Cum să mănânci mai sănătos fără prea multe sacrificii
Prea complicat de pregătit, n-are gust bun, nu vreau să renunț la plăcerea de a savura o masă gustoasă (precum carnea friptă), e prea scump – acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care renunțăm la ideea de a adopta un stil de viață sănătos, chiar înainte să începem. Însă primul pas n-ar trebui să fie atât de greu – e suficient să facem alegeri mai inteligente, benefice pentru sănătatea noastră, dar și pentru mediul înconjurător, atunci când planificăm mesele, înainte să dăm buzna cu stomacul gol într-un supermarket.
Păstrează carbohidrații, dar consumă-i mai deștept
Dacă te regăsești printre cei care nu pot renunța deloc ușor la paste, din fericire, există o veste bună – nici nu este nevoie. Trebuie doar să încerci o dietă bazată pe carbohidrați bogați în fibre, precum pastele din cereale integrale, orezul brun sau cartofii decojiți – și nu vei fi nevoit să renunți la nimic din ce-ți place. Caută să incluzi măcar un singur astfel de aliment în fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Doar ai grijă la cantitatea de grăsime pe care o folosești la prepararea sau servirea alimentelor – încearcă să eviți untul pe pâine sau sosurile cremoase pentru paste, mai ales cele din comerț.
Joc de culori cu fructe și legume
Mulți oameni consideră că o dietă bazată pe fructe și legume este plictisitoare. Dar te poți juca chiar și cu alimente crude, de origine vegetală – prin intermediul culorilor. Mai exact, pe lângă diferitele arome, fructele și legumele de diverse culori au efecte variate asupra organismului uman. Se consideră că cele de culoare roșie pot reduce riscul apariției tumorilor și tensiunii arteriale și diminuează efectele nocive ale radicalilor liberi. Produsele galbene și portocalii sporesc producția de colagen, întrețin sănătatea articulațiilor și joacă un rol foarte important în consolidarea oaselor. Verdețurile, pe de altă parte, sunt benefice în privința reglării perioadei de digestie, susțin sănătatea retinei și sunt cunoscute pentru stimularea activității sistemului imunitar. Pe scurt – cu cât mai colorat, cu atât mai sănătos!
Alternative mai sănătoase la alimentele tale preferate
Începe-ți noul stil de viață prin planificarea numărului zilnic de mese, dar ar trebui să ai în vedere și calitatea acestora. Nutriționiștii, fără excepție, sunt convinși că porțiile mai mici și mai dese reprezintă fundamentul unei diete adecvate, așa că încearcă să incluzi și gustări pe parcursul zilei. Între micul dejun și prânz, când ai chef de ceva de ronțăit, mănâncă o mână de nuci sau câteva fructe uscate în locul unei pungi de chipsuri. Sunt alternative mai sănătoase ce te vor ajuta să iei o masă mai moderată ulterior, fără a înfuleca. După-amiaza, în locul apetisantelor prăjituri de la noua cofetărie din cartier, bucură-te de două piersici turtite – conțin „zahăr sănătos” care îți va satisface complet pofta de dulce.
Stabilește-ți o zi fără carne în fiecare săptămână
Nu e necesar să treci dintr-odată la stilul alimentar vegetarian; încearcă, mai degrabă, să reduci cantitatea de carne pe care o consumi de obicei prin stabilirea unei zile fără carne în fiecare săptămână. Produsele de origine animală conțin o cantitate mai mare de grăsimi saturate în comparație cu alimentele pe bază de plante. Numeroase cercetări au demonstrat că persoanele care mănâncă mai puțină carne sunt expuse unui risc mai mic privind apariția afecțiunilor cardiace, dar și a cancerului. Prin consumul alimentelor vegetale, legume precum fasole sau linte, dar și al nucilor sau chiar tofu, organismul tău va primi o cantitate suficientă de proteine și fibre.
O soluție potrivită în acest sens sunt noile chifteluțe vegetale, disponibile în gama alimentară IKEA din această vară, produse care conțin 0% carne, cu 100% gust de carne. Preparate din proteină de mazăre galbenă, ovăz, cartofi, ceapă și mere, textura și gustul lor seamănă perfect cu cele ale faimoaselor chifteluțe din carne. Prin urmare, totul este la fel – doar că fără carne. Astfel, noile chifteluțe vegetale sunt potrivite pentru oricine: de la iubitorii de carne, până la semi-vegetarieni și vegetarieni.
Alimentele mai sănătoase nu sunt neapărat și mai scumpe
La început, s-ar putea ca tot procesul să fie ceva mai costisitor, întrucât vei avea nevoie să cumperi noi boluri, tigăi, dar și accesorii pe care nu le-ai mai folosit înainte, precum aparate de gătit cu abur sau grill-uri. Cu toate acestea, în materie de preț, pastele integrale nu diferă în raport cu cele obișnuite, iar magazinele sunt pline de așa-numitele superalimente – nuci, sfeclă, diverse sortimente de dovleac, spanac și varză kale, mei, alimente cultivate și întreținute acasă, selectate în funcție de sezon (acest principiu ar trebui respectat pe cât posibil atunci când cumperi și alte fructe și legume). Aceste ingrediente sunt cei mai buni înlocuitori pentru pudra de maca, psyllium sau spirulină. Când vine vorba de condimente, poți cultiva coriandru, busuioc, rozmarin și cimbru chiar în balconul tău sau în apropierea oricărei ferestre – cele proaspete sunt mult mai gustoase decât cele uscate, ambalate în sticle scumpe.
N-ar trebui să-ți ia prea mult timp să pregătești ceva sănătos de mâncare
De multe ori, avem impresia că prepararea unei mese echilibrate poate dura prea mult. Însă gătirea unei mese bogate în nutrienți pentru întreaga familie nu e deloc atât de solicitantă pe cât credem. Dacă ești pe fugă, ai putea înlocui recipientul pe care îl folosești de obicei cu o tigaie de sotat și, de asemenea, poți cumpăra legume pre-tocate sau poți să le toci cu ajutorul unui robot alimentar.
Chifteluțele vegetale menționate mai devreme sunt ușor de preparat – le găsești în pungi congelate la Magazinele cu Delicatese Suedeze din IKEA Băneasa și Pallady și le poți pregăti în doar câteva minute în cuptorul cu microunde, în cel obișnuit sau pe aragaz. În plus, impactul asupra mediului rezultat în urma producției a 100 de chifteluțe vegetale echivalează cu cel specific pentru numai 4 chifteluțe clasice din carne – deci sunt de 25 de ori mai prietenoase cu planeta noastră! Iar prețul lor este la fel de accesibil ca cel al variantei tradiționale. Vor fi disponibile în magazinele IKEA din București începând cu 1 august.
P.S. Ce zici? Încă ești de părere că alimentele fără carne nu pot fi o soluție potrivită?