Cum ne dezinfectăm cumpărăturile înainte de a le aduce în casă pentru a ne feri de coronavirus? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum ne dezinfectăm cumpărăturile înainte de a le aduce în casă pentru a ne feri de coronavirus?

Cum ne dezinfectăm cumpărăturile? Cum ne ținem telefonul curat? Cât de periculoase sunt monedele sau bancnotele? Toate răspunsurile aici!
Share this article

Cum ne dezinfectăm cumpărăturile pentru a ne feri de infectarea cu virusul COVID-19? Aceasta este una dintre întrebările cele mai importante de după apariția pandemiei de coronavirus care a început pe 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China, atunci când a apărut un grup de persoane care au prezentat simptome de pneumonie. De atunci, au fost înregistrate peste 420,000 de cazuri și peste 19,000 de decese în toată lumea. Iar în România numărul victimelor se apropie de 1,000 de cazuri.

De aceea, pentru a preveni contaminarea, cel puțin în această perioadă, dezinfecția trebuie să facă parte din rutina de curățenie a locuinței. Dar cum ne dezinfectăm cumpărăturile? Cum ne ținem telefonul curat? Cât de periculoase sunt monedele sau bacnotele? Toate răspunsurile mai jos: 

Cum ne dezinfectăm cumpărăturile?

Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din întreaga lume recomandă două modalități de curățarea a produselor: fie săpunul și apa curată, fie un produs de dezinfectare pe bază de clor sau alcool. Dacă ambele reprezintă modalități eficiente de a menține germenii la distanță, în această perioadă este recomandat să folosiți soluții de curățare și dezinfectanți pe bază de clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%.

Mai mult decât atât, suprafețele și obiectele din casă folosite în mod frecvent, precum blatul de bucătărie, telecomanda de la TV, clanțele ușilor, întrerupătoarele, trebuie dezinfectate frecvent, folosind aceleași produse de mai sus.

În această perioadă trebuie să curățăm toate lucrurile pe care le aducem în casă. Orice obiect poate fi transmițător de germeni şi virusuri, chiar și acelea la care nu te-ai fi gândit niciodată, precum ar fi pompițele de la săpunurile lichide. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că dozatoarele de săpun reîncărcabile sunt pline de microbi. Unul dintre cercetători, Charles Gerba spune că atingerea containerelor de săpun reîncărcabile poate transfera mai multe bacterii pe mâini decât dacă le-am introduce într-un vas de toaletă. Așa că, trebuie să le dezinfectați și pe acestea.

Mituri şi adevăruri despre răspândirea și tratamentul Covid 19

Cum dezinfectăm cumpărăturile în mod corect și eficient?

Curățarea presupune îndepărtarea microbilor, a murdăriei și impurităților de pe suprafețe. Însă aceasta nu distruge microbii, ci doar numărul lor se reduce, scăzând astfel și posibilitatea de a răspândi infecția. Dezinfectarea suprafețelor se referă la folosirea substanțelor chimice pentru a distruge virușii și bacteriile. Curățarea urmată de dezinfecție scade substanțial riscul de răspândire a infecției.

De aceea, atunci când alegeți produsele pe care vreți să le folosiți în acest proces, verificați eticheta și alegeți-le doar pe acelea care pot distruge virusurile. Citiți cu atenție etichetele și instrucțiunile de folosire a produselor și nu amestecați soluțiile pe bază de clor cu amoniac sau cu alți detergenți.

Atunci când curățați și dezinfectați procesul este simplu: aplici substanța de curățare, ștergi cu prosopul de hârtie și îl arunci. Sunt de preferat prosoapele de hârtie sau șervețelele dezinfectante în locul bureților. Aceștia, asemenea cârpelor, împrăștie microbii prin toată casa.

Nu în ultimul rând, atunci când aplicați produsele de curățare sau dezinfecție folosiți mănuși și aerisiți corespunzător încăperile. Acest lucru este valabil și atunci când faceți curat în casă. După ce terminați, aruncați mănușile folosite în coșul de gunoi și spălați-vă corect pe mâini. De asemenea, evitați în tot acest timp să vă atingeți fața, ochii, nasul, gura.

Trebuie să ne dezinfectăm telefoanele? Și cum ar trebui să o facem?

Virusul COVID-19 se transmite, din informațiile pe care le avem până în acest moment, prin material biologic transmis prin strănut, respectiv tuse. Experţii, însă, ne avertizează că acesta poate supravieţui pe obiecte pe o perioadă mai lungă de câteva zile. Și cum ne atingem ecranul telefoanelor de foarte multe ori pe zi, poate mai mult decât fața, acestea trebuie să fie dezinfectate frecvent, chiar dacă stăm doar acasă.

Însă, mare atenție, majoritatea producătorilor de telefoane avertizează împotriva curăţării dispozitivelor cu substanţe pe bază de alcool, dezinfectant de mâini sau şerveţele dezinfectante pentru că aceste substanţe ar putea deteriora stratul protector care acoperă ecranul, făcând ca germenii să rămână mai uşor pe dispozitiv.

De aceea, având în vedere că telefoanele din ultima vreme sunt rezistente la apă, ele pot fi curăţate cu apă şi săpun şi apoi şterse cu un prosop de hârtie. Însă, mare atenție din nou, înainte de a face asta, verificaţi dacă telefonul este rezistent la apă.

Cum evităm contaminarea cu COVID-19 prin haine sau încălțăminte? Și de ce pot fi mănușile un mare pericol? Sfaturi și recomandări de la Medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Cum ne ferim de virusul COVID-19 de pe bancnote sau monede?

Bacnotele și monede sunt un pericol iminent, în special pentru că pot intra în contact cu foarte mulți oameni într-un timp extrem de scurt. De aceea, chiar și atunci când va trece această pandemie, este recomandabil să aveți mare grijă atunci când îi folosiți. Cea mai simplă şi eficientă metodă este să ne spălam pe mâini cu grijă după folosirea acestora. Teoretic, cardurile contactless ar trebui să minimizeze riscul adus de folosirea banilor cash, de aceea, în special în această perioadă, este recomandabil să folosiți această metodă de plată. Însă și acestea pot să găzduiască germeni şi virusuri, așa că ar trebui să folosiți aceleași măsuri de siguranță.

Pentru a evita riscurile de contaminare, în această perioadă guvernul chinez a hotărât ca bancnotele şi monedele primite de bănci să fie sterilizate înainte de a ajunge la populație. Să sperăm că vom lua și noi aceeași măsură, însă până atunci, mare grijă!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora