Paul Ungureanu (Boiler): Ce înseamnă să fii barista în România? | Urban Stories cu Radu Solo (VIDEO) - LIFE.ro
Sari la conținut

Acum aproape 10 ani o simplă revistă i-a deschis apetitul pentru lumea fascinantă a cafelei. Au urmat competiţii interne, în principal cele de Latte Art. Iar, în 2011 Paul Ungureanua devenit campion naţional şi implicit reprezentantul României la Campionatul Mondial … după care prin 2012 a devenit co-fondator Bucharest School of Coffee.

Au urmat ani de traininguri, consultanţă şi cursuri pentru oamenii din domeniu, dar şi pentru amatori. Iar, în 2016, după o lungă aşteptare şi-a deschis propriul coffee shop, Boiler. Un loc de vreo 20 de metri pătraţi în centrul oraşului în care face cafea şi îşi urmează această pasiune care pare să îi ocupe mare parte din timp, pentru că de curând a devenit tătic (are o fetiţă pe nume Ilinca) şi asta atrage alte responsabilităţi.

Astăzi, Paul stă de vorbă cu Radu despre ce înseamnă să fii barista (în Bucureşti), în primul episod din Urban Stories cu Radu Solo: 

Insight Info: se pare că interviul cu noi a adus deja ceva bun în viaţa lui –  a spus stop ţigărilor (smile).

Ce am învăţat din interviul cu Paul este faptul că a fi barista înseamnă pasiune. Înseamnă că îţi doreşti să te informezi, să înveţi şi să perfecţionezi într-un domeniu în care, de cele mai multe ori, vei fi singur. Cel puţin la început vei fi tu şi cafeaua. Apoi vor veni prietenii de suflet create în faţa espressorului şi dezvoltate după sute şi sute de cafele făcute împreună. Şi camaraderii în faţa rulotei la festivaluri.

O cafea este precum prăjitura cu prune pe care o făcea bunica 

Tot de la Paul am învăţat că a face cafea înseamnă a pune pasiune pentru a-i oferi oaspetelui (ce frumos le spune Paul clienţilor săi, nu?) tău o experienţă pe care să nu o uite niciodată. Pentru că tu ca barista ai în spatele tău responsabilitatea muncii atâtor oameni: culegătorii, fermierii, cei care se ocupa de procesare, prăjitorii şi lista continuă.

Un barista adevărat va înţelege că munca sa înseamnă să îşi facă oaspeţii, clienţii să se bucure de o experienţă care să le poată aduce aminte de gemul din căpşune din copilărie sau de prăjitura cu prune pe care o făcea bunica.

Iar pentru asta va trebui să încerce să înţeleagă reacţiile chimice care se fac atunci când se pune zahăr în cafea şi cât de mult o poate acesta strica. Sau cât de mult poate dăuna adăugarea de lapte rece peste o băutură caldă. Cu toate astea, aşa cum vorbeam şi cu Paul, cel mai important lucru pe care un barista trebuie să îl înţeleagă este unul simplu: consumul cafelei este ceva personal.

La final, ce înseamnă Specialty Coffee?

Nu putem încheia discuţia de astăzi despre cafea şi despre barista fără a vorbim puţin despre Specialty Coffee / Cafeaua de Specialitate. Pentru a nu se face confuzie intre o cafea proaspăt prăjită şi Specialty Coffee precizăm că există oameni care cu asta se ocupă, pentru asta sunt plătiţi. Testează mii de cafele anual. Şi nu exagerăm când spunem mii.

Iar în funcţie de scoring dat de aceştia se clasifică cafeaua în zona de Specialty – pentru a intra în această categorie, o cafea trebuie să aibă peste 80 de puncte. Deci nu, cafeaua proaspăt prăjită nu este obligatoriu Specialty.

Cei care deţin micro prăjitorii aleg în urma nenumăratelor cuppinguri cafele care sunt deja clasificate, sunt traders de Specialty şi traders de cafea. Iar pentru a înţelege mai bine ce înseamnă exact Specialty trebuie să bei cât mai multe cafele. De ce? Gustul se cultivă, se antrenează şi, mai mult, începe să se intensifice pe măsură ce gustam de mai multe ori. Pe măsură ce vei gusta mai multe cafele bune şi bine preparate îţi va fi foarte greu să te întorci la vechile gusturi, ba mai mult, vei începe să înţelegi ce înseamnă complexitatea gustului cafelei.

Tony Robbins spunea, într-un interviu la Oprah, că dacă nu ai 10-15 minute pe zi pentru tine, nu ai o viaţă. Noi spunem că dacă nu ai o cafea pe zi de care să te bucuri singur sau în compania cuiva drag, înseamnă că nu ţi-ai început ziua cum trebuie.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora