Masa de Paşti: cu ce înlocuim reţetele tradiţionale - LIFE.ro
Mergi la conținut

Masa de Paşti: cu ce înlocuim reţetele tradiţionale

Dacă vă doriţi o reţetă nouă pentru meniul de sărbători, vă propunem să vă lăsaţi inspiraţi de bucătăriile altor popoare. Sau să inventaţi. Un Paşte fericit!
Share this article

Cozonac, drob, friptură de miel şi, mai ales, ouă vopsite. Acestea sunt cel puţin câteva dintre preparatele tradiţionale care nu ne lipsesc de pe masa de Paşte. Dacă, însă, vă doriţi o reţetă nouă pentru meniul de sărbători, vă propunem să vă lăsaţi inspiraţi de bucătăriile altor popoare. Sau să inventaţi. Un Paşte fericit vă dorim!

Salată cu ouă şi valeriană

Întotdeauna, dar întotdeauna, vopsim prea multe ouă, nu-i aşa? Şi oricât de multe ouă colorate am ciocni împreună cu cei dragi, multe dintre acestea rămân uneori nemâncate. Vă propunem azi o soluţie simplă şi gustoasă care poate deveni o gustare înainte de prânzul de Paşte, dar şi o soluţie pentru a scăpa de această problemă.

Încercaţi o salată cu ouă şi verdeaţă, pe cât de simplă, pe atât de arătoasă. Nu vă trebuie decât un bol de frunze de valeriană proaspătă (se poate înlocui cu baby spinach) asezonate cu ulei de măsline, un strop de oţet şi sare, în care adăugaţi ouăle fierte (tari) curăţate de coajă şi tăiate sferturi. Amestecaţi uşor, astfel încât să nu zdrobiţi gălbenuşurile. Pentru un plus de savoare adăugaţi câteva fire de usturoi verde tăiat mărunt.

Miel la cuptor pe pat de rozmarin

Friptura de miel nu este întotdeauna uşor de gătit. Noi vă propunem varianta grecească a acestei fripturi. Ierburile proaspete şi grija pentru temperaturile de preparare sunt secretul acestei reţete. Urmaţi paşii de mai jos şi veţi obţine un preparat răcoros.

Preparaţi un baiţ cu ulei de măsline, usturoi pisat (8 căţei), o lingură de zeamă de lămâie, 2 linguri de muştar de Dijon, sare şi piper după gust. Crestaţi în câteva locuri pulpa de miel (tăiaţi până la os) şi turnaţi baiţul peste carne, având grijă ca acesta să acopere întreaga pulpă. Lăsaţi la marinat timp de o oră la temperatura camerei (sau, dacă aveţi timp, peste noapte, la frigider).

După ce s-a marinat pulpa, aşezaţi-o în tavă, pe un pătul de 15-20 crenguţe proaspete de rozmarin şi băgaţi tava la cuptor (preîncălzit la foc mare). Coaceţi timp de 20 de minute la foc mare, având grijă să mai turnaţi deasupra mielului baiţul din tavă. Reduceţi temperatura cuptorului şi lăsaţi să se pătrundă aproximativ o oră. Lăsaţi pulpa să se răcească câteva minute înainte de a o tăia.  

Torta pasqualina

În locul clasicului drob de miel, vă propunem mai întâi o tartă de Paşte nelipsită de pe masa genovezilor. În mod tradiţional aceasta este preparată cu 33 de foi de aluat, care simbolizează cei 33 de ani petrecuţi de Iisus pe Pământ. Este umplută cu un amestec bogat, care nu doar arată foarte bine atunci când este tăiat, dar este şi deosebit de gustos. Vă propunem să nu vă complicaţi foarte tare cu aluatul (dacă vă tentează să încercaţi, găsiţi reţeta completă aici), ci să folosiţi foietaj gata preparat.

Pentru umplutură aveţi nevoie de frunze de sfeclă elveţiană, ulei extravirgin de măsline, piper proaspăt măcinat, o cană de parmezan ras, un sfert de cană de ricotta, 2 linguri de oregano proaspăt, tăiat mărunt, 2 linguri de smântână, 5 ouă, 2,5 linguri de unt. Treceţi frunzele de sfeclă elveţiană prin apă clocotită cu sare (aşa cum pregătiţi urzicile) până se înmoaie, clătiţi-le apoi şi tocaţi-le mărunt. Adăugaţi totul într-o tigaie cu puţin ulei şi înăbuşiţi frunzele la foc mic, adăugând parmezanul, ricotta, oregano. Amestecaţi bine totul şi încorporaţi uşor smântâna. Asezonaţi cu sare şi piper.

Lăsaţi să se răcorească. Preîncălziţi cuptorul la 400 de grade. Ungeţi o tavă rotundă cu un strop de ulei, apoi adăugaţi 3-4 foi de aluat (nu vom folosi reţeta clasică cu cele 33 de foi) şi nu uitaţi să le ungeţi cu puţin ulei înainte de a pune o alta foaie deasupra. Turnaţi compoziţia peste aluat. Apoi faceţi 5 căuşuri cu ajutorul lingurii, şi spargeţi ouăle, peste care adăugaţi puţin unt. Presăraţi sare şi piper. Folosind aceeaşi metodă de mai sus, adăugaţi alte 3-4 straturi de aluat uns cu ulei. Tamponaţi uşor marginile pentru a „sigila” compoziţia. Se coace la foc potrivit până se formează o crustă aurie. Se taie triunghiuri şi se serveşte la temperatura camerei.

Plăcintă de Paşte cu carne de miel

Aceste plăcinte gustoase vin tot din Italia, fiind nelipsite de pe masa sicilienilor în preajma Paştelui. Sunt o alternativă – cu carne de data aceasta – la clasicul drob de sărbători.

Preparaţi un aluat din făină, drojdie, apă, sare şi lăsaţi-l la dospit o oră, până îşi dublează volumul. Până dospeşte aluatul aveţi timp să preparaţi umplutura. Vă trebuie o lingură de ulei, 3 sferturi de linguriţă de sare, 4 căţei de usturoi tocaţi mărunt, 350 grame de carne de miel tocată mărunt, câte o lingură de busuioc, oregano şi pătrunjel verde tocate mărunt, piper proaspăt măcinat şi un ou bătut.

Amestecaţi într-un bol usturoiul cu sarea până se omogenizează şi adăugaţi mielul, verdeţurile tocate şi măcinaţi piper din belşug. Lăsaţi să se odihnească. Preîncălziţi cuptorul la 475 de grade

Împărţiţi în 3 aluatul, împăturiţi în folie de plastic una din părţi şi daţi-o deoparte. Pe celelalte două frământaţi-le şi întindeţi cu sucitorul, o foaie până se subţiază (nu trebuie să fie foarte fină, pentru a putea susţine umplutura). Puneţi foaia în tava rotundă (folosiţi hârtie de copt), având grijă să se acopere marginile tăvii. Turnaţi umplutura, acoperiţi marginile cu aluatul de pe laterale, ungeţi cu ou marginile.

Întindeţi şi cealaltă parte de aluat, realizând un cerc care să acopere întreaga umplutură. Presaţi marginile aluatului, astfel încât să sigilaţi plăcinta. Ungeţi cu ou deasupra şi faceţi o mică gaură cu cuţitul în mijloc, pentru a lăsa aburii să iasă. Daţi plăcinta la cuptor timp de 25-30 de minute, până se rumeneşte şi se coace umplutura. Lăsaţi-o să se răcească înainte de a tăia felii şi a o servi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora