Mai multe ţări din Europa încep să renunţe la restricţiile împotriva Covid. Unde vor fi cele mai lejere măsuri şi ce se întâmplă în România - LIFE.ro
Sari la conținut

Mai multe ţări din Europa încep să renunţe la restricţiile împotriva Covid. Unde vor fi cele mai lejere măsuri şi ce se întâmplă în România

Nu mai există obligativitatea purtării măştii de protecţie nici la exterior, nici în interior, evenimentele nu mai au limită de participanţi, accesul în restaurante sau cluburi se face la fel ca înainte de pandemie...
Share this article

Omicron a adus valuri de infectări fără precedent în întreaga Europă, însă rata de spitalizare şi de deces a fost incomparabil mai mică faţă de problemele cauzate de tulpinile precedente de coronavirus. În aceste condiţii, autorităţile din tot mai multe ţări din Europa încep să renunţe la restricţiile împotriva Covid şi se vorbeşte tot mai des de trecerea de la pandemie la faza endemică.

Danemarca, prima ţară din Europa care elimină toate restricţiile

Autorităţile daneze sunt primele de pe continentul european care au decis să elimine orice formă de restricţie anti-Covid, considerând că virusul nu mai reprezintă în prezent o ameninţare critică pentru populaţie. Nu mai există obligativitatea purtării măştii de protecţie nici la exterior, nici în interior, evenimentele nu mai au limită de participanţi, accesul în restaurante sau cluburi se face la fel ca înainte de pandemie, nu mai trebuie respectată distanţarea fizică şi nici prezentarea certificatelor Covid nu mai este necesară nicăieri.

Dacă în timpul sărbătorilor de iarnă cei care voiau să intre în Anglia au fost nevoiţi să se testeze de mai multe ori ca să evite carantina, acum lucrurile sunt cu mult mai relaxate. Oamenii sunt îndemnaţi să renunţe la munca de acasă şi să se întoarcă la birouri, masca nu mai este obligatorie şi nici de certificat nu mai este nevoie pentru intrarea în cluburi, restaurante sau participarea la întruniri cu prezenţă numeroasă. Mai mult, autorităţile de aici au anunţat că de la finalul lunii martie iau in calcul să renunţe inclusiv la izolarea celor depistaţi pozitiv.

Irlanda este şi ea printre ţările care a decis să elimine necesitatea certificatului Covid pentru accesul în spaţii publice, păstrând însă temporar obligativitatea măştii de protecţie în magazine şi mijloacele de transport în comun. Au fost ridicate restricţiile referitoare la vizitele la domiciliu, se recomandă întoarcerea treptată la locurile de muncă, iar restaurantele şi barurile nu mai sunt nevoite să închidă devreme.

În Franţa, unde autorităţile au fost extrem de vehemente în privinţa vaccinării şi au impus reguli stricte în această privinţă, s-a decis acum ridicarea multora dintre restricţii, dar numai pentru persoanele vaccinate, adică pentru mai mult de 76,5% din populaţie. Astfel, din această lună se vor redeschide cluburile, se vor putea organiza concerte, va fi permisă consumaţia în baruri, pe stadioane şi la cinema, iar accesul pe stadioane şi nu numai nu va mai fi limitat în privinţa numărului de spectatori. Rămâne însă valabilă purtarea măştii în interior şi este încă recomandată telemunca.

Şi Finlanda a relaxat restricţiile de la 1 februarie, dar vorbim totuşi de măsuri minime. Restaurantele se închid acum la ora 21.00, cu 3 ore mai târziu decât a fost în toată această perioadă. Barurile, în schimb, se închid în continuare la ora 18.00 şi nu mai au voie să servească alcool începând cu ora 17.00. Premierul de aici a anunţat însă că sunt mari şanse ca de la jumătatea lunii restaurantele să primească drept de funcţionare până la miezul nopţii şi să fie ridicate restricţiile pentru adunările publice dacă numărul infectărilor continuă tendinţa de scădere. Paşaportul Covid ar putea fi şi el eliminat din luna martie.

Deşi se confruntă încă cu un număr foarte mare de infectări, Suedia a anunţat că se pregăteşte şi ea să ridice restricţiile impuse de pandemia de coronavirus. Autorităţile spun că imunitatea populaţiei, câştigată prin vaccinare şi infectare, este un argument solid în renunţarea la toate regulile impuse până acum.

Norvegia urmează şi ea trendul, reprezentanţii guvernului de aici spunând că societatea poate şi trebuie să trăiască cu acest virus. S-a renunţat deja la obligativitatea muncii la domiciliu şi au fost ridicate restricţiile referitoare la vânzarea de alcool. A fost scoasă şi testarea la intrarea în ţară, dar şi carantina în cazul contaminării unei persoane din familie. Este recomandată însă testarea zilnică timp de 5 zile, iar perioada de izolare pentru cei infectaţi a fost scăzută la 6 zile.

Cehia ridică restricţiile şi pentru persoanele nevaccinate, astfel încât acum este permis accesul tuturor atât în restaurante, cât şi în orice alt loc public sau evenimente de amploare. Testarea în şcoli şi firme, obligatorie până acum, va fi şi ea eliminată începând cu 18 februarie.

Ţările care rămân reticente la ridicarea restricţiilor

Foarte strictă în privinţa restricţiilor anti-Covid încă de la începutul pandemiei, Germania rămâne pe poziţii în ciuda protestelor din ultimele luni. Certificatul Covid este obligatoriu pentru accesul în restaurante, baruri, instituţii culturale sau arene sportive, la fel şi pentru participarea la orie eveniment organizat în interior. Mai mult, continuă încă dezbaterile în Parlament pe tema obligativităţii vaccinării, aşa că e de aşteptat ca aici lucrurile să nu se schimbe prea curând.

Austria, ţară care s-a confruntat cu proteste masive după ce a fost anunţată obligativitatea vaccinării, are în plan o relaxare treptată pentru populaţie. Persoanele vaccinate au deja libertate de mişcare, iar din această lună programul restaurantelor va fi prelungit până la miezul nopţii. De asemenea, numărul persoanelor care pot participa la evenimente creşte de la 25 la 50 şi se ia în calcul şi accesul celor nevaccinaţi în magazinele neesenţiale.

Olanda a avut şi ea printre cele mai stricte restricţii din Europa şi s-a confruntat şi ea cu proteste violente. Abia în ultimele 2 săptămâni s-au redeschis barurile şi restaurantele, la fel şi instituţiile culturale, dar toate se închid la ora 22.00 şi rămân în vigoare regulile de distanţare fizică şi capacitatea redusă. Accesul se face peste tot doar pe baza certificatului Covid, iar masca nu este obligatorie, dar rămâne recomandată şi în aer liber, acolo unde nu se poate păstra distanţarea.

Şi în Spania, una dintre ţările europene cu cea mai mare rată de vaccinare, începe să se discute despre schimbarea regulilor. Autorităţile vorbesc deja despre modificarea felului în care sunt analizate cazurile şi de îndreptarea către a privi Covidul drept o boală endemică. Guvernul de la Madrid păstrează însă obligativitatea purtării măştii inclusiv în aer liber. Pe de altă parte, mai multe regiuni spaniole au decis să elimine multe dintre restricţiile sanitare. La Barcelona, de exemplu, clienţii sunt primiţi în restaurante fără să prezinte un certificat Covid.

Italienii, în schimb, au introdus vaccinarea obligatorie pentru persoanele trecute de 50 de ani, iar cei care vor să facă cumpărături în magazine neesenţiale sau să intre în sedii de bănci, de exemplu, sunt obligaţi să prezinte un test negativ. Excepţie de la această regulă fac doar farmaciile şi supermarketurile.

Ce trend urmează autorităţile din România

Autorităţile de la Bucureşti urmează şi ele modelul statelor care impun mai puţine restricţii şi fac regulile mai lejere. Astfel, perioada de izolare pentru pacienţii Covid se scurtează la 5 zile pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 3 luni şi la 7 zile pentru cei nevaccinaţi sau care au trecut prin Covid cu mai mult de 3 luni în urmă. A fost scurtată şi perioada de carantinare pentru cei care intră în România şi nu au certificat, de la 10 la 5 zile.

Rămâne valabilă purtarea măştii atât la interior, cât şi la exterior, iar accesul în restaurante, baruri, instituţii culturale sau la evenimente publice se face în continuare în baza certificatului.

Citeşte şi: Pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 a primit autorizarea pentru Europa – LIFE.ro

Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora