În numele lor: eveniment caritabil în memoria victimelor masacrului din Norvegia - LIFE.ro

Căutare

Share this article

În 2011, un caz cutremurător a îndoliat Norvegia şi a lăsat o lume întreagă fără cuvinte: pe 22 iulie, un tânăr pe nume Anders Breivik, ucidea, printr-un atac armat, 8 oameni la Oslo şi alţi 69 pe insula Utøya. 110 au fost răniţi. Întrebări legate de cauzele acestui masacru, de psihicul unui tânăr inteligent care a devenit criminal, de oamenii nevinovaţi care şi-au pierdut viaţa într-i zi oarecare de vară nu au încetat să curgă de la devastatorul evenimet. Motiv pentru care, Bad Unicorn, cu sprijinul Ambasadei Norvegiei la Bucureşti şi în parteneriat cu Editura Art şi Fundaţia Estuar organizează un eveniment caritabil în memoria victimelor acelui masacru. Este un eveniment special ce va avea loc chiar pe 22 iulie, la şapte ani de la masacru, la Merlock (Strada C.A. Rosetti Nr. 37, Bucureşti) şi care va consta în vizionarea filmului ”Utøya – 22 iulie” (ora 21,30) şi o dezbatere despre contextul şi urmările atacului din Norvegia, sănătate mintală, tragedie colectivă şi recuperarea post traumatică.

Filmul ”Utøya – 22 iulie”, regizat de Erik Poppe, aduce în prim plan povestea tinerilor care au înfruntat teroarea, confuzia şi durerea zilei de 22 iulie 2011. Bazat pe fapte şi mărturii ale supravieţuitorilor, filmul (care va rula în cinematografele din România începând cu data de 17 august) îl are în centru pe Kaja, un personaj fictiv de 19 ani, prin ochii căruia se derulează cele 72 de minute de groază în care Anders Breivik (care condamna islamul dar şi feminismul) a tras fără milă în tineri. La eveniment va fi prezentată şi o carte inspirată de tragicul eveniment, ”Unul dintre noi – Povestea lui Anders Breivik şi a masacrului din Norvegia”, scrisă de jurnalista Åsne Seierstad şi tradusă de Simina Răchiţeanu la Editura Art (disponibilă pe site-ul editurii).

O carte tulburătoare care relatează un masacru dar care face şi un studiu al răului; ”o poveste despre comunitate versus izolare, speranţă versus respingere, iubire versus fanatism – şi un memorial zguduitor al celor care şi-au pierdut viaţa”, după cum o descriu organizatorii evenimentului“;…povestea unui caz psihiatric, dar şi o privire atentă asupra societăţii norvegiene, acordând o atenţie egală atât victimelor lui Breivik, cât şi ucigaşului lor”, după cum o descrie The Guardian.

 

Biletele pentru evenimentul din 22 iulie s-au pus în vânzare prin reţeaua Eventbook. Preţul unui bilet este de 20 de lei. Toţi banii încasaţi din vânzarea biletelor vor fi donate către Fundaţia Estuar (care se ocupă de proiecte precum COLECTIV, prin intermediul căruia a pus bazele unui program de recuperare post traumatică). 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO