Viața lui Zlatan Ibrahimovic: de la puștiul unei familii de imigranți la fotbalistul excentric care a cucerit lumea - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Zlatan Ibrahimovic: de la puștiul unei familii de imigranți la fotbalistul excentric care a cucerit lumea

De la copilul sărac al unei familii de imigranți din Suedia, la super startul de astăzi. Cum arată viața lui Zlatan Ibrahimovic?
Share this article

Toată lumea îl știe pe suedez, însă puțin știu cât de grea a fost viața lui Zlatan Ibrahimović până să cunoască succesul în carierea sa sportivă. Certurile dintre părinți l-au afectat foarte mult. Sărăcia cruntă cu care a crescut l-a făcut să își dorească să își depășească condiția. Însă destinul său era scris cu litere colorate. Talentul său incredibil a făcut ca micuțul imigrant din Malmö să cucerească încă de la o vârstă foarte fragedă întreaga lumea. Iar excentricitățile sale l-au transformat foarte repede într-un super star. Zlatan este astăzi nu doar unul dintre cei mai mari jucători de fotbal ai generației sale, este un idol pentru toți puștii care visează frumos. Iar viața lui Zlatan Ibrahimović ne arată că toate aceste dorințe pot deveni realitate … trebuie doar să vrei și să muncești suficient de mult.

Cum a ajuns micuțul imigrant din Malmo, super starul de astăzi

Spuneam mai sus că viața lui Zlatan Ibrahimović nu a fost deloc una ușoară. Cel puțin până să își înceapă cariera de fotbalist și să devină super starul de astăzi. S-a născut pe 3 octombrie 1981 în frumosul orășel suedez, Malmö, într-o familie de imigranți. Tatăl său, musulmanul Šefik Ibrahimović, fugise din Bosnia și Herțegovina în Suedia în 1977. Iar mama sa, catolica cu rădăcini albaneze Jurka Gravić, imigrase aici din Croația (născută fiind în satul Prkos din Škabrnja, în Yugoslavia). Însă relația celor doi nu a fost deloc una bună. Iar copilăria lui Zlatan și a celor doi frați a fost una plină de certuri ale părinților lui care, în cele din urmă, au și divorțat.

Zlatan a rămas în grija mamei. Iar perioada aceasta a fost una destul de dificilă. Fotbalistul recunoștea că nu i-a fost deloc ușor să locuiască cu mama sa și, mai apoi, să îl accepte pe noul soț al ei și pe cei trei frați vitregi. În această perioadă, micuțul Zlatan a suferit de sindromul de emaciere (scădere în greutate). Astfel că avea mari probleme cu greutatea, dar și cu masa musculară. Iar salvarea a venit atunci când a reînceput să vorbească cu tatăl său.

Zlatan Imbrahimovic și familia sa primind premiul pentru Cel mai bun fotbalist al anului în Suedia

A început să joace fotbal de pe la șase ani, atunci când a primit cadou prima sa pereche de ghete. Astăzi se spune că Zlatan câștigă 21 de cenți pe secundă, însă în copilărie, familia sa era atât de săracă încât atunci când tatăl său a cumpărat primul pat de la Ikea, nu au avut bani și pentru livrare și au trebuit să îl care ei de la magazin, acasă. Și, tocmai pentru că venea dintr-o familie atât de săracă, în copilărie obișnuia să fure dulciuri de la magazine și să “împrumute” câte o bicicletă atunci când voia să se plimbe.

La început a jucat pentru trei cluburi: FBK Balkan – un club din Malmö, fondat de un imigrant iugoslav, Malmö BI și pentru o scurtă perioadă pentru BK Flagg. Ca orice alt copil, iubea să se uite la fotbal, iar idolul său era brazilianul Ronaldo, de la care a învățat ce înseamnă să iubești să dai gol, dar și cum să reușești să ai niște execuții la care să nu se gândească nimeni. Se uita la multe meciuri ale echipelor italienești, așa și-a dat seama că jocul său seamănă foarte mult cu al unui alt super atacant din istoria fotbalului, Gabriel Batistuta care a devenit un alt idol al copilăriei sale.

În adolescență, a devenit un jucător de bază al echipei din orașul natal, Malmö FF, unde și-a început cariera de jucător profesionist și a ajuns la prima echipă în doar trei ani. Însă, la 15 ani a vrut să renunțe la fotbal și să înceapă să lucreze în port. Antrenorul său de atunci l-a convins să nu facă asta și să își continue cariera de sportiv.

