Aventura portugheză a Anei Wagner - LIFE.ro
Mergi la conținut

Aventura portugheză a Anei Wagner

Share this article

Ana Wagner, designer în porțelan la Wagner Arte, a semnat un proiect inedit pentru una dintre cele mai faimoase fabrici de porțelan din Europa, Vista Alegre. Timp de o lună și jumătate, zi de zi, Ana a muncit cot la cot cu colegii ei portughezi din departamentul de design al acestei companii ce produce cristal și porțelan de mai bine de 200 de ani și a creat decorul pentru câteva produse de porțelan ce vor apărea în curând în toate marile lor magazine din lume.

Aventura ei din Portugalia, în lumea porțelanurilor, și încărcătura experienței cu care s-a întors de acolo, în câteva minute de lectură.

Cum arată prin ochii tăi această aventură?

Să știi că nu pare deloc o aventură, ci o treabă foarte serioasă. Sigur că și mie mi s-a părut la fel la început, dar când am ajuns în Portugalia, la Vista Alegre, la fabrica de porțelan cea mai faimoasă din această țară, mi-am dat seama că nu este deloc așa, ci dimpotrivă.

Povestea a început simplu. Departamentul de design din această fabrică, de origine portugheză, care s-a născut prin 1824, are un program dedicat designerilor din întreaga lume.

Eu sunt primul român care a fost acceptat în acest program ce durează trei luni, în care artiștii, fie ei artiști plastici, designeri ori scriitori, sunt invitați să creeze un obiect, o linie de produse sau, cum a fost cazul meu, decorul unor obiecte din porțelan.

Mai departe, proiectul artiștilor invitați ajunge în fața conducerii fabricii care îl analizează și îl testează, după care, dacă totul este conform filozofiei lor, ajunge să intre în producție și să poată fi cumpărat din magazinele Vista Alegre, deschise în întreaga lume.

Ce te așteptai să găsești acolo și cu ce te-ai întors din această experiență?

Am găsit o lume de profesioniști la un nivel foarte înalt la fabrica Vista Alegre, de care, sincer îți spun, habar nu aveam, până într-o zi când a ajuns în atelierul nostru o clientă de origine portugheză. Ea ne-a spus atunci că i se pare că produsele noastre seamănă foarte bine cu cele de la ea, de acasă, de la Vista Alegre, adică un faimos producător de porțelan portughez.

Sigur că asta mi-a trezit curiozitatea și am început să caut detalii, mai ales că tot timpul am încercat să fiu foarte atentă la tot ce se întâmplă pe piața europeană. Și iată că așa mi s-a deschis acest univers al porțelanului de origine portugheză.

Anan Wagner a descoperit porțelanurile portugheze

Am început să caut asemănări între ce făceam noi și ce făceau ei și, într-adevăr, mi s-a deschis un splendid univers: multă culoare, frumusețe, exact ca și la noi.

Și uite că, la doi ani de când am întâlnit-o pe această doamnă, s-au legat lucrurile în așa fel încât să ajung în acest univers al porțelanului și să lucrez cot la cot cu designerii acestei companii.

M-a îmbogățit enorm această experiență, mai ales că nu am mai lucrat niciodată la acest nivel. Lucruri pe care deja le știam, pe care le testasem doar de câteva ori, le-am experimentat acolo și s-au sedimentat mai bine. Cumva mi-e mult mai clar acum ce rost am eu pe lumea asta, în urma acestei experiențe.

Sigur, mi-era destul de clar și până acum, dar s-a clarificat să zicem în urma acestei „aventuri” cum îi spui tu.

Am realizat că funcționez foarte bine într-o lume a designului de porțelan, că pot răspunde la cerințele unui departament de design de nivel înalt cu brio. Proiectul pe care l-am propus, nu că vreau să evidențiez asta și să mă laud, dar a fost acceptat de la bun început și a intrat în derulare imediat ce am prezentat proiectul.

Mi s-au confirmat foarte clar lucruri pe care eu le făceam aici pe cont propriu. M-aș fi bucurat să fi putut avea colaborări similare și cu fabrici din România, dar acest lucru nu s-a întâmplat și nici nu cred că se va petrece în viitorul apropiat. Uite că mi se întâmplă cu Portugalia și asta îmi face foarte mult bine, confirmarea că sunt pe drumul cel bun.

Ce ai găsit diferit acolo, fără etichete de bine și rău?

Este o fabrică de dimensiuni foarte mari, cu 600 de angajați. Departamentul de design, la fel și restul departamentelor, sunt extraordinar de bine puse la punct și funcționează extraordinar de riguros. Se pare că fără reguli bine puse în pagină lucrurile nu pot funcționa.

Ai putea face greșeala să te gândești la Portugalia ca la lumea aceea boemă, cu ocean, căldură și distracție. Nu e cazul aici. Este o lume extraordinar de riguroasă, iar sistemul pe care l-am găsit aici poate fi foarte ușor comparat cu un sistem elvețian sau german din aceeași zonă de interes.

Ana Wagner în aventura portugheză

Care crezi că a fost rețeta de succes a longevității lor? Au trecut printr-o istorie complicată în întreaga Europă, cu cel puțin două războaie nimicitoare. Cum crezi că s-au reinventat?

M-am convins acolo că fără reguli, rigoare și consecvență în respectarea lor zi de zi, fără nicio abatere, nu poți rezista. Ai zice că atelierul unui artist trebuie să fie boem, dezordonat. Nu e deloc așa.

Războaiele despre care pomenești au atins și Franța, și Germania, și Portugalia, iar toate aceste state au găsit soluțiile pentru a se reinventa. La noi însă, aș adăuga perioada comunistă care a însemnat de fapt să punem în așteptare, să întrerupem vreme de jumătate de secol valori, tradiții ce se instalaseră deja și începuseră să curgă foarte frumos.

 

 

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora