Un cuib de adulți croiește zâmbete pentru copiii din Institutul Oncologic Fundeni
Asociația Totoro, Asociația Sfântul Laurențiu, cu sprijinul AFCN, au creat un eveniment prin care zeci de jucării pufoase, saltele moi, dinozauri, bufnițe, iepurași ori alte animale moi au fost donate spre a bucura copiii bolnavi din Institutul Oncologic Fundeni.
O expoziție de două zile, în care copii și părinți, artiști, antreprenori sau voluntari au pus umărul să adune jucăriile și să povestească oricui interesat despre lumea copiilor bolnavi de cancer.
Ana Vasilache este una dintre inimile Asociației Totoro și ne povestește despre o tradiție a acestor evenimente: „acum vreo doi ani am făcut un proiect care se numea Sensory Toysmaker, pe care îl continuăm acum și ne propunem să mai deschidem unul De fapt, scopul nostru a fost să amenajăm șase saloane de la secția de Onco-Pediatrie de la Institutul Oncologic, cu obiecte senzoriale, pe baza discuțiilor cu copiii din spital.”
Jucării, măști, costume, oricare ar fi eticheta de sens atașată, obiectele au fost făcute cu dragoste de Mihalea Șchiopu, artist vizual, Ana Vasilache, sociolog, Laura Militaru, logoped și Daniel Mădălin Dumitru, designer și viitor psiholog cu multă dragoste și după ce au aflat ce își doresc micuții din saloanele de spital: un dinozaur, o bufniță, o saltea moale și așa mai departe.
În plus, Asociația Totoro și Asociația Sfântul Laurențiu au creat o cameră senzorială, decorată cu animale realiste, pe modelul puiul și mama, ca în spital, desenate, croite și cusute de mâinile unor voluntari: cursantele Alexandrei Druță de la Molcush, dar folosind și piele naturală, fină de la designerul Romi Vasilache adică sufletul Boohoohoo Handmade Leather Design.
Expoziția a fost organizată și destinată ochilor și inimilor tuturor celor care ar putea înțelege nevoia copiilor pentru care saloanele albe de spital înseamnă acasă. Obiectele colorate și camerele senzoriale create de Totoro și Asociația Sfântul Laurențiu reușesc să îi extragă pe copii din atmosfera ternă de spital, „Pot să uite de durere și pot să își aducă aproape animale pe care le preferă dar nu ar fi posibil să le aducă acolo, apropo de copiii care vin de la țară și sunt atașați de prietenii lor patrupezi. Sunt animale făurite din materiale prietenoase, moi, care te îndeamnă la somn și la cuibărire, iar toate culorile pastelate transformă salonul de spital într-un univers care îi face să se simtă ca acasă.”, spune Ana Vasilache.