Zlatan Imbrahimovic în tricoul primei sale echipe, Malmö FF

Drumul său a început la Ajax, acolo unde Ibrahimović a fost comparat cu legenda fotbalului local Marco van Basten, datorită stilului său acrobatic. În cariera sa a jucat pentru unele dintre cele mai importante cluburi din lume:

  • Juventus (unde a făcut echipă în atac cu David Trezeguet)
  • Inter Milan (unde a fost inclus în UEFA Team of the Year atât în 2007, cât și în 2009)
  • Barcelona (unde suma de transfer pe care au plătit-o catalanii a intrat în istorie drept una dintre cele mai mari plătite vreodată – 59 de milioane de lire sterline și un schimb cu atacantul camerunez Samuel Eto’o)
  • Milan (unde a devenit cel mai bine plătit jucător din lume la ora respectivă)
  • Paris Saint-Germain (unde a devenit cel mai bun marcator din istoria clubului în 2015)
  • Manchester United (echipă cu care a câștigat UEFA Europa)
  • LA Galaxy (unde joacă din 2018)

Istoria acestui sport îl prezintă pe excentricul Zlatan Ibrahimović drept unul dintre cei mai mari atacanți și unul dintre cei mai importanți jucători ai generației sale. Golul său din foarfecă reușit în meciul dintre Suedia și Anglia i-a adus în 2013 trofeul FIFA Puskás pentru Golul Anului. Iar în decembrie 2013, Ibrahimović a primit locul trei în topul celor mai buni jucători ai lumii, făcut de The Guardian, clasându-se doar în spatele lui Lionel Messi și al lui Cristiano Ronaldo. Iar în decembrie 2014, ziarul suedez Dagens Nyheter l-a numit a doilea sportiv din istoria țării, după marele jucător de tenis Björn Borg.

Zlatan Ibrahimovic în tricoul actualei sale echipe, LA Galaxy

De la fenomenul de pe terenul de fotbal, la excentricul din afara lui

Imbra … așa cum i se spune jucătorului suedez nu înseamnă doar tatuaje și excentricități. Fiind copilul unor imigranți, acesta și-a dorit foarte mult să schimbe modul în care sunt tratați aceștia în Suedia și nu numai. Vorbim despre începutul anilor ’80, atunci când micuțul Zlatan nu trăia în nordul emancipat de astăzi. Iar de atunci și-a dorit să schimbe modul în care suedezii se raportează la emigranți … mai ales la cei care vin din estul Europei. Și, datorită tuturor acțiunilor sale a reușit să aducă o îmbunătățire considerabilă în acest domeniu.

Iar grija pentru cei din jur l-a făcut ca în februarie 2015 să se implice într-o altă acțiune care își dorea să vorbească despre oamenii din întreaga lumea care nu au ce să mănânce. A participat atunci la o campanie realizată împreună cu United Nations World Food Programme în care fotbalistul, după ce a înscris, și-a ridicat tricoul, lăsând să se vadă tatuajele a 50 de nume ale unor oameni care se luptă cu această problemă.

Zlatan Imbrahimovic și tatuajele cu numele oamenilor care se luptă cu foamea

Viața lui Zlatan Ibrahimović a însemnat o relație stabilă cu Helena Seger cu care are doi copii Maximilian (născut pe 22 septembrie 2006) și Vincent (născut pe 6 martie 2008). Aceștia locuiesc în acest moment în Los Angeles, dar au o casă și în Malmö, acolo unde își petrec vacanțele de vară. 

Zlatan Ibrahimovic împreună cu partenera sa Helena Seger și cei doi copii ai lor Maximilian și Vincent

„For me, it didn’t change (anything) because my father is Muslim and my mother is Catholic… For me it is all about respect. That’s how I grew up and the way I learned to be. This is what I am / Pentru mine nu a contat că tatăl meu era musulman și mama mea catolică … pentru mine totul se rezumă la respect. Acesta este modul în care am fost crescut. Acesta este modul meu de a fi și asta este important pentru mine”, declara fotbalistul într-un interviu pentru CNN

Fotbalistul are centura neagră în taekwondo. Și vorbește fluent patru limbi străine: bosniacă, engleză, spaniolă și italiană. Iar în autobiografia sa, I am Zlatan, excentricul suedez admite că este dependent de tatuaje. Deși era împotriva lor la început, a încercat și acum nu se mai poate opri. Printre cele mai interesante desene pe care le are, se numără: unu desen budist „Five Deva Faces Yantra” care reprezintă elementele vânt, apă, foc și spațiu, un alt desen budist „Yant Prajao Khao Nirote” care înseamnă protecție împotriva suferințelor familiei sale sau fraza „Only God can judge me / Numai Dumnezeu mă poate judeca” idee luată de la cântărețul 2Pac și care ilustrează dualitatea religie – rebeliune care îl caracterizează.

 

View this post on Instagram

 

Finest Art @niki23gtr

A post shared by Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic) on

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora