Cum va arăta viața după pandemie? Și cum ne vom adapta la noua perioadă constrânsă de limitări și pericole - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum va arăta viața după pandemie? Și cum ne vom adapta la noua perioadă constrânsă de limitări și pericole

Coronavirusul ne-a afectat pe unii financiar, pe alții emoțional. Am vrut să vorbim cu psihologul Constantin Cornea despre viața noastră de după pandemie.
Share this article

Foarte multă lume se întreabă cum va arăta viața noastră după pandemie. Începând de astăzi de când am trecut într-o nouă perioadă, într-o stare de alertă în care restricțiile sunt mai puține și până când toate acestea se vor ridica. Vom mai trăi vreodată așa cum o făceam înainte de luna martie? Sau va trebui să ne obișnuim să ne protejăm singuri împotriva acestor pericole? Va mai exista viața pe care o știusem înainte de pandemie?

Părerile sunt multe și bineînțeles, împărțite. Un lucru este cert, această perioadă ne-a afectat, pe unii financiar, pe alții emoțional. De aceea am vrut să vorbim cu psihologul Constantin Cornea despre cum va arăta viața noastră de după pandemie. Și cum ne vom adapta la ce va urma.

Domnule psiholog, cum ni se va schimba lumea?

Din punctul meu de vedere, răspunsul poate fi găsit printr-o combinație între perspectiva psihologică și cea istorică. Oamenii vor reveni foarte repede la vechile obiceiuri. Și când spun foarte repede, mă refer la un termen cuprins între câteva zile și cel mult o lună.

Așa repede … de ce spuneți asta?

Gândiți-vă numai că pe o perioadă de mai puțin de jumătate de secol, lumea a trecut prin două războaie mondiale, pandemia gripei spaniole, foamete. Aceste evenimente au ucis împreună peste 100 de milioane de oameni.

Mai mult decât atât, au schingiuit îngrozitor foarte multă lume, au despărțit familii. Au murit copii, părinți, oameni în vârstă. S-au sfârșit tragic povești de iubire s-au făcut promisiuni față de propria persoană, față de ceilalți și de lume. Însă oamenii au mers mai departe. Și-au reluat obiceiurile. Și-au refăcut familiile și au intrat în alte povești de dragoste.

De aceea spun că după „pandemia de coronavirus”, o pun între ghilimele pentru că văzută doar prin prisma „gripei spaniole” pare doar un licean pus pe gâlceavă, lumea își va reveni foarte repede.

Părinții își vor relua alergătura după himerele provocate de dorințele lor. Copiii se vor întoarce la joacă. Și lumea va uita că a existat acest coronavirus.

Ridicarea restricţiilor de circulaţie – când şi cum putem ieşi din casă şi când se deschid frizeriile

Păreți foarte optimist, mai ales în contradicție cu multe păreri promovate în presa din România …

Asta văd eu la cei cu care lucrez în această perioadă. Dacă în primele zile sau săptămâni, erau asaltați de mesajele din presă și erau panicați, acum au învățat să facă diferența. Chiar dacă mass-media nu ne spune asta, mulți dintre cei care îmi trec ușa cabinetului au înțeles că pentru multe dintre victimele acestei pandemii, coronavirusul a constituit doar picătura care a umplut paharul, având în vedere că multe dintre ele sufereau de boli foarte grave.

În această perioadă am avut zilnic consultații și toți oamenii cu care am vorbit îmi spun doar despre dorința de a ieși din casă și de a se întoarce la vechile obiceiuri.

Dar există ceva cu care vom rămâne după această perioadă?

Cu bunul obicei de a pune mai mult preț pe igiena personală. Lucruri învățate de fiecare încă de la grădiniță, dar uitate probabil pe parcurs.

Dar nu aș vrea să se înțeleagă că această perioadă nu o să lase nicio urmă. E posibil ca unele familii să se destrame tocmai pentru că au descoperit faptul că problemele lor nu erau lipsa de timp, bani sau munca exagerată. Au descoperit, fiind obligați să stea mai mult împreună, că nu se mai înțeleg, că problemele lor de comunicare erau foarte grave, dar le ascundeau în spatele oboselii sau neajunsurilor. Sau vor descoperi relații extraconjugale ce nu mai pot fi ascunse sau chiar lipsa calității de părinte.

Deci vor fi urme după această pandemie …

Probabil, perspectiva mai sumbră va fi din perspectiva economică. Anumite afaceri vor cădea, vor fi persoane care își vor pierde locul de muncă. Dar cumva, am mai trecut prin ceva similar în 2007-2008. Și, din nou, referindu-ne la scara istoriei, în ultima sută de ani, omenirea a văzut probleme economice mult mai mari. Eu cred că lumea a început să privească cu optimism către perioada de după restricții. Cred că oamenii vor ști să fie mai responsabili, dar să se și bucure din nou de viață.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora