Ce trebuie să facem atunci când ajungem în casă: cum ne dezinfectăm hainele și încălțămintea - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce trebuie să facem atunci când ajungem în casă: cum ne dezinfectăm hainele și încălțămintea

Pentru a preveni contaminarea, mai ales în această perioadă, dezinfecția trebuie să facă parte din rutina noastră. Cum dezinfectăm hainele și încălțămintea?
Share this article

Cum dezinfectăm hainele și încălțămintea, o altă întrebare foarte importantă pe care ne-o punem odată cu pandemia de coronavirus care a început pe 12 decembrie 2019 în centrul orașului Wuhan, China, atunci când a apărut un grup de persoane care a prezentat simptome de pneumonie. De atunci, au fost înregistrate peste 420,000 de cazuri și peste 19,000 decese în toată lumea. În Italia, cea mai afectată țară din Europa, la fiecare două minute și jumătate, o persoană moare. Iar în România numărul victimelor a depășit 1,000 de cazuri.

De aceea, pentru a preveni contaminarea, cel puțin în această perioadă, dezinfecția trebuie să facă parte din rutina noastră. Dar cum dezinfectăm hainele și încălțămintea?

Ce măsuri de prevenţie au fost recomandate în alte ţări pentru momentul în care ne întoarcem în casă?

Într-o postare pe grupul City Doctors, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID–19, medicul Virgil Musta, a prezentat o serie de măsuri pe care le poate lua fiecare pentru a evita contaminarea. Printre acestea, doctorul recomandă:

  1. Evită contaminarea prin haine. Când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat şi poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare.
  2. Evită contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat că acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos se găsește o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu folosi aceiași pantofi afară și în casă.

Mituri şi adevăruri despre răspândirea și tratamentul Covid 19

Care sunt pașii pe care trebuie să îi facem atunci când ajungem acasă?

Când ajungi acasă, încearcă să nu atingi nimic până nu iei primele măsuri de dezinfectare. Înainte de a intra, dacă avem mănuşi, le dăm jos şi le punem într-o pungă pe care o sigilăm şi o aruncăm la coşul de gunoi de afară. Scoate-ţi încălţămintea chiar de la intrarea în casă, șterge talpa pantofului de preşul din exterior îmbibat cu clor și, apoi şterge pantofii pe tălpi cu o soluţie cu clor.

Ne descălţăm şi punem pantofii de stradă în acelaşi loc, dar să nu fie acela în care ţinem pantofii de casă. Luăm pantofii de casă. Ne spălăm bine mâinile. Dacă ai fost afară împreună cu animalul de companie, dezinfectează-i lăbuţele cu o soluţie cu săpun şi apă.

Ne schimbăm hainele şi le izolăm pe cele de stradă pe care le punem într-un coş cu rufe de spălat. Nu le purta de două ori. Ne spălăm bine mâinile și, dacă ai cum, fă un duș.

Dezinfectăm clanţa sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite. Ne spălăm din nou pe mâini. Și avem grijă să aerisim des casa.

De ce mor oamenii de coronavirus? Cum arată un plămân afectat de COVID-19? Și cum putem să ne apărăm

Cum ne curățăm și ne dezinfectăm hainele, prosoapele și lenjeria?

Nu uitați niciun moment cât de importante sunt măsurile de igienă! Trebuie să ne spălăm cât mai des posibil pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor de unică folosință. În cazul în care săpunul și apa nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant pe bază de alcool care conține cel puțin 70% alcool.  Pe lângă aceste reguli generale, recomandăm să dezinfectați articolele de îmbrăcăminte astfel:

  1. Purtați mănuși de unică folosință atunci când manipulați rufe murdare, în special dacă acestea au intrat în contact cu o persoană care ar fi putut fi infectată cu virusul COVID-19. După fiecare utlizare, aruncați mănușile.
  2. Dacă utilizați mănuși reutilizabile, acestea ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. De asemenea, curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
  3. Dacă nu puteți folosi mănuși de unică folosiță atunci când manipulați rufe murdare, asigurați-vă măcar că va spălați apoi mâinile corespunzător cu apă și săpun.
  4. Dacă este posibil, nu scuturați rufele murdare. Cel mai bine ar fi să le lăsați 24-48 de ore la intrarea în casă sau într-un loc ferit din casă, de exemplu pe balcon. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer.
  5. Spălați articolele folosind cea mai caldă setare de apă și uscați-le complet. Rufele murdare ale unei persoane suspicionate că ar avea COVID-19 pot fi spălate la comun cu rufele celorlați membri din casă. Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă spălarea obiectelor textile în mașină de spălat la temperatura de 90 de grade Celsius, utilizând detergent de rufe. Dacă nu se poate spala articolul respectiv la temperatura de 90 de grade, se recomandă utilizarea soluțiilor chimice (clor sau soluții care conțin hipoclorit de sodiu ori alte produse de decontaminare speciale pentru țesăturile textile).

Cum ne va schimba viața criza provocată de virusul COVID-19? Suntem oare pregătiți?

La ce să fim atenți înainte să ne apucăm să ne dezinfectăm hainele?

Dacă hainele nu sunt igienizate corect pot trasmite bacterii și viruși. De aceea, în special în această perioadă este foarte important să le curățăm și să le dezinfectăm după fiecare folosire, în special dacă intrăm în contact cu alți oameni. Însă, înainte de fiecare spălare este bine să fim atenți la următoarele aspecte:

  • Întotdeauna verifică eticheta hainelor pentru instrucțiuni de spălare
  • Urmărește instrucțiunile de folosire a detergentului
  • Apa rece scoate urmele de pe haine, dar nu le dezinfectează, petele vor dispărea, dar nu și bacteriile
  • Dacă o persoană din familie este bolnavă, spală hainele (de preferat, separat) la o temperatura ridicată (90 de grade Celsius), dacă hainele permit asta.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora