„The Golden Age”: expoziţie-experiment de rebeliune
În această seară se vernisează expoziţia de pictură „The Golden Age”, semnată de artista Iulia Toader. Vernisajul are loc la Renaissance Art Gallery (David Center, Str. Erou Iancu Nicolae 29, Voluntari), de la ora 18:00 şi va fi deschisă timp de 2 săptămâni.
The Goden Age aduce în faţa publicului 22 de lucrări în ulei, acrilic şi peniţă. Unele dintre lucrările Iuliei Toader au dimensiuni mari (150×100), altele sunt miniaturale (40×60). Curator al expoziţiei „The Golden Age” – Karima Radwan.
Iulia Toader este arhitect, cu pregătire în artele plastice, şi se ocupă de proiecte de arhitectură de interior, grafică, pictură. Până acum i-am putut vedea lucrările în expoziţii de grup în Bucureşti (Art Yourself Gallery, Elite Prof Art) şi la Londra (Untitled Artists Fair).
De ce aţi ales numele „Golden Age” (Vârsta de aur) pentru această expoziţie?
Vârsta de aur ar fi acea puritate în care ne refugiem, un loc în timp, un moment în spaţiu, un tărâm populat cu arhetipuri şi simboluri primordiale, care ne dau serenitate şi centru în furtuna experienţelor existenţe.
Am găsit inspiraţia pentru această colecţie după pierderea tatălui meu, în toate lucrurile pe care am început să le preţuiesc în viaţă mai mult decât aurul material. În plantele mele preferate, palmierii, în liniile corpului feminin, în culorile copilăriei, pastelate sau crude şi primare, în amintiri curioase cu păsări şi flori din ţări îndepărtate, în somn, în odihnă şi visare cu ochii deschişi, în supranatural şi poveste. Acesta este aurul meu acum: trăirea unui amalgam de senzaţii de desfătare, căutarea frumosului, amintirile, uitarea de sine.
Care este tematica expoziţiei, ce zone explorează?
Expoziţia cuprinde două secţiuni „Exotica” şi „Gold”. În Exotica este redat un univers vegetal, o grădină a Arcadiei reinventată, populată de plantele din ţări îndepărtate, tratate ca nişte personaje, împodobite cu culori noi şi neaşteptate, pentru a transmite sentimentul de răsfăţ al simţurilor, de senzualitate şi opulenţă a naturii netulburate. Gold este dominată de chipuri de zeităţi şi simboluri, ascunse în imagini de tip plat, heraldic, având, însă, surse de inspiraţie din universul artistic contemporan, cum ar fi fotografiile de nud ale lui Nadav Kander sau serialul Rectify produs de Sundance.
Cum aţi defini lucrările din această serie?
Sunt tot felul de sentimente implicate, cred ca aş putea face o legătură între amintirea copilăriei ca un univers pierdut, dominat de lecturi uneori peste puterea mea de înţelegere, şi conştientizarea acestei rupturi, decăderea din privilegiile purităţii şi adevărului, undeva într-o lume actuală vernaculară, în care valorile vârstei de aur, serenitatea, răsfăţul simţurilor, frumuseţea, legătura intimă cu natura, înţelepciunea şi apropierea de divin, toate aceste valori, se regăsesc numai ca stampile sau branduri fără relief, un gen de suveniruri prăfuite.
Ce reprezintă această serie de lucrări pentru dvs.?
Un contrapunct la tipul de pictură pe care îl practicam şi admiram până acum. Toate metodele plastice negate. Un experiment de rebeliune, cu culori primare, pure, uneori nediluate, cât mai impulsive, rezultatul pe care îl căutam sunt pânzele plate, fără profunzime sau dimensiune, şi fără nimic narativ, pentru că doresc să invoc un loc imaginar fără timp şi spaţiu, ca o ţesătură de idei. Nu ştiu dacă am reuşit, dar sper ca zeiţele mele, Memoria şi Forma, cu trupurile lor ca nişte umbre lipsite de volum, sau imaginile vânturilor Zefir şi Notus să sugereze încercarea mea de conexiune cu principiile pe care îmi place să le numesc nu supranaturale ci, parafrazând, meta-naturale: frumuseţe, adevăr, energie.
Expoziţia „The Golden Age”, semnată de Iulia Toader, va fi vernisată pe 10 mai, de la ora 18:00 şi va fi deschisă timp de 2 săptămâni la Renaissance Art Gallery. Este o expoziţie cu vânzare. Puteţi afla preţurile contactând galerista Oana Vişoiu (0722.381.325 sau [email protected])