Cât câştigă un broker de asigurări şi ce-ţi trebuie ca să poţi face această meserie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cât câştigă un broker de asigurări şi ce-ţi trebuie ca să poţi face această meserie

Cel mai important este comisionul primit de la compania de asigurări pentru care vinde poliţa, existând chiar cazuri în care acesta se poate apropia de 50%, în cazul poliţelor cu valoare de daună foarte mică. Dar...
Share this article

Vrem, nu vrem, ne place, nu ne place, trebuie să admitem că avem nevoie de asigurări în vieţile noastre. Fie că vorbim de cele de bază, precum cele pentru maşină sau casă, sau de unele complexe precum cele de sănătate, viaţă sau studii, cu toţii ajungem la un moment dat să apelăm la un broker de asigurări. Era inevitabil să se ajungă şi la discuţiile despre cât câştigă un broker de asigurări, iar sumele vehiculate sunt, de multe ori, de la cele mai mici la unele foarte mari. Am încercat să aflăm care este realitatea şi de unde apar aceste diferenţe majore.

Ce face un broker de asigurări

Când ai de făcut orice tip de asigurare ai de ales între a apela la o firmă de asigurări sau la un broker. Avantajul celei de-a doua variante este că poţi primi o ofertă mai variată, de la companii multiple pentru că interesul lui este să vândă, nu să vândă pentru o anumită companie sau o anumită poliţă de asigurare.

Mai mult, dacă ai nevoie de mai multe tipuri de asigurări este mai uşor pentru tine să apelezi la un broker pentru că el va aduna cu mai multă uşurinţă ofertele de care ai nevoie şi tot el se va ocupa atât de contracte, cât şi de reînnoirea poliţelor, aducându-ţi aminte de datele de expirare şi venind cu oferte la zi.

În plus, brokerul va fi alături de tine şi în cazul nedorit, dar posibil, al unor daune. Este treaba lui să te sprijine cu documentele şi datele de care ai nevoie într-o asemenea situaţie şi îţi poate oferi şi indicaţiile în alegerea service-ului, de exemplu, dacă ai nevoie să repari maşina.

Un alt avantaj major pe care ţi-l poate oferi brokerul de asigurări este acela că el nu este obligat să vândă un anumit tip de poliţă, prin urmare nu va încerca să te convingă că ai nevoie de un lucru de care ai putea să te lipseşti cu uşurinţă. În mod obişnuit, brokerii au o ofertă generoasă cam în orice domeniu, prin urmare le este mai uşor să îţi aducă un contract mai bun sau un preţ mai mic decât ar putea-o face reprezentanţii unei firme de asigurări.

Cum ajungi broker de asigurări

Dacă pe vremuri oricine putea vinde asigurări, mai ales dintre cele de tip ITP sau pentru locuinţe, ultimii ani au adus nişte reguli ceva mai stricte pe această piaţă. Poate acesta este şi motivul pentru care câteva zeci de mii de astfel de persoane au renunţat la această activitate.

Înainte de toate, ca să poţi deveni broker de asigurări trebuie să urmezi un curs de pregătire iniţială pentru a putea ulterior să susţii examenul şi să obţii certificatul de absolvire. După obţinerea acestuia, în fiecare an trebuie să urmezi forme de pregătire care să îţi furnizeze 20 de credite de formare profesională. Aceste forme de pregătire sunt necesare ca să fii mereu la curent cu noutăţile şi schimbările din zona distribuţiei de asigurări.

Atenţie, certificatul de absolvire nu rămâne valabil pe viaţă, ci trebuie menţinut cu ajutorul unui curs de pregătire continuă ce se face anual, iar o dată la 3 ani vei fi evaluat de către Institutul de Studii Financiare pentru a-l putea păstra.

Cât câştigă un broker de asigurări

Piaţa asigurărilor nu a atras atât de mulţi oameni pentru salariile oferite, ci pentru comisioanele primite. E adevărat, cine nu vrea să muncească, nici nu primeşte. Dar brokerii de asigurări implicaţi şi extrem de focusaţi pe ceea ce au de făcut pot ajunge la venituri şi de 12.000 – 13.000 de lei lunar. Sigur, în astfel de cazuri vorbim de brokeri cu multă experienţă şi cu o bază de clienţi deja formată. Media este undeva la 5.000 de lei pe lună, în timp ce începătorii primesc sub 2.000 de lei lunar.

Dar să vedem de unde vin banii unui broker de asigurări! Cel mai important este comisionul primit de la compania de asigurări pentru care vinde poliţa, existând chiar cazuri în care acesta se poate apropia de 50%, în cazul poliţelor cu valoare de daună foarte mică. Dar comisioanele pot varia extrem de mult nu doar în funcţie de procentul stabilit de asigurător, ci şi de valoarea în sine a poliţei, tipul acesteia şi durata pe care a fost încheiată. Substanţiale sunt şi bonusurile oferite celor care încheie multe astfel de contracte, valoarea acestora crescând proporţional, dar şi reducerile primite în urma negocierilor directe cu asigurătorii.

Revenind la câştiguri, sigur că 2.000 de lei pe lună nu pare o cifră menită să te convingă să te apuci de această meserie. Pe de altă parte, dacă ştii că te pricepi la vânzări şi comunici bine cu cei din jur, s-ar putea să descoperi repede că este ceva ce ţi se potriveşte şi poţi ajunge în scurt timp să te apropii de media veniturilor în acest domeniu şi poate chiar să o depăşeşti.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora