Povestea profesoarei din Arad care îşi inspiră elevii să construiască roboţi
FIRST Tech Challenge este un concurs de robotică ce a început la jumătatea lunii februarie la Cluj şi care va reuni în total 1.200 de liceeni din toată ţara pasionaţi de roboţi. Concursul a fost adus în România şi implementat la nivel naţional de Asociaţia „Naţie Prin Educaţie”, fondată de Dana Războiu. Concursul le va da şansa câştigătorilor din România să participe la Campionatul Mondial de Robotică din SUA. Următoarea ediţie se va desfăşura la Timişoara.
Dincolo de ideea de competiţie şi de acest domeniu complet nou, al roboticii, FIRST Tech Challenge aduce în România multe premiere pentru învăţământul românesc. În primul rând, încurajează copiii să se crească şi să se dezvolte atfel, să se ajute cu colegii de echipă şi să devină responsabili şi implicaţi. „Acest concurs încurajează creativitatea, încurajează cooperarea. La noi competiţia porneşte de la note, este o competiţie prost înţeleasă. Ce spune de fapt despre tine dacă ai 7 sau 9? Copiii din echipă învaţă unul de la celălalt şi se ajută între ei”, spune Ileana Selejan, profesoară la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” din Arad. Ea predă de 32 de ani educaţie tehnologică şi, deşi anul acesta ar fi trebuit să se pensioneze, este în continuare în mijlocul elevilor, folosind noi tehnologii, ajutându-i să scrie proiecte şi cereri de finanţare, inspirându-i să aibă visuri mari şi arătându-le cum să le atingă pas cu pas. Are rolul de mentor, alturi de alţi profesionişti la FIRST Tech Challenge care îi ghidează pe copii să construiască roboţi. „Curiozitatea şi dorinţa de a mă dezvolta m-au împins mereu să învăţ lucruri noi. E cea mai sigură cale să rămâi mereu tânăr. E foarte important să îi vezi pe copii bucuroşi. Să dai deoparte rutina, şi la tine, şi la ei şi să faceţi împreună lucruri uimitoare”, spune Ileana Selejan.
În 2016, ea a pus, la colegiul „Moise Nicoară”, bazele echipei de robotică „Harambe Cartel” care a participat la prima ediţie a BRD FIRST Tech Challenge din 2017. Sub coordonarea Ilenei Selejan, elevii au construit un robot: i-au desenat şi printat piesele la imprimanta 3D, l-au programat şi pilotat, au vorbit despre el publicului şi sponsorilor. Au discutat între ei şi au lucrat ore în şir încercând să găsească cea mai bună cale de urmat, au identificat erori şi au găsit soluţii salvatoare. „Misiunea mea este să îi ajut pe copii să se dezvolte. La robotică, copiii îşi exersează manualitatea, capacitatea de gândire şi responsabilitatea, învaţă să lucreze în echipă, să îşi susţină ideile”, explică profesoara. În echipă, toţi au rolul lor bine stabilit: unii asamblează, alţii construiesc piese, alţii programează şi alţii pilotează. O fată, elevă la filologie, se ocupă de comunicare, dar s-a dovedit extrem de talentată şi pe partea de design.
Pregătirea robotului pentru competiţie le dezvoltă abilităţi pe care le vor folosi pe tot parcursul vieţii: „Sunt copii curioşi, copii inteligenţi. Pentru că în competiţie eşti încurajat să devii sustenabil, copiii se gândesc cum să atragă finanţare. Tocmai am ajutat-o pe o elevă să scrie un proiect de finanţare. Un băiat a trebuit să se ocupe de achiziţionarea unor piese, să facă un buget. El a pus totul pe listă şi am văzut că a cumpărat exact ce a avut nevoie”, povesteşte Ileana Selejan.
Echipa de robotică de la „Moise Nicoară”, cel mai cosmopolit liceu din Arad, de unde mulţi copii pleacă cu burse în străinătate, este formată din 18 elevi talentaţi. Însă profesoara vrea să se asigure că după ei are cine prelua ştafeta. Aşa că a început să caute elevi de gimnaziu care atunci când vor ajunge la liceu să participe la competiţia BRD FIRST Tech Challenge. După 32 de ani la catedră, este încă neobosită în a căuta şi dezvolta talentul copiilor.
„Mă întristează când văd în jur indiferenţă şi mă gândesc ce generaţie de profesori va veni. Nimeni nu mai vrea să fie profesor şi e păcat. Însă lucrul cu copiii poate să îţi dea atâtea satisfacţii. Trebuie să iubeşti copiii şi să înţelegi că rolul tău este să îi asişti ca să înveţe cum să înveţe”, crede profesoara care în această perioadă are emoţii pentru echipa sa, care se pregăteşte să îşi testeze robotul în primele etape preliminare, urmând ca pe 23-25 martie să participe la faza finală din Bucureşti, la Sala Polivalentă.
După Cluj şi Iaşi, sâmbătă, 3 martie, are loc demo-regionala de robotică de la Timişoara. Echipa Naţie prin Educaţie va ajunge la Universitatea Politehnica din Timişoara, pentru a se întâlni cu echipele din Banat care se pregătesc pentru competiţia naţională din martie, de la Bucureşti. Demo-regionala de la Timişoara va avea loc la restaurantul din cadrul campusului Univ. Politehnice, Aleea F. Ripensia.