Cursuri de bucătar gratuite – unde le găsim, cum le putem accesa şi ce învăţăm? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cursuri de bucătar gratuite – unde le găsim, cum le putem accesa şi ce învăţăm?

Câtă vreme cei înscrişi la cursuri participă la acestea şi efectuează şi stagiul de practică sunt plătiţi integral, iar la final absolvirea examenului le aduce un post mai bun în cadrul grupului de restaurante ce organizează Academia.
Share this article

Nu e vreo noutate că viaţa în secolul XXI înseamnă, pentru mulţi, necesitatea reconversiei profesionale. Motivele sunt multiple: locuri de muncă slab plătite, posturi reduse sau chiar job-uri dispărute cu totul. Sigur, insatisfacţia locului de muncă actual este şi ea un motiv şi este important să nu ne fie teamă de schimbare şi noutate. Pe lângă curajul de a lua această decizie trebuie să iei însă în considerare şi pregătirea pentru noua carieră la care aspiri. Cursuri găseşti pe toate drumurile, dar cele mai multe dintre ele sunt foarte scumpe şi nu toate oferă ceea ce promit sau ceea ce ai tu nevoie. Există însă şi câteva opţiuni la îndemână, iar astăzi vorbim despre cursuri de bucătar gratuite şi şcolarizare în domeniu pentru toţi cei cărora le place să stea în bucătărie mai mult decât le ia să încălzească apa pentru ceai şi îşi doresc să-şi construiască o carieră în această zonă, fie că vorbim de o reconversie sau de primul loc de muncă.

Academia City Grill oferă în Bucureşti cursuri de bucătar gratuite, acreditate de Ministerul Educaţiei şi recunoscute internaţional tuturor celor care îşi doresc să se specializeze în acest domeniu. Gratuitatea este însă oferită doar dacă cei care aplică pentru acest curs sunt angajaţi ai grupului de restaurante. Câtă vreme cei înscrişi la cursuri participă la acestea şi efectuează şi stagiul de practică sunt plătiţi integral, iar la final absolvirea examenului le aduce un post mai bun în cadrul aceluiaşi grup. De exemplu, te poţi angaja pe post de ajutor de bucătar, iar dacă promovezi examenul de la finalul cursului, eşti avansat ca bucătar, cu salariul aferent. Cursurile se întind pe o durată de 6 luni şi oferă pregătire teoretică şi practică.

În acelaşi timp, acelaşi grup a pus bazele a 2 clase în sistemul de învăţământ dual cu durata de 3 ani pentru tinerii care îşi doresc să devină bucătari. Clasele sunt organizate în cadrul Liceului Mihai Bravu, din capitală şi oferă pregătirea teoretică şi practică necesară viitorilor absolvenţi. Grupul City Grill le oferă elevilor burse de studii şi de merit, uniforme şi rechizite, precum şi mesele calde din timpul programului de practică. Absolvenţii primesc o diplomă recunoscută la nivel european şi un loc de muncă într-unul dintre restaurantele din cadrul grupului.

Şcoala de meserii Concordia din Ploieşti, Prahova oferă anual, pentru 40 de tineri defavorizaţi social, cu vârste între 18 şi 26 de ani, accesul la cursuri de formare profesională în mai multe domenii, inclusiv pentru specializarea de bucătar. Cursurile se întind pe o durată de 10 luni, iar orele se desfăşoară în parteneriat cu Colegiul Economic Virgil Madgearu din Ploieşti. La final, elevii primesc o diplomă recunoscută de către Autoritatea Naţională pentru Calificări şi în Uniunea Europeană.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov oferă locuri pentru şcolarizare în cariera de bucătar în mai multe instituţii de învăţământ din judeţ.

  • Colegiul Naţional Economic Andrei Bârseanu, Braşov
  • Colegiul Tehnic Maria Baiulescu, Braşov
  • Colegiul Tehnic Simion Mehedinţi, Codlea
  • Liceul Tehnologic Dr. Ioan Şenchea, Făgăraş
  • Liceul Teoretic Mihail Săulescu, Predeal
  • Liceul Tehnologic Malaxa, Zărneşti

Cursurile sunt dedicate absolvenţilor de gimnaziu şi se întind pe 3 ani. Elevii învaţă să pregătească preparate culinare din bucătăria naţională şi internaţională, să folosească tehnicile şi tehnologiile necesare pregătirii preparatelor dietetice, vegetariene, vegane şi raw-vegane, slow-food şi fast-food, să prepare meniuri de tip catering, dar şi să prezinte într-un mod estetic preparatele.

Deasemenea, cursanţii vor avea parte de stagii de pregătire practică în restaurante şi, la finalul cursurilor, pot obţine calificări de bucătar-şef, bucătar specialist, maestru în artă culinară sau director de restaurant.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi le oferă tinerilor accesul la şcoala de bucătari din cadrul Liceului Tehnologic Economic Virgil Madgearu, din Iaşi, dar şi în Liceul Tehnologic Economic de Turism din oraş. În judeţ, tinerii care îşi doresc să profeseze ca bucătari mai pot opta pentru cursurile Liceului Tehnologic Agricol Mihail Kogălniceanu din Miroslava.

Şi în Timiş există clase pentru cei ce-şi doresc să înveţe tainele meseriei de bucătar, la Liceul Tehnologic Valeriu Branişte din Lugoj, Colegiul Economic F.S. Nitti, Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu, Colegiul Tehnic Henri Coandă, toate 3, din Timişoara.

Clujul pare judeţul care le oferă cele mai multe şanse tinerilor la specializare în domeniu. Colegiul Tehnic Raluca Ripan, Liceul Tehnologic nr. 1, Liceul Tehnologic Ucecom Spiru Haret, Liceul Teologic Reformat, toate din Cluj Napoca, Liceul Tehnologic Someş din Dej, Liceul Tehnologic din Gherla şi Colegiul Emil Negruţiu din Turda au toate clase pentru pregătirea tinerilor ca bucătari.

Constanţa pregăteşte deasemenea tineri bucătari prin clasele din Colegiul Economic Mangalia, Liceul Tehnologic Gheorghe Miron Costin şi Colegiul Comercial Carol I din oraşul Constanţa, dar şi în Liceul Tehnologic Dobrogea din Castelu.

Cursuri în sistem profesional sau dual pot fi regăsite în toate judeţele ţării, însă locurile sunt limitate deşi cererea de personal bine pregătit este foarte mare în toată ţara. Nici salariile nu sunt de neglijat. Dacă un începător poate primi 2000 de lei pe lună, un chef poate ajunge şi la 2000 de euro pe lună. Unde mai punem la socoteală că o asemenea meserie te poate ajuta, în viitor, să devii propriul şef.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora