Pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 a primit autorizarea pentru Europa
Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat la finalul săptămânii trecute că pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 a fost aprobată. Paxlovid devine astfel primul medicament antiviral din Uniunea Europeană ce poate fi administrat pe cale orală.
Cui îi este recomandată pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19
Demult aşteptat, tratamentul produs de Pfizer poate fi acum folosit şi în ţările Uniunii Europene. Italia, Germania şi Belgia au încheiat deja contractele de achiziţie pentru Paxlovid. Nu este însă pentru oricine şi în orice situaţie. Ca orice antiviral, trebuie folosit cu atenţie sporită şi nu la formele lejere ale bolii.
„EMA a recomandat ca Paxlovid să fie autorizat pentru tratamentul Covid-19 la adulţii care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut ca boala să devină gravă” se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare europeană.
Într-unul dintre testele clinice efectuate rezultatele au arătat o eficienţă de aproape 90% în prevenirea spitalizării şi a deceselor atunci când a fost administrat într-o fază timpurie pacienţilor cu risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.
Mai mult, conform unor teste realizate în laborator, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat faptul că Paxlovid este eficient şi în cazul variantei Omicron a coronavirusului, cea care continuă să fie tulpina dominantă la nivel mondial.
Paxlovidul a fost autorizat în Statele Unite la finalul anului trecut, în luna decembrie, la fel ca şi Molnupiravir, medicamentul anti-Covid dezvoltat de Merck. În Europa analiza finală a Molnupiravirului încă nu este încheiată pentru că datele emise de Merck privind eficacitatea au fost transmise mai târziu decât în cazul Pfizer. Canada şi Israelul au aprobat şi ele antiviralul produs de Pfizer.
Încă de anul trecut EMA a coordonat folosirea celor 2 pastile antivirale în cadrul statelor membre UE, efectuând în acelaşi timp analize ce ar fi putut facilita aprobarea rapidă a acestora la nivelul fiecărei ţări, înaintea celei formale, la nivelul Uniunii Europene.
De ce nu ajunge Paxlovid în România
Pe de altă parte, noul antiviral este privit cu scepticism în unele cazuri, mai ales după ce Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat săptămâna trecută că Pfizer le-a cerut autorităţilor de la noi crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ce ar putea apărea după administrarea medicamentului său. De altfel, acesta ar fi şi unul dintre motivele pentru care negocierile cu Pfizer pentru aducerea Paxlovid în România au eşuat.
Ieri a ajuns însă în ţară un lot cu 50.000 de cutii de Molnupiravir, după ce săptămâna trecută a fost semnat contractul cu Merck. Alexandru Rafila a anunţat că medicamentul va fi administrat doar pacienţilor simptomatici, cu risc crescut de a dezvolta o formă gravă de Covid. Ministrul Sănătăţii este convins că utilizarea acestuia va fi resimţită în decurs de 10 zile prin scăderea presiunii pe secţiile de Terapie Intensivă din spitalele din toată ţara.
Un studiu clinic realizat pe pacienţi cu risc crescut a arătat că pastila produsă de Merck are o eficienţă de 30% în reducerea spitalizărilor şi a deceselor. Pastila trebuie administrată de 2 ori pe zi, timp de 5 zile.
Imaginile din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.