai mult expunerea șoferilor

De ce pentru cadrele medicale?

Pentru că sunt cei mai expuși și sunt de-a dreptul extenuați în perioada aceasta. Muncesc ture duble și pe lângă asta să se mai expună și în transportul în comun, ar fi prea mult.

Dar puteați să vă luați și dumneavoastră o pauză în perioada asta…

Încă o data, cineva trebuie să facă ceva și în perioade de criză. La fel cum alții donează măști sau alte echipamente medicale către spitale, noi îi ajutăm în felul acesta.

Da, dar dumneavoastră faceți ceva și când nu e criză…

Corect! Și probabil o să mai inventez și alte proiecte pe viitor pentru că e nevoie de ajutor.

Mașina care servește drept taxi gratis pentru cadrele medicale

Cum au primit medicii vestea aceasta?

Nu prea le vine să creadă, însă se bucură foarte mult. Le e mai ușor să vină cineva să-i transporte de la spital acasă sau invers, indiferent de oră. Contează enorm.

Pentru persoanele vulnerabile v-ați gândit să faceți ceva? Pentru bătrânii care au nevoie de cumpărături, de exemplu?

M-am gândit să ajutăm și în felul acesta, eventual să le facem cumpărături și să le ducem acasă, însă mai am nevoie de resurse. E în dezvoltare planul. Mi-e greu să găsesc voluntari pentru că se expun foarte mult.

Citește și:

Tinerii au grijă de bătrânii noștri. Studenții de la Construcții fac cumpărăturile pentru persoanele vulnerabile din București și din țară

Dumneavoastră ce faceți în perioada aceasta? Lucrați de acasă? Tot în IT?

Da. Îmi fac job-ul de IT și coordonez asociația.

Dar nu v-ați lăsat job-ul ca să vă dedicați asociației?

Lucrez și acum în IT pentru că trebuie să susțin cumva și familia, și asociația. Pentru asociație am primit o finanțare de la cel cu care colaborez pe partea de IT. Octavian Pătrașcu, cel care deține business-ul în IT, a acoperit pentru următoarele 2-3 luni costurile operaționale.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora