Muzeul Kitsch-ului: ce lucruri kitschoase poti vedea
Astăzi s-a deschis Muzeul Kitsch-ului din Bucureşti. Începând din 5 mai, atât bucureştenii cât şi turiştii vor avea la dispoziţie o nouă destinaţie pe harta muzeelor din capitală. Muzeul Kitsch-ului, aşa cum o arată şi numele său, este dedicat kitsch-ului românesc cu o colecţie de 200 de exponate. Noul muzeul se află Strada Covaci nr. 6 (etajul 2) din Centrul Vechi.
Muzeul Kitsch-ului este un muzeu-boutique şi dispune de o sală care găzduieşte expoziţia permanentă, dar şi de o galerie unde artiştii îşi pot expune lucrările. Exponatele din muzeu sunt grupate în 6 mari categorii: Dracula kitsch (obiecte kitsch care mizează pe celebrul mit al vampirului), kitsch-ul religios, kitsch-ul din epoca comunistă, kitsch-ul legat de designul interior, gypsy-kitsch, modern kitsch. În plus, noul muzeu propune vizitatorilor să devină artişti. „Make your own kitsch!” este atât un îndemn, cât şi un spaţiu din muzeu dedicat celor care deţin astfel de obiecte şi vor să aibă propria expoziţie în cadrul muzeului-boutique. Există o singură cerinţă pentru cei ce doresc să expună: lucrările să fie kitschoase!
Fie că e vorba de peştele de cristal şi milieul de pe televizor, de bibelouri din perioada comunistă sau de carpetele cu Răpirea din Serai, cele peste 200 de exponate compun o imagine de ansamblu a kitsch-ului românesc. Exponatele provin din colecţia personală a proprietarului Muzeului Kitsch-ului, Cristian Lica (cel care a investit 15 mii de euro în noua destinaţie culturală), o colecţie realizată de-a lungul anilor cu ajutorul consignaţiilor, târgurilor de profil şi altor colecţionari şi îmbogăţită recent cu numeroase artefacte. „În materie de kitsch, sunt şi eu diletant, la fel că toţi ceilalţi. Nu cred că există specialişti în kitsch pentru că nu este o ştiinţă. Voi ţine cont de feedback-urile şi ratingurile vizitatorilor pentru a face schimbări sau pentru a îmbogăţi colecţia de exponate”, a precizat proprietarul Muzeului Kitsch-ului, la deschidere.
Muzeul Kitsch-ului este deschis zilnic între orele 12:00 – 23:00. Preţul unui bilet este de 30 de lei (20 lei pentru vizitatorii români, care beneficiază de reducere pentru că „că ei sunt expuşi la kitsch-ul din jurul lor în fiecare zi”). Detalii pe kitschmuseum.ro