Viața în Elveția este scumpă, însă și standardul este unul ridicat. Peisajele alpine de poveste, stabilitatea politică și economică, sistemul superior de sănătate publică – toate acestea vin cu un preț. Trei dintre cele mai importante orașe din Elveția – Zurich, Geneva și Basel sunt în top cele mai scumpe orașe din întreaga lume. Mai jos găsiți un ghid despre ce înseamă viața în Elveția și cheltuielile pe care acest lucru le implică.
În ciuda reputației de țară scumpă, Elveția atrage o mulțime de străini, care vin să se stabilească acolo: statisticile arată ca în 2017 numărul străinilor din țară a ajuns la 2.1 milioane, reprezentând un sfert din totalul populației.
În 2016, Elveția a ieșit pe locul 5, în urma unui sondaj, în topul țărilor care oferă o calitate bună a vieții. Deși totul este scump în Elveția, și salariile sunt pe măsură.
Viața în Elveția: cât costă chiria
Cel mai scump oraș elvețian din punct de vedere al chiriilor este Zurich. Chiria la un apartament de lux, de 120 mp, este cam 3850 de euro pe lună, în vreme ce la un apartament standard de trei cameră este circa 2180 de euro pe lună. Geneva este un pic mai ieftină, cu media la închiriat de 2000 de euro. Expatii care vor să închirieze o casă în suburbii trebuie să plătească chiar și 4500 de euro pe lună.
Prețuri mai bune la chirii sunt în orașul La Chaux-de-Fonds, o alegere populară printre expați – acolo media la închiriere este de 1500 de euro pe lună. Alte orașe populare din acest punct de vedere sunt St Gallen, Schaffhausen și Biel, cu 1200 de euro pe lună. În capitala Elveției, Berna, chiria e în jur de 1800 de euro.
Ca expat, nu este ușor să fii proprietar de casă, întrucât Guvernul elvețian impune anumite restricții. În primul rând, prețurile sunt mai mari. Prețul mediu pentru o casă este de 11.500 de euro pe metrul pătrat, așa că prețul minim pentru un studio este undeva între 130.000 de euro și 270.000 de euro, în vreme ce un apartament de două, trei camera poate ajunge la 700.000 de euro.
Viața în Elveția: cât costă utilitățile
Companiile care oferă utilități în Elveția sunt private și oferă pachete all inclusive. Gazul nu prea este folosit în Elveția, din cauza costurilor extrem de mari. Unii proprietari includ și prețul utilităților de bază în prețul chiriei – un procent de 15-20 la sută. Pentru un apartament cu două camere, utilitățile costă cam 170-310 euro pe lună, ajungând până la 550 de euro pentru un apartament de trei camere.
Viața în Elveția: cât costă transportul public
Dacă ești interesat de viața în Elveția, atunci ar trebui să te preocupe și transportul public. În marile orașe, acesta costă între 50 și 100 de euro pe lună (include tramvai, trenuri, autobuze și ambacațiuni). Un singur bilet costă în jur de 3 euro.
Există însă variante prin care costurile la transport pot fi reduse, cum ar fi să cumperi un card anual de transport.
Taxiurile au taxa de pornire 6.20 euro, plus incă 5.35 euro pentru fiecare km și jumătate parcurs. Dacă ai mașină proprie, vei plăti circa 1.3 euro pe litru de benzină. E destul de scump să fii proprietar de autoturism, din cauza taxelor mari, a asigurărilor și a prețului parcărilor. Mașinile sunt cu 30 la sută mai scumpe decât în alte țări.
Viața în Elveția: cât costă alimentele în Elveția
În Elveția prețul alimentelor este cu circa 20-30 la sută mai mare decât în restul țărilor europene, cele mai mari prețuri fiind în Zurich și Geneva. 200 de euro pe lună ar fi un buget decent, de persoană, pentru cumpărături.
Viața în Elveția: cât costă educația
Sistemul public de învățământ din Elveția este cotat printre cele mai bune din lume. Școlile publice sunt subvenționate de stat, așa că învățământul este gratuit. Există școli bilingve, în care materia este predată atât în limba locală a cantonului, cât și în engleză, unde taxele anuale ajung cam pe la 20.000 de euro.
Există și alternativă la învățământul de stat: școlile private, care urmează un curriculum internațional, cu taxe între 20.000 de euro și 100.000 de euro pe an.
Învățământul universitar se plătește, dar taxele sunt rezonabile:
- Universitatea din Geneva –900 euro/ an
- Universitatea din Berna – 1,500 euro/ an
- Universitatea din Basel ¬1,600 euro / an
- Universitatea din Lausanne – 1,500 euro/an.
Viața în Elveția: cât costă asigurarea medicală
Asigurarea de sănătate de bază e obligatorie în Elveția și poate fi scumpă, deși asigură accesul la unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume. Prețul mediu pentru o asigurare medicală este de 400-500 de euro pe lună, deși există și pachete mai ieftine de atât.
Viața în Elveția: cât costă creșterea copiilor
Datorită unei inițiative guvernamentale din 2003, în Elveția există peste 2000 de creșe, la care pot merge în jur de 50.000 de copii. Însă nu e ieftin să îți ții copilul la creșa – aceasta însemnând o cheltuială cam de 2000 de euro pe lună, însă prețurile variază. Părinții care trăiesc în Zurich, Berna sau Geneva pot plăti oricât între 50 și 150 de euro pe zi.
Taxele în Elveția
Sistemul de taxe din Elveția este destul de complicat. Dar, pe scurt, o persoană ajunge să dea între 20 și 40 la sută din încasări pe taxe anual.