Viața lui Christopher Nolan, regizorul despre care se spune că a făcut cele mai deștepte filme ale secolului XXI - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Christopher Nolan, regizorul despre care se spune că a făcut cele mai deștepte filme ale secolului XXI

Avea doar 7 ani când a pus mâna pe camera de filmat a tatălui său și a făcut primele filme de scurtmetraj. Fratele său mai mic, Jonathan – și el scenarist, regizor și producător de televiziune – era actorul, iar Christopher avea grijă să construiască platourile de filmare și apoi să pună toate ideile cap la cap, pe peliculă.
Share this article

Regizor, producător, scenarist, Christopher Nolan le-a făcut pe toate. Și s-a folosit de talentele lui multiple ca să aducă pe marile ecrane unele dintre cele mai bune și puternice filme ale începutului de secol XXI, de la Memento la Inception, de la The Dark Knight Trilogy la Interstallar, apoi Dunkirk și Tenet. Și deși toate au înregistrat cifre fabuloase în box-office, peste 5 miliarde de dolari încasări, dar și 34 de nominalizări la Oscar, din care 10 s-au finalizat cu mult-râvnitele statuete, niciunul dintre ele nu face parte din așa-numitul mainstream hollywood-ian. Dar succesul nu a fost o întâmplare în viața lui Christopher Nolan, care se pregătea pentru regia de film pe când alții încă jucau șotronul în fața casei.

Viața lui Christopher Nolan – Pasionat de regie încă din copilărie

Născut în vara lui 1970, la Londra, Christopher Nolan a luat contact încă din primii ani de viață cu partea creativă a vieții, cunoscând în același timp mai multe civilizații și istorii. Tatăl său era director de creație într-o agenție de publicitate, iar mama – americancă la origine, a fost stewardesă, iar mai târziu profesoară de limbă engleză. Cu rădăcini pe 2 continente și 2 cetățenii, Christopher și cei doi frați ai săi și-au petrecut copilăria când în capitala Marii Britanii, când într-un oraș din Illinois, lipit practic de Chicago.

Avea doar 7 ani când a pus mâna pe camera de filmat a tatălui său și a făcut primele filme de scurtmetraj. Fratele său mai mic, Jonathan – și el scenarist, regizor și producător de televiziune – era actorul, iar Christopher avea grijă să construiască platourile de filmare și apoi să pună toate ideile cap la cap, pe peliculă. Unchiul său, care lucra la NASA, i-a trimis câteva înregistrări cu lansări de rachete, scene pe care Christopher Nolan le-a refăcut de foarte multe ori. În paralel urmărea cu nesaț filmele lui Ridley Scott, regizorul celebrului Alien și filme SF, precum Star Wars și 2001: A Space Odyssey. La 11 ani știa deja că asta își dorește să facă – să devină regizor de film, iar la 19 ani realiza împreună cu prietenul său, Roko Belic – acum un reputat regizor de filme documentare – filmul suprarealist Tarantella.

Foto: pinterest.com

După ce a absolvit studiile de Literatură Engleză la University College of London, Nolan a încercat să-și facă intrarea în lumea cinematografică din Marea Britanie. A lucrat și ca analist de scenarii, operator video, regizor de clipuri publicitare, a făcut 2 scurtmetraje, însă nimic nu îi arăta drumul pe care și-l dorea. Avea să mărturisească mai târziu că se uita descumpănit la teancurile cu scrisori de refuz primite și că industria de film britanică nu oferă deloc șanse tinerilor care își doresc să lucreze în domeniu.

Viața lui Christopher Nolan – Primul film, făcut cu banii personali și prieteni

Pasiunea era însă mai mare decât dezamăgirea, așa că Nolan și-a dus visul mai departe pe cont propriu, iar la 28 de ani lansa primul film de lungmetraj, Following. El a scris scenariul, el l-a regizat, el l-a filmat și tot el a făcut montajul. Tot el a și plătit totul pentru a-și realiza filmul, undeva în jur de 3.000 de lire sterline și a primit ajutor din partea prietenilor care au fost fie actori, fie în echipa de producție. Cum toți aveau job-uri de zi cu zi, filmările au avut loc doar în weekenduri și s-au întins pe un an de zile. Cum banii erau extrem de puțini, iar pelicula, scumpă, Nolan făcea repetiții peste repetiții astfel încât să nu fie nevoit să filmeze o scenă de mai mult de 2 ori. Eforturile i-au fost răsplătite. Following a fost foarte bine primit de critici și a primit mai multe premii în cadrul festivalurilor în care a fost prezentat. The New Yorker și New York Times i-au adus elogii tânărului apărut parcă de nicăieri.

Foto: hollywoodpicture.net

Recenziile pozitive l-au determinat pe Nolan să continue, iar 2 ani mai târziu, în anul 2000, lansa Memento, pelicula care l-a transformat dintr-un necunoscut într-o regizor de succes. Ideea subiectului i-a fost dată chiar de către fratele său mai mic, Jonathan, cel cu care își începuse ”cariera”, în copilărie. Scenariul făcut de Christopher pe baza nuvelei scrisă de Jonathan a fost catalogat drept unul dintre cele mai inovatoare scenarii ce au văzut vreodată lumina zilei. Nolan a trecut astfel de la un buget personal de 3.000 de lire sterline la unul susținut de un studio cinematografic, de 4,5 milioane de dolari și de la actori aleși dintre prieteni la actori renumiți, precum Guy Pearce și Carrie-Ann Moss. Premiera filmului a avut loc la Festivalul de la Veneția, iar criticii nu găseau suficiente cuvinte laudative la adresa lui. Din fericire, nu doar criticii au fost impresionați pentru că pelicula a devenit în scurt timp un succes în toată lumea și a fost multiplu premiat, primind și primele nominalizări la cele mai mari premii din industrie: Oscaruri și Globurile de Aur.

Pe platourile de filmare, pentru Memento. Foto: twitter.com

Viața lui Christopher Nolan – Fiecare film, un nou succes

Succesul lui Momento l-a făcut pe Steven Soderbergh să îi ceară lui Christopher Nolan să regizeze thrillerul psihologic Insomnia, cu o distribuție monumentală: Al Pacino, Robbin Williams și Hillary Swank. Deși reprezentanții Warner Bros. nu au fost deloc încântați de alegere și au cerut un regizor cu mai multă experiență, Soderbergh a luptat din răsputeri să îl păstreze pe Nolan în echipă. Cu un buget de 10 ori mai mare decât la Memento, 46 de milioane de dolari, Insomnia este considerat cel mai Hollywood-ian film făcut vreodată de Nolan. Cu toate astea criticii au continuat să aplaude mâna celui ce devenea deja răsfățatul cinematografiei americane, iar încasările au fost pe măsură: 113 milioane de dolari.

Au urmat câteva proiecte pe care regizorul le-a descris ca fiind excepționale. Toate însă au fost abandonate din diverse motive și au ajuns în arhivele lui Nolan. La începutul lui 2003 regizorul a mers însă la Warner Bros. cu o propunere inedită, aceea de a da viață unui nou film din seria Batman, dar într-o abordare complet diferită și profundă. Lansat în 2005, Batman Begins a fost catalogat drept unul dintre cele mai importante filme ale anilor 2000.

Christopher Nolan și Christian Bale, foto: pinterest.com

Au urmat The Prestige, bazat pe un scenariu făcut împreună cu fratele său, Jonathan, The Dark Knight, descris ca unul dintre cele mai bune filme cu supereroi făcute vreodată și câștigător a 2 Oscaruri din 8, la câte a fost nominalizat, apoi Inception, pelicula numită aproape instantaneu cel mai bun film al secolului și cea pe care criticii au descris-o ca fiind dovada că cinematografia nu este doar o adunătură de filme ușoare, bune de aruncat mai târziu la gunoi. Tot 8 nominalizări a primit Inception la Oscaruri, iar la 4 dintre categorii a fost declarată și câștigătoare. Câștigător a fost filmul și la capitolul încasări – 830 de milioane de dolari. Ultimul și cel de-al treilea film din seria Batman a fost la un pas să nu mai existe pentru că Nolan nu voia să facă nimic mai slab calitativ. Tot cu ajutorul lui Jonathan, dar și a scriitorului David S. Goyer a creat povestea ce avea să încheie trilogia așa cum își dorea, cu lauri. Iar Goyer a fost cel care i-a dat ideea pentru Man of Steel, o peliculă pe care însă doar a produs-o, nu a mai și regizat-o. Bine primit de public, filmul a fost considerat slab fără mâna lui la regie.

Christopher și Jonathan Nolan, foto: slashfilm.com

Jonathan Nolan avea să fie, din nou, cel care îi dădea ideea pentru următorul succes, scriind scenariul inițial pentru Interstellar și ulterior lucrând împreună cu fratele său la el. Filmul a fost apreciat atât de critici și de public, cât și de oamenii de știință pentru felul în care a respectat și folosit informații științifice reale în realizarea lui. Interstellar a mai adus un Oscar și 4 nominalizări pe lista extrem de lungă cu premii ale lui Christopher Nolan.

Christopher și Jonathan Nolan, foto: pinterest.com

Au urmat câțiva ani în care regizorul britanic și-a dedicat timpul conservării și distribuției de filme ale unor producători mai puțin cunoscuți, dar și realizării de filme documentare sau ca producător al altor pelicule de la Hollywood. În 2017 a revenit la regie cu Dunkirk, un film al cărui scenariu a fost scris doar de el, iar încasările de peste 500 de milioane de dolari au făcut ca acesta să fie pe locul 2 la încasări pentru o peliculă cu subiect din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Dunkirk este considerat și a fi unul dintre cele mai bune filme de război din toate timpurile, dar și filmul care i-a adus lui Nolan prima nominalizare la Oscaruri pentru Cel mai bun regizor. Tenet, lansat anul acesta, a fost realizat după ce ideea a fost procesată vreme de 5 ani și timp de alți 5 ani s-a lucrat la scenariu. Cu 3 amânări ale lansării din cauza pandemiei, până la urmă Tenet a apărut în august, fiind primul film de la Hollywood apărut în cinematografe în timpul pandemiei. Chiar și în acest condiții filmul tot a avut încasări de 340 de milioane de dolari.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/AZGcmvrTX9M” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Viața lui Christopher Nolan – Familia, succesul de acasă

Christopher Nolan este la fel de stabil și serios în viața personală precum este și în carieră. Și-a cunoscut soția, pe Emma Thomas, în colegiu, pe când avea 19 ani. Sunt împreună de atunci, iar Emma i-a fost producător la absolut toate filmele pe care le-a făcut vreodată, împreună punând bazele și companiei lor de producție, Syncopy.

Christopher Nolan și Emma Thomas

Au împreună 4 copii, dar apar rar în public și vorbesc și mai rar despre viața lor de familie.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora