Cine e Traian Berbeceanu, prefectul Bucureștiului: drumul de la poliţist de top la arestat preventiv, apoi la şef de cabinet al Ministrului de Interne - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine e Traian Berbeceanu, prefectul Bucureștiului: drumul de la poliţist de top la arestat preventiv, apoi la şef de cabinet al Ministrului de Interne

Soţia şi prietenii, colegii lui au încercat să-l protejeze pe fiul său. Băiatul era învăţat să vorbească în fiecare seară cu el, la telefon, atunci când era plecat în misiune. După ce Berbeceanu a fost arestat, soţia comisarului i-a spus că este într-o misiune specială, sub acoperire, în închisoare şi că de aceea nu îl mai poate suna.
Share this article

Parcursul lui Traian Berbeceanu, comisarul-şef de poliţie supranumit Comisarul Cattani sau Justiţiarul, a stârnit mult interes în ultimii ani. Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Alba Iulia era cunoscut pentru acţiunile lui în rândul mafiei de fier vechi şi nu numai din Hunedoara, dar şi pentru deschiderea faţă de presă spre deosebire de alţi colegi care preferau să lase comunicarea în grija Birourilor de Presă. Vestea arestării lui şi apoi lupta pentru dovedirea nevinovăţiei a ţinut capul de afiş al ştirilor multă vreme. Dincolo de interesul informaţional, povestea lui Traian Berbeceanu este una marcată de multă suferinţă, de drame personale şi de efortul de a-şi reface imaginea pătată.

De la super poliţistul – spaima infractorilor la acuzaţii de favorizare a acestora

Ajuns la conducerea Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia în 2005, Traian Berbeceanu s-a făcut rapid remarcat pentru anchetele pe care le realiza împreună cu subalternii săi, realizând şi rezolvând unele dintre cele mai mari dosare de crimă organizată din România. Trafic de droguri, contrabandă cu ţigări şi alcool, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, trafic cu minori, trafic de persoane, infracţiuni cibernetice, nimic n-a lipsit din meniu.

În 2007 primea titlul de Poliţistul anului pentru destructurarea grupării Hidra, specializată în furt de fier vechi. 49 de oameni au fost trimişi în judecată într-un dosar cu un prejudiciu de mai multe milioane de euro. Furturile avuseseră toate loc în zona industrială a oraşului Hunedoara. Şi în 2013 Berbeceanu primea titlul de Poliţistul anului, an în care puţin mai târziu era acuzat de favorizarea infractorilor şi arestat preventiv pentru 30 de zile. În toată această perioadă însă BCCO Alba Iulia a fost considerată constant cea mai puternică şi profesionistă structură de acest fel din ţară.

Foto: Facebook Traian Berbeceanu

Să revenim la această perioadă, în care a condus BCCO Alba Iulia, cu competenţă în Alba, Hunedoara şi Sibiu. Printre ţintele instituţiei aflată sub comanda lui Berbeceanu erau grupările de hoţi de fier vechi din Hunedoara. Zeci de persoane au fost anchetate într-un dosar cu prejudiciu de peste 12 milioane de lei. Reţeaua nu era însă formată doar din hoţii de fier vechi, ci era completată de proprietari ai unor centre de colectare, de angajaţi ai acestora şi, ulterior, avea să iasă la iveală că erau şi alţii care aveau de câştigat de pe urma protejării celor dintâi. Acuzaţiile împotriva acestora sunt multiple: delapidare, spălare de bani, evaziune fiscală. Poate vă întrebaţi de unde puteau să fure atâta fier. Una dintre ţintele acestor hoţi a fost platforma siderurgică a Hunedoarei pe care au şi devalizat-o.

Pe 23 octombrie 2013 Traian Berbeceanu era reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism sub acuzaţia de favorizare a unor grupări infracţionale, spălare de bani, luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la delapidare. A urmat arestarea sa preventivă pentru 30 de zile şi înlăturarea lui de la conducerea BCCO Alba Iulia.

Foto: alba24.ro

Acuzatorii lui Berbeceanu devin acuzaţi

La scurt timp însă de la acest moment anchetatorii săi îl urmau şi erau puşi, la rândul lor, sub acuzare, de această dată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Procurorul şef de atunci al DIICOT Alba, Ioan Mureşan, procurorul Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean erau acuzaţi că au fabricat probe false împotriva lui Traian Berbeceanu cu scopul de a-l reduce la tăcere pe acesta şi de a obţine de la el materiale despre care cei 3 credeau că i-ar incrimina, materiale ce aveau legătură cu dosarele de furt de fier vechi instrumentate de fostul şef al BCCO Alba Iulia. Toţi 3 au fost condamnaţi cu executare în primă instanţă. Ioan Mureşan a primit 7 ani de închisoare, Nicolaie Cean a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, iar poliţistul Alin Muntean a primit o pedeapsă de 4 ani de închisoare.

Pe 30 iunie 2016, la aproape 3 ani de la momentul arestării lui preventive, Traian Berbeceanu primea sentinţa în primă instanţă. Judecătorii au decis că este nevinovat şi l-au achitat. Procurorii au făcut însă recurs, iar sentinţa finală nu a venit nici până în ziua de azi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a suspendat procesul până la soluţionarea cererii făcută în acest caz de către ÎCCJ pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Dacă însă decizia va fi menţinută, fostul şef al BCCO Alba Iulia va primi şi cei 100.000 de euro ceruţi, daune morale şi materiale.

În 2018 Berbeceanu a decis să iasă la pensie după 25 de ani petrecuţi în Poliţia Română. A continuat să facă dezvăluiri din culise, să vorbească despre dosare şi probe fabricate, presiuni şi nedreptăţi făcute în cadrul Ministerului de Interne. A publicat inclusiv o carte în care vorbeşte despre dosarul în care a fost acuzat şi despre lucrurile pe care le ştie sau le suspectează în legătură cu acesta.

Foto: Facebook Traian Berbeceanu

Radiografia unei mârşăvii judiciare a fost publicată în 2019, iar foştii anchetatori ai lui Berbeceanu l-au dat în judecată şi au cerut retragerea ei de pe piaţă, despăgubiri de câte 15.000 de euro pentru fiecare şi scuzele publice ale comisarului. Cartea a rămas pe piaţă şi a devenit rapid, în acel an, una dintre cele mai bine vândute cărţi scrise de un autor român.

Replica lui Berbeceanu a venit imediat, pe pagina lui de Facebook:

”Cam ce nu vreți voi să se afle, măi? Cum ați fabricat probe mincinoase și nelegale împotriva mea, cum m-ați arestat nevinovat, cum mi-ați distrus cariera profesională, cum mi-ați terorizat familia? Și pentru toate astea mai vreți și scuze publice? Vreți blocarea aflării adevarului prin interzicerea cărții?”

În decembrie 2019 Traian Berbeceanu a revenit în Ministerul de Interne, dar nu tot în poziţia de poliţist, ci în postura de şef de cabinet al ministrului de Interne, Marcel Vela.

Eforturile de a-şi proteja familia

Munca solicitantă, acuzaţiile, arestarea preventivă, procesele nu au fost singurele mari probleme ale lui Traian Berbeceanu. Cu un an înainte să preia conducerea BCCO Alba Iulia, în timpul unei anchete, a suferit un infarct. Asta nu l-a făcut să o lase mai uşor, ci dimpotrivă, aşa cum au arătat rezultatele structurii condusă de el, a muncit la fel de mult.

Dar cel mai greu a fost să ştie că familia lui suferă din cauza a ceea ce trăieşte el.

Foto: Facebook Traian Berbeceanu

Soţia şi prietenii, colegii lui au încercat să-l protejeze pe fiul său. Băiatul era învăţat să vorbească în fiecare seară cu el, la telefon, atunci când era plecat în misiune. După ce Berbeceanu a fost arestat, soţia comisarului i-a spus că este într-o misiune specială, sub acoperire, în închisoare şi că de aceea nu îl mai poate suna.

”Atunci când ticăloșii m-au executat, Bogdan era mititel. A suferit cumplit, iar soţia a trebuit să încerce să îl păcălească, spunându-i că sunt plecat în misiune. După câteva zile a aflat adevărul, copiii din şcoală strigându-i răutăcioşi că „tatăl său este la puşcărie. (…) Au urmat zile cumplite pentru el. I-a fost foarte greu fiului meu, dar a fost şi a rămas puternic! Şi înţelept!” – sursa: pagina de Facebook a lui Traian Berbeceanu

Foto: Facebook Traian Berbeceanu

Anii de luptă cu justiţia i-au adus şi un nou prieten cu aceleaşi principii şi cu aceeaşi libertate de a vorbi despre neajunsurile din sistem. Între timp, Marian Godină i-a devenit şi parte din familie după ce Berbeceanu şi soţia au fost naşii lui de cununie.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora