Bulgaria vs România Ryder Cup – cea mai importantă competiţie de golf din Peninsula Balcanică
Romanian Golf Association (RGA) împreuna cu Bulgarian Golf Association (BGA) au organizat intre 27 şi 30 iulie 2017 competiţia Bulgaria vs România – Ryder Cup 2017, pe doua terenuri de golf din zona capitalei Bulgariei – Pravets Golf Club şi Saint Sofia Golf Club.
Bulgaria versus România a fost prima competiţie desfăşurată între cele două ţări în format Ryder Cup şi una dintre cele mai importante pentru jocul de golf din Peninsula Balcanică. Campionatul a reunit aproximativ 36 de jucători de golf din cele două ţări şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, în 4 runde, într-un format similar cu Ryder Cup în care America şi Europa îşi dispută supremaţia în golful mondial. La finalul competiţiei, cupa Ryder a rămas la echipa Bulgariei până anul viitor când va fi pusă din nou în joc, la cea de-a doua ediţie.
“Acesta este un pas înainte în dezvoltarea golfului în Peninsula Balcanică şi face parte din eforturile celor două asociaţii de a creşte popularitatea jocului de golf şi de a atrage atenţia asupra zonei noastre. Au fost meciuri foarte interesante şi dificile pentru că am concurat împotriva prietenilor noştri din Bulgaria care au o infrastructură de golf foarte bine dezvoltată şi o baza de jucători mult mai mare decât a noastră, a spus Florin Segărceanu, Preşedintele Romanian Golf Association.
Competiţia
Cele două echipe – Bulgaria şi România au avut câte 18 jucători cu handicapuri cuprinse între 0 şi 36. Fiecare echipă a fost condusă de către un căpitan şi un vice-căpitan, respectiv echipa României a fost condusă de Nick Eftimie şi Nicolae Kovacs, iar echipa Bulgariei a fost condusă de Oleg Chernev şi Stanko Marinov.
Formatul de joc: Fourball, Foursomes, Scramble şi Singles
Prima rundă (Ziua 1) Fourball: Jucătorii au fost împărţiţi în echipe de câte doi. În fiecare flight, doi membri ai echipei României au jucat împotriva altor doi membri ai echipei Bulgariei. Fiecare jucător şi-a jucat mingea, astfel încât, la fiecare cupă au fost patru mingi în joc. La finalizarea fiecărei cupe, s-a luat în considerare scorul net cel mai mic al fiecărui jucător, şi astfel, echipa care a avut cel mai bun scor net a câştigat gaura. Când scorurile au fost egale, cele două echipe au împărţit victoria (jumătate de punct fiecare).
Runda a doua (Ziua 2) Foursomes: Fiecare echipă formată din două persoane a jucat o singură minge, iar jucătorii au efectuat lovituri pe rând până până la finalizarea fiecărei cupe. Loviturile de la tee au fost efectuate alternativ de coechipieri, astfel, unul dintre jucători a efectuat lovitura de început la cupele cu număr par, iar celalalt la cupele cu număr impar. Echipa cu punctajul net cel mai bun la fiecare cupă a câştigat cupa respectivă. Când scorurile au fost egale, cele două echipe au împărţit victoria (jumătate de punct fiecare).
Runda a treia (Ziua 2) Scramble: Jocul a implicat tot echipe de câte 2 persoane. Coechipierii au jucat câte o minge şi pentru loviturile următoare s-a ales locul unde se găsea mingea poziţionată cel mai bine după prima lovitură, loc din care coechipierii au efectuat următoarele lovituri, şi aşa mai departe până la finalizarea jocului.
Runda a patra (Ziua 3) Singles: În această rundă fiecare meci s-a disputat între un jucător din fiecare echipă. S-a luat în considerare scorul per fiecare cupă, astfel, jucătorul cu scorul mai bun a câştigat respectiva cupă. Atunci când scorul lor a fost egal cei doi jucători au împărţit victoria, acumulând jumătate de punct fiecare.
Rezultate
După prima zi, echipa Bulgariei a condus cu 6.5 la 2.5, iar după următoarele două runde, scorul a fost de 17 la 11. Scorul final a fost de 28-17 în favoarea vecinilor de la sud.
“Sperăm că am iniţiat o competiţie între cele două ţări care se va transforma într-o tradiţie, iar pe termen mediu intenţionăm să organizăm astfel de competiţii şi cu alte ţări din jur şi de pe continent. Considerăm că, în ciuda rezultatului final, jucătorii noştri au dat dovadă de multă dăruire şi aş dori să le mulţumesc pe această cale tuturor. Mulţumirile noastre merg şi la echipa Bulgariei, inclusiv organizatorilor şi celor care au întreţinut terenurile gazdă la standardele cele mai înalte” a spus Nicolae Kovacs, vice-căpitan şi Secretarul General al Romanian Golf Association.
Terenurile de Golf care au găzduit competiţia
Clubul de Golf Pravets, condus de Braemar Golf cu sediul la St. Andrews din Scoţia, este un teren de golf cu 18 găuri, par 72, cu design de Peter Harradine şi o academie de golf de ultimă generaţie ce include un teren de practică impresionant. Acest teren de golf care poate fi asemănat unui parc are o privelişte spectaculoasă cu munţi, lac şi impresionantul hotel RIU Pravets. Spectaculoasa cupă cu numărul 8 este un impresionant par 3 cu greenul situat pe o mica insulă pe lac.
Greenurile cupelor 9 şi 18 sunt unite într-unul singur, o trăsătură bine cunoscută a faimosului teren St Andrews. Driving Rangeul oferă o experienţă unică, fiind iluminat pentru antrenamente în zori sau de noapte.
St. Sofia Golf & Spa a fost deschis în 2004 şi a pus bazele comunităţii de golf din Bulgaria. În 2009 a fost luată o decizie majoră pentru refacerea terenului, care a fost închis pentru un nou design timp de de 18 luni. La începutul lunii mai 2012, mult aşteptatul teren a fost redeschis sub semnătura faimosul jucător de golf irlandez Paul McGinley. Capitala Bulgariei se mândreşte cu acest teren de golf la standarde europene.
Welcome to the Mercedes-Benz Golf Family!