Pandemia de coronavirus înăspreşte regulile în vestul Europei şi dă naştere unor proteste violente - LIFE.ro
Sari la conținut

Pandemia de coronavirus înăspreşte regulile în vestul Europei şi dă naştere unor proteste violente

Ministerul Sănătăţii de aici a anunţat că certificatul de vaccinare va avea valabilitate de doar 9 luni, iar pentru prelungirea valabilităţii este necesară administrarea dozei booster.
Share this article

Sărbătorile de iarnă şi noul an vin cu restricţii tot mai dure în ţările din vestul Europei. Cu o nouă creştere îngrijorătoare a cazurilor de coronavirus şi tulpina Omicron, despre care încă nu se ştiu foarte multe lucruri, autorităţile au decis să înăsprească regulile în vestul Europei. Între timp, Comisia Europeană a recomandat ţărilor membre ale UE să revizuiască zilnic restricţiile de călătorie şi să urgenteze administrarea dozei booster.

Viteza cu care se răspândeşte noua tulpină de coronavirus a determinat autorităţile din mai multe state din întreaga lume să-şi reconsidere măsurile. Dacă prima a fost aceea de a anula zborurile din ţările africane unde a fost depistată varianta Omicron, acum multe dintre state iau în calcul restricţii dintre cele mai dure.

Regulile în vestul Europei se înăspresc din nou

Germania a schimbat din nou măsurile de protecţie valabile în cele 16 landuri federale. Accesul în baruri, restaurante, cinematografe sau în zonele de agrement este permis exclusiv persoanelor care au certificat verde. Mai mult, persoanele nevaccinate au interzis în majoritatea magazinelor în toată această perioadă de sărbători, excepţie făcând doar cele alimentare şi farmaciile. Acestea nu mai au voie nici să interacţioneze decât cu cel mult 2 persoane dinafara propriei locuinţe.

Cluburile vor fi şi ele închise în cele mai multe landuri, iar accesul spectatorilor la evenimentele sportive va fi redus semnificativ, între 30 şi 50% din capacitate. Evenimentele organizate în interior sunt limitate la un număr maxim de 200 de participanţi, iar elevii trebuie să poarte mască la şcoală indiferent de vârstă. De revelion adunările publice sunt interzise.

În prezent 69% din populaţia Germaniei este vaccinată, iar autorităţile pregătesc un proiect de lege prin care vaccinarea generală să devină obligatorie. În paralel se analizează obligativitatea vaccinării în rândul personalului medical şi a celor din preajma unor persoane vulnerabile.

În Austria autorităţile au luat măsuri şi mai dure încă din luna noiembrie, când au impus un nou lockdown naţional, valabil cel puţin 3 săptămâni şi au anunţat că vaccinarea ar urma să devină obligatorie de la 1 februarie 2022 pentru toate persoanele cu vârsta de peste 14 ani. Amenzile pentru cei care nu se supun vor fi, potrivit proiectului de lege, de 600 de euro o dată la fiecare 3 luni, iar exceptaţi de la vaccinarea obligatorie ar urma să fie doar cei care au contraindicaţii medicale.

Citește și: Noua diviziune a pandemiei sfâșie Europa. Ce înseamnă lockdown național în Austria și care sunt țările care îi urmează exemplul?

Deciziile au generat furie în rândul multora dintre locuitorii ţării şi au dat naştere unui val de proteste. Zeci de mii de oameni s-au adunat în centrul Vienei şi au protestat faţă de măsurile impuse, iar câteva zeci de persoane au fost arestate după ce au atacat forţele de ordine.

De astăzi lockdown-ul a fost ridicat pentru cei vaccinaţi, însă rămâne valabil pentru toţi cei neimunizaţi. Astfel, restaurantele şi hotelurile îşi vor putea relua activitatea în weekend, după ce primele au avut posibilitatea doar să facă livrări în ultimele 3 săptămâni.

Olanda a impus şi ea restricţii dure, valabile deocamdată până la Crăciun. Magazinele, barurile, restaurantele, cinematografele şi saloanele de înfrumuseţare se închid la ora 17.00, după această oră rămânând deschise doar magazinele esenţiale. Munca de acasă este din nou recomandată peste tot acolo unde este posibil, iar vizitele sunt limitate la cel mult 4 invitaţi cu vârste de peste 13 ani, cu testare în prealabil.

Şi aici noile restricţii au fost urmate de proteste violente, unii dintre demonstranţi incendiind maşini, spărgând vitrine ale magazinelor sau aruncând cu pietre în poliţişti. Aceştia din urmă au ripostat, la rândul lor, cu tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc.

Foto: bnonews.com

Şi Cehia a declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile după ce numărul cazurilor de coronavirus a crescut extrem de mult în ultimele săptămâni. Târgurile de Crăciun au fost interzise, barurile şi restaurantele se închid la ora 22.00, iar numărul maxim de spectatori permis la evenimentele sportive şi culturale este de 1.000. Persoanele nevaccinate au interzis însă accesul atât în baruri şi restaurante, cât şi în cinematografe, săli de sport şi chiar frizerii. În plus, Ministerul Sănătăţii de aici a anunţat că certificatul de vaccinare va avea valabilitate de doar 9 luni, iar pentru prelungirea valabilităţii este necesară administrarea dozei booster.

Autorităţile din Italia au impus şi ele lockdown pentru nevaccinaţi, aceştia nemaiavând acces în baruri, restaurante, teatre sau muzee şi nici în clădirile publice. Mai mult, accesul la evenimente de orice fel este permis doar celor cu Super Green Pass, adică persoanelor vaccinate cu 2 doze. Iar ca să poată circula cu transportul în comun sau să se cazeze la hoteluri, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un permis Green Health, care poate fi obţinut doar în urma unui test cu rezultat negativ. În oraşele mari, precum Roma sau Milano, a fost cerută revenirea la obligativitatea purtării măştii şi în aer liber.

Franţa impune şi ea restricţii, dar ceva mai lejere având în vedere gradul ridicat de vaccinare de aici. Peste 90% din populaţia eligibilă are doza completă de vaccin, aşa că autorităţile sunt mai încrezătoare că vor depăşi mai uşor acest nou val al pandemiei de coronavirus. S-a decis totuşi închiderea discotecilor vreme de o lună şi a fost reintrodusă obligativitatea purtării măştilor în şcoli. Munca de acasă este şi ea recomandată în toate sectoarele unde este posibilă, măcar vreme de 2-3 zile pe săptămână. La fel, este recomandată şi restrângerea interacţiunilor sociale.

Citeşte şi: Ce se ştie până acum despre Omicron, noua tulpină de coronavirus care închide granițele – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora