Haideți să ne retrăim copilăria prin câteva obiecte românești - LIFE.ro
Mergi la conținut

Haideți să ne retrăim copilăria prin câteva obiecte românești

Are România obiecte de design autohton cu care să se mândrească? Și care dintre acestea ne aduc aminte de copilărie sau adolescență? Vă invităm să le descoperiți povestea câtorva dintre ele în lista de mai jos.
Share this article

Ce spun despre noi ultimii produsele românești ale copilăriei noastre? La această întrebare au încercat să răspundă organizatorii proiectului 100 de obiecte de design românesc din 100 de ani. Aceștia au reușit să ne aducă din nou anii tinereții, amintindu-ne de Festivalul Mamaia și de muzica de pe vinilurile Electrecord, ceasurile Optimef, bibelourile de porțelan de pe televizor sau de jucăriile cu care ne jucam prin anii ’70.

La 100 de ani de România, încercăm să promovăm produsele dezvoltate în țara noastră. Așa că, am făcut împreună cu ei o selecție de 5 obiecte care să ne aducă aminte de anii copilăriei sau ai tinereții. Vă invităm la depănăm amintiri împreună.

„Autocarul O.N.T. Carpați”

Unul dintre cele mai cunoscute produse realizate de industria românească de jucării este autocarul „Oficiul Național de Turism Carpați”. Povestea lui începe în 1963 la Fabrica de Jucării Mecanizate „Bucuria Copiilor” și continuă la fabrica de armament „Metaloglobus”.

În prima parte a anilor 1970 este realizată o linie de producție pentru Marea Britanie: autocarul este vopsit în galben și albastru, inscripțiile laterale sunt modificate în „Turistbus”. Iar în această perioadă se bucură de un real succes internațional.

„Autocarul O.N.T.” din imagine a fost realizat în cursul anilor 1970 și, în prezent, călătorește la propriu prin toată Europa, în bagajul de mână al proprietarilor săi.

 Bibelou de porțelan

Fabrica de Porțelan de Menaj „ARPO” a fost înființată în 1974, iar volumul anual al producției

depășea 18 milioane de produse pe an, 75% mergând la export. Atunci din Curtea de Argeș plecau spre Europa peste 120 modele de produse de menaj, precum servicii de masă, servicii de ceai, de cafea, cești, farfurii, dar și vaze sau bibelouri. În 2009, fabrica a fost închisă.

A fost o vreme în care bibelourile decorau fiecare vitrină, măsuță sau televizor din casele românilor. Nu mai sunt la modă acum, dar în magazinele de antichități se mai pot găsi figurine de toate felurile: de la domnișoare, balerine la animale sau pescari.

Parfum „Miraj”

Istoria parfumurilor în România începe destul de târziu. Până în secolul XX, în farmacii se preparau rețete simple de ape de colonie cu extracte vegetale, în principal lavandă. După naționalizare, însă, apar fabricile „Farmec Cluj” și „Macul Roșu”.

În prezent, Octavian Coifan este unul dintre parfumierii celebri ai lumii, singurul parfumier român la Paris și între cei 400 de parfumieri brevetați din lume. Cu puțin timp în urmă, a fost cooptat în proiectul ”Borangic”, primul parfum 100% românesc, creat în România.

Revista “Cutezătorii”

“Cutezătorii” a fost o revistă săptămânală pentru copii și adolescenți, apărută prin anul 1967, în perioada României comuniste. Ultimul număr a apărut pe 21 decembrie 1989, cu o zi înainte de căderea regimului Ceaușescu. Revista a fost editată de „Consiliul Național al Organizației Pionierilor” – organizație comunistă a copiilor români de vârstă școlară (8-14 ani).

Puiu Manu este cel mai în vârstă desenator din lume aflat încă în activitate, dar și unul dintre cei mai prolifici autori de benzi desenate din Europa. A publicat în toate revistele pentru copii de pe piață, de la „Arici-Pogonici“, „Luminița“, „Cravata Roșie“ până la „Cutezătorii“.

Vinil “Mamaia 88 – Concursul de creație”

În 1932, comerciantul Nathan Mischonzniki achiziționa din Germania câteva utilaje vechi și le

aduce la București. Noua fabrică de discuri a fost botezată „Electrecord”. Până în 1937, neavând un studio propriu, fabrica s-a ocupat cu duplicarea și multiplicarea plăcilor din străinătate, eventualele înregistrări românești fiind făcute peste hotare, la firma germană „Kristall”.

În perioada 1939 – 1940, tirajul plăcilor se ridica la 70 de mii anual. Electrorecord a fost practic „coloana sonoră a României” pentru zeci de ani.

Iar Vinilul din imaginea de mai jos, “Mamaia 88 – Concursul de creație”, a fost înregistrat de către „Societatea Română de Radiodifuziune” în cadrul festivalului „Mamaia” – unul dintre cele mai vechi festivaluri de muzică ușoară din România.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora