Pro şi contra epilare definitivă. Cine poate apela la această procedură şi care sunt interdicţiile - LIFE.ro
Mergi la conținut

Pro şi contra epilare definitivă. Cine poate apela la această procedură şi care sunt interdicţiile

Înainte de orice trebuie să înţelegem că definitiv nu este acelaşi lucru cu complet. Sunt oameni care se aşteaptă ca după câteva şedinţe de epilare definitivă să nu mai aibă de-a face niciodată cu acest concept. Doar că...
Share this article

Se vorbeşte tot mai mult în ultimii ani despre epilarea definitivă ca despre soluţia-minune ca să scapi de drumurile repetate la cosmetică, de stresul că nu poţi merge la plajă sau la bazinul de înot oricând vrei sau de foliculita atât de problematică. Pentru mulţi costurile acestei proceduri reprezintă un impediment. Pentru alţii însă nu preţul este problema, ci interdicţiile. Am căutat să aflu care sunt argumentele pro şi contra epilare definitivă, cum îi este recomandată, cui îi este interzisă şi de ce.

Pro şi contra epilare definitivă – Ce presupune această procedură şi cui i se potriveşte

Înainte de orice trebuie să înţelegem că definitiv nu este acelaşi lucru cu complet. Sunt oameni care se aşteaptă ca după câteva şedinţe de epilare definitivă să nu mai aibă de-a face niciodată cu acest concept. Doar că lucrurile nu stau chiar aşa, tocmai de aceea se vorbeşte mereu şi de şedinţele de întreţinere.

Apoi, nu poţi scăpa de părul nedorit într-o singură şedinţă pentru că firele noastre de păr se află în diverse procese de creştere. Fiecare ciclu al unui fir de păr cuprinde 3 etape: anagenă – perioada de creştere activă, catagenă – aşa-numita perioadă de hibernare şi telogenă – perioada de cădere a firului de păr. Laserul sau lumina intens pulsată acţionează doar asupra firelor de păr aflate în anagenul timpuriu, din acest moment este nevoie de mai multe şedinţe de epilare. Practic, în ambele cazuri lumina este folosită ca să încălzească şi să distrugă foliculii de păr şi tocmai de aceea cele mai bune rezultate sunt obţinute asupra persoanelor cu pielea deschisă la culoare şi firele de păr mai închise. Asta nu înseamnă că ceilalţi, care nu îndeplinim aceste condiţii, nu putem beneficia de epilarea definitivă, ci doar că e posibil să avem nevoie de câteva şedinţe în plus pentru rezultatele la care visăm.

Intervalul de timp dintre acestea este diferit în funcţie de zona pe care se face epilarea. Pentru axilă, de exemplu, şedinţele se fac la 4 săptămâni, în timp ce pentru gambe se pot face la distanţă de 6, 8 sau chiar 10 – 12 săptămâni şi este nevoie de 3 până la 8 şedinţe pentru epilarea definitivă a unei zone. Este însă important ca înainte cu 4 săptămâni de a începe şedinţele să nu folosiţi ceară sau aparat de epilat, ci doar lama de ras şi nici să nu decoloraţi părul în acest timp.

Practic, epilarea definitivă diminuează extraordinar de mult viteza de creştere a firului de păr şi îl face mai subţire şi mai puţin intens la culoare. În plus, operaţiunea nu este deloc dureroasă sau presupune, cel mult, o durere moderată. Foliculita, firele de păr crescute pe sub piele şi orice fel de inflamaţii devin istorie.

Cine şi de ce nu ar trebui să apeleze la epilarea definitivă

Atenţie! Cei mai mulţi dintre cei care apelează la epilarea definitivă optează pentru efectuarea procedurii în saloane de cosmetică sau acasă, cu ajutorul aparatelor de uz casnic. Medicii dermatologi atrag însă atenţia asupra riscurilor efectuării acestor proceduri fără supravegherea unui personal medical calificat. Problemele endocrine sau aluniţele pot reprezenta un real pericol dacă nu se ţine cont de ele.

Dacă excesul de păr de pe corp este determinat de o dereglare hormonală, epilarea definitivă nu este interzisă, dar este o pierdere de timp şi de bani. Câtă vreme problema nu este reglată medical, epilarea nu va avea nici pe departe efectul dorit.

Apoi, femeile însărcinate sau cele care alăptează nu ar trebui să apeleze la epilarea definitivă în această perioadă. Nici persoanele care nu folosesc cremă de protecţie solară în timp ce se expun la soare nu este indicat să apeleze la această variantă de epilare sau cele care au mers la solar în ultimele 6 săptămâni.

Zonele tatuate ale corpului, la fel ca şi aluniţele, trebuie şi ele protejate în timpul epilării definitive pentru că altfel laserul va arde în profunzime pielea supusă acestui procedeu.

Nici cei care urmează tratamente cu medicamente fotosensibilizante sau persoanele care suferă de afecţiuni însoţite de fotosensibilitate cutanată, precum lupusul eritematos nu ar trebui să apeleze la astfel de proceduri pentru că au un risc crescut de complicaţii. Printre medicamentele care nu interacţionează deloc bine cu epilarea definitivă se numără cele cu retinoizi şi acizi AHA, antiinflamatoare, anumite antibiotice, anti-acneice, antidepresive, antidiabetice sau antihistaminice. Dacă urmaţi astfel de tratamente asiguraţi-vă că trec 1 – 2 săptămâni până când mergeţi la şedinţa cu laser sau IPL.

Printre reacţiile adverse amintite de dermatologi sunt eritemul şi edemul tranzitor, precum şi modificările pigmentare. În cazuri foarte rare pot apărea vezicule, cruste sau cicatrici. Dar, repet, acestea sunt reacţii care apar în cazuri extem de rare şi atunci când procedura nu este efectuată în mod corect. Altfel, epilarea definitivă poate fi una dintre invenţiile care mai ales nouă, femeilor, ne poate face viaţa mai uşoară.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora