fbpx

Căutare

Share this article

Un tânăr olandez pasionat de medu a inventat „pubela” pentru mare – Ocean Cleanup, un proiect care îşi propune, potrivit fr.news.yahoo.com, citat de News.ro, să cureţe oceanele şi mările lumii de fragmentele de plastic ce plutesc în derive în urma poluării. Primul pas a fost făcut în Marea Nordului unde a fost instalat de curand prima „pubelă” uriaşă.

Atunci când Boyan Slat a avut ideea de a construi „Ocean Cleanup”, tânărul olandez avea doar vârsta de 17 ani, iar aparatul său cu rol de depoluare a oceanelor era doar un desen pe un şerveţel de hârtie. În prezent, visul tânărului olandez începe să se concretizeze, deoarece prototipul acelui dispozitiv, un model la scară redusă, ce are o lungime de 100 de metri, a fost desfăşurat în urmă cu câteva zile în Marea Nordului.

Este vorba de o mică barieră filtrantă, ce a fost amplasată la o distanţă de 23 de kilometri de coastele olandeze. Ea va fi testată timp de un an întreg şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, atunci o barieră cu o lungime de 100 de kilometri va fi amplasată în 2020 în Oceanul Pacific.

Solid fixată de fundul marin, bariera posedă câteva balize plutitoare negre şi o „perdea” scufundată. Prototipul, chiar dacă este mic, poate totuşi să suporte o greutate de 80 de tone şi să capteze fragmente din plastic cu diametre de până la 1 milimetru.

Proiectul a fost intens mediatizat în întreaga lume, iar mulţi investitori, nu doar privaţi, s-au arătat foarte repede interesaţi de Ocean Cleanup. Ministrul pentru Mediu din Olanda consideră că Ocean Cleanup este o sursă de inspiraţie pentru întreaga planetă, iar reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu i-au acordat tânărului inventator olandez Boyan Slat medalia de „Campion al Terrei”.

Deşi proiectul pare promiţător, anumiţi oameni de ştiinţă se declară sceptici în privinţa şanselor de reuşită ale acestuia. În cazul în care acest baraj flotant va avea probleme, va trebui să fie trimis un vapor la faţa locului care să le soluţioneze. În plus, în anumite zone, concentraţiile de microparticule din plastic sunt mai mari decât greutatea totală pe care o poate suporta barajul. François Galgani, oceanograf la IFREMER, consideră că interzicerea pungilor din plastic – o reglementare care va intra în vigoare în Franţa pe 1 iulie 2016 – va fi „o măsură mult mai eficace”.

 

 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO