Reţete de dezinfectant pe bază de clor - LIFE.ro
Sari la conținut

Reţete de dezinfectant pe bază de clor

Lăsaţi dezinfectantul să acţioneze preţ de 10-15 minute, apoi clătiţi cu apă. Nu uitaţi ca ori de câte ori folosiţi clor să folosiţi şi mănuşi de protecţie pentru ca acesta să nu cauzeze pielii şi să deschideţi şi geamurile larg pentru ca vaporii toxici să nu se acumuleze în încăpere.
Share this article

Odată cu declararea epidemiei de coronavirus panica a pus stăpânire pe mulţi oameni, care au luat cu asalt magazinele şi au golit rafturile cu mănuşi, spirt şi dezinfectanţi. Au apărut rapid însă explicaţii cum că noul coronavirus nu se lasă dus cu una, cu două şi că sunt doar anumite substanţe care îl pot distruge. Sigur, cea mai sigură şi la îndemână rămâne spălatul cu săpun pentru cel puţin 30 de secunde. Cum nu putem face asta însă cu toate obiectele pe care le folosim, am căutat să vedem ce reţete de dezinfectant pe bază de clor şi nu numai putem face chiar la noi acasă şi la preţuri mult mai mici decât sunt acum în magazinele fizice sau virtuale.

Înainte de toate e important să lămurim problema eficienţei sau ineficienţei spirtului în acest caz. Studiile au arătat faptul că etanolul cu concentraţie de peste 78% este eficient în aproximativ 30 de secunde de la momentul în care intră în contact cu virusul. Spirtul clasic, cel pe care îl putem cumpăra din farmacii sau magazine, are o concentraţie de etanol de doar 70%, ceea ce nu îl transformă într-o substanţă fără efect, ci doar are nevoie de un timp mai îndelungat pentru a acţiona, iar asta înseamnă cel puţin un minut.

Clorul, în schimb, face parte din substanţele extrem de lăudate pentru eficienţa lui în combaterea infecţiei cu coronavirus şi, de ce să nu recunoaştem, este la îndemâna oricui şi cei mai mulţi avem cel puţin o sticlă cu clor în casă. Aşadar, ştii deja că dacă foloseşti clorul trebuie să ai mare grijă să nu te intoxici cu aburii lui şi să îţi protejezi faţa.

Îl poţi utiliza pentru a dezinfecta suprafeţele din casă sau chiar de la intrarea în casă, dar nu în stare pură pentru că este extrem de toxic. Tocmai din cauza acestui grad ridicat de toxicitate clorul nu se combină cu nimic altceva decât cu apă. Nu te arunca să faci cine ştie ce experimente şi combinaţii cu celelalte substanţe de prin casă pentru că rişti să te intoxici grav sau, mai rău, să declanşezi nişte reacţii chimice pe care să nu le mai poţi controla.

Revenind, cea mai la îndemână de pe lista cu reţete de dezinfectant pe bază de clor este poate şi cea mai folosită pe vremuri în casele noastre şi la locul de muncă.

Tot ce trebuie să faci este să amesteci într-un recipient cu capac 1 litru de apă cu 20 de mililitri de clor. Poţi oricând să modifici acel litru de apă cu alte cantităţi cu condiţia să respecţi proporţiile şi când pui clorul. Este important să te asiguri însă că cel pe care îl ai nu este deja diluat. Multe dintre substanţele vândute deja pe post de clor sunt deja diluate, caz în care le poţi folosi direct, fără să mai faci tu nimic în acest sens.

Dezinfectantul pe bază de clor poate fi folosit cu succes pe suprafeţe precum podele – atenţie însă dacă aveţi podea din material lemnos pentru că există riscul ca acesta să se decoloreze, faianţă, cadă, chiuvete, chiar şi uşa de la intrare şi clanţa pot fi dezinfectate în acest fel cu condiţia să faceţi înainte un test, într-o zonă mai puţin vizibilă, să vedeţi cum se comportă materialul la contactul cu soluţia pe bază de clor. Inoxul, de exemplu, poate fi deteriorat în urma contactului cu clorul. Lăsaţi dezinfectantul să acţioneze preţ de 10-15 minute, apoi clătiţi cu apă. Nu uitaţi ca ori de câte ori folosiţi clor să folosiţi şi mănuşi de protecţie pentru ca acesta să nu cauzeze pielii şi să deschideţi şi geamurile larg pentru ca vaporii toxici să nu se acumuleze în încăpere. Ştim că şi lipsa de pe piaţă a mănuşilor din latex este o problemă, aşa că foloseşte cu încredere mănuşile de menaj, din cauciuc. Te protejează chiar mai bine, acoperind şi o suprafaţă mai generoasă a mâinilor.

Aşa cum am menţionat deja, clorul nu este deloc prietenos cu pielea aşa că simţim poate nevoia să avem la îndemână şi un dezinfectant pentru mâini. Dacă ai acces la apă şi săpun, alege întotdeauna să te speli. Dar pentru momentele când eşti pe stradă, într-un magazin sau la birou, poţi pregăti un dezinfectant dacă găseşti ingredientele potrivite.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut publică o reţetă menită să ne ajute în protecţ,ia faţă de noul coronavirus. Pentru aceasta ai nevoie de:

  • 333 ml de etanol de 96% sau 7.515 ml de alcool izopropilic de 99,8%;
  • 417 ml peroxid de hidrogen de 3%;
  • 145 ml de glicerină de 98%;
  • 10 litri de apă sterilă sau apă fiartă şi răcită.

Etanolul sau alcoolul izopropilic se toarnă într-un bidon generos, se adaugă peroxidul, apoi glicerina şi apoi apa. Se amestecă totul foarte bine şi apoi se poate turna în sticluţe mai mici şi mai uşor de utilizat. Dacă nu vreţi să faceţi atât de mult dezinfectant, la fel ca şi în cazul dezinfectantului pe bază de clor, e extrem de important să ţineţi cont de proporţii.

E foarte probabil însă să nu găsim toate aceste ingrediente sau să nu vrem să facem o cantitate atât de mare, aşa că putem încerca şi o altă reţetă. În acest caz ai nevoie de 4 părţi de alcool de 90 de grade, o parte de gel de aloe vera şi poate câteva picături de ulei esenţial. Acestea din urmă, picăturile de ulei esenţial, sunt opţionale şi sunt exclusiv pentru o aromă plăcută a dezinfectantului. Uleiurile esenţiale nu au nicio valoare antibacteriană dovedită ştiinţific, dar sunt minunate dacă vreţi să parfumaţi dezinfectantul făcut în casă. Este esenţial ca alcoolul să nu fie mai slab pentru că altfel, în amestecul făcut i se pierde eficienţa. Gelul de aloe vera are rolul de a împiedica evaporarea rapidă a alcoolului, dar şi de a proteja pielea mâinilor.

Şi nu uita! Cea mai bună metodă pentru a te proteja este să porţi mască atunci când ieşi din casă şi să te speli cât mai des pe mâini.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora