Golful, un trai liber constrâns de mituri - LIFE.ro
Sari la conținut

Golful, un trai liber constrâns de mituri

Share this article
Când am început să joc golf, mulţi prieteni mă tachinau, spunându-mi că golful este unul dintre cele mai exclusiviste sporturi din lume, practicat de preşedinţii americani şi de snobi. Mulţi consideră că este extrem de plictisitor şi merg până într-acolo încât susţin că nici măcar nu poate fi considerat un sport, deoarece nu presupune o activitate fizică solicitantă. Şi, într-o oarecare măsură, poate că au dreptate. Dar, înainte să înclinăm balanţa, vă propun să analizăm pe rând aceste mituri. 
 
 
Mitul nr. 1: Golful nu presupune o activitate fizică intensă. Corect, este mai degrabă una psihică. Golful este, în primul rând, un sport al minţii (dacă vreţi, la fel ca şahul). Pe terenul de golf, mintea îţi poate fi cel mai bun aliat, sau, din contră, cel mai mare duşman. Nu ai timp să te plictiseşti fiindcă este un sport complex, iar fiecare lovitură este o provocare. Trebuie să te concentrezi asupra distanţelor, asupra tipurilor de crose pe care alegi să le foloseşti în funcţie de o multitudine de factori, cum ar fi suprafaţa de pe care loveşti, vântul, temperatura, dar şi asupra tipurilor de lovituri. Într-adevăr, golful necesită coordonare, o atenţie sporită la detalii şi concentrare. Cu toate astea, orele petrecute în natură jucând golf sunt cea mai bună „pastilă” pentru a te relaxa şi a uita de grijile cotidiene.  
 
Mitul nr. 2: Golful este un sport exclusivist. În România, da, putem spune că golful este un sport exclusivist. Din păcate, este aşa pentru că infrastructura de golf lipseşte aproape cu desăvârşire. Un studiu al KPMG din anul 2014 ne plasează pe ultimul loc în clasamentul ţărilor din regiune în ceea ce priveşte golful. Sperăm că acest lucru se va schimba în următorii ani cu ajutorul câtorva oameni de afaceri iubitori de golf, care s-au reunit în cadrul Romanian Golf Association şi care încearcă să aducă golful românesc la un alt nivel.  
 
 
Mitul nr. 3: Golful este un sport practicat de snobi. Golful poate fi un sport foarte scump, dar un bun cunoscător poate planifica şi eficientiza cheltuielile astfel încât să nu coste o avere. Golful nu este practicat de snobi, ci de oameni pasionaţi care fac un stil de viaţă din acest sport.
 
Iată ce spun câţiva dintre jucătorii români de golf despre pasiunea lor:  
 
Tiberius Popa, Director B2B în cadrul uneia dintre cei mai importante companii de telecom: „Prima mea interacţiune cu golful a avut loc în Bulgaria şi a fost, în mod cert, dragoste la prima vedere. Acum, după mai bine de cinci ani, sunt încă îndrăgostit iremediabil de golf şi nu îmi imaginez viaţa  fără acest sport.”  
 
Nicolae Kovacs, antreprenor şi pasionat jucător: „Golful mi-a renăscut pasiunea pentru sport şi competiţie pe care o pierdusem oarecum după ce am încetat să joc hochei pe gheaţă, sport pe care l-am practicat în trecut timp de zece ani. În acelaşi timp, mă bucur să fac parte dintr-un grup de golferi care împărtăşesc aceeaşi pasiune şi alături de care petrec, împreună cu familia, majoritatea timpului liber.”  
 
Nick Eftimie, CEO Navlomar, ne-a povestit că s-a „intoxicat” cu golf, din greşeală, într-o vacanţă în Dubai în 2005.  „De atunci iubesc competiţia cu mine însumi şi încerc, cu fiecare lovitură, să devin un golfer tot mai bun”.  
 
 
Marian Roman, Director General CA Immo, mărturiseşte că iubeşte să petreacă timp în natură jucând golf alături de prietenii săi şi partenerii de afaceri.  
 
Cătălina Jigman, consultant în domeniul real estate: „Am început să joc golf din dorinţa de a petrece mai mult timp cu cei dragi. Acum încerc în fiecare zi să-mi demonstrez că pot mai mult şi asta mă defineşte ca om. Golful este un sport pentru toate vârstele, un mod de a trăi frumos, lângă oameni dragi şi într-o permanentă dorinţă de autodepăşire”.  
 
Florin Segărceanu, om de afaceri şi Preşedintele Romanian Golf Association: „Pe mine, ca fost jucător de tenis de performanţă, m-a surprins complexitatea acestui sport. Pare uşor, nu te solicită fizic, dar te solicită mental. În comparaţie cu tenisul, marele avantaj al golfului este elementul de noutate. Practic, poţi juca golf peste tot în lume şi nu te poţi plictisi fiindcă fiecare teren este diferit, aşa cum fiecare lovitură este diferită.” 
 
În concluzie, aşa cum spune singurul jucător român de golf care a făcut istorie până în prezent, Paul Tomiţă, „golful este o pasiune, dar mai ales trai în aer liber. Este, deci, sănătate”. 
 
 
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora