Viața lui Mel Gibson, de la geniul artistic favorit al premiilor Oscar, la sentința de încarcerare și finalul unei cariere înainte de vreme - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Mel Gibson, de la geniul artistic favorit al premiilor Oscar, la sentința de încarcerare și finalul unei cariere înainte de vreme

Până în anii 1980, Mel Gibson era cunoscut la nivel internațional pentru rolurile sale principale din filmele Lethal Weapon, iar în deceniul următor a fost recunoscut ca regizor câștigător al Oscarului pentru Braveheart.
Share this article

Viața lui Mel Gibson a intrat în centrul atenției după ce actorul a devenit celebru cu filmele „Mad Max” și „Lethal Weapon”. Mai târziu a câștigat elogii ca regizor al filmelor „Braveheart”, „The Passion of the Christ” și „Hacksaw Ridge”, printre altele.

Cine este Mel Gibson?

Până în anii 1980, Mel Gibson era cunoscut la nivel internațional pentru rolurile sale principale din filmele Lethal Weapon, iar în deceniul următor a fost recunoscut ca regizor câștigător al Oscarului pentru Braveheart. Însă statutul său de celebritate adulată de public a avut de suferit în urma comentariilor sale controversate și a acuzațiilor de abuz domestic în anii 2000. Mai târziu, însă a redescoperit succesul regizând filmul Hacksaw Ridge, nominalizat la Oscar.

Copilăria și primii ani de actorie din viața lui Mel Gibson

Mel Colmcille Gerard Gibson s-a născut pe 3 ianuarie 1956, în Peekskill, New York. A fost al șaselea dintre cei 11 copii ai lui Hutton și Ann Gibson, romano-catolici de origine irlandeză. La scurt timp după declanșarea războiului din Vietnam, Hutton Gibson și-a mutat familia în Australia de teamă că fiii săi vor fi recrutați în luptă. Gibson și-a petrecut restul copilăriei în Sydney, unde a urmat St. Leo’s Catholic College, un liceu catolic pentru băieți. Și-a terminat studiile liceale la Asquith Boys High School din New South Wales, Australia.

După absolvirea lui liceului, Gibson s-a gândit să devină bucătar sau jurnalist, dar a ajuns să urmeze o altă carieră, în special după ce sora sa a depus o cerere în numele său la Institutul Național de Artă Dramatică din Sydney. A decis să meargă la o audiție și, în ciuda faptului că nu avea experiență în actorie, a fost acceptat la școala de teatru.

Nu după mult timp, Gibson și-a făcut debutul pe scenă într-o producție a universității, Romeo și Julieta și debutul pe ecran în filmul cu buget redus, Summer City (1977). După absolvirea facultății în același an, Gibson sa alăturat Companiei de teatru din Australia de Sud, unde a apărut în roluri principale în producții clasice, inclusiv Oedip și Henric al IV-lea.

Viața lui Mel Gibson

„Mad Max” și „Armă mortală”

După ce a cucerit scena, Mel Gibson și-a încercat mâna în televiziune, obținând primul său rol în serialul australian The Sullivans (1976-83). A absolvit cinematografia de masă în 1979 cu două roluri de film: ca un războinic futurist în Mad Max și ca un bărbat cu dizabilități mintale care se îndrăgostește de o femeie mai în vârstă, interpretată de Piper Laurie, în Tim. Pentru interpretarea sa din ultimul film, Gibson a câștigat primul său premiu Australian Film Institute, pentru cel mai bun actor. În plus, Mad Max a devenit cel mai mare succes comercial al oricărui film australian de până atunci, încasând peste 100 de milioane de dolari în întreaga lume.

Mel Gibson a primit cel de-al doilea premiu AFI (din nou pentru cel mai bun actor) pentru interpretarea sa de idealist patriotic în drama lui Peter Weir din 1981, Gallipoli. Mai târziu în același an, și-a reluat rolul de erou îmbrăcat în piele în Mad Max 2: The Road Warrior (lansat în Statele Unite ca The Road Warrior în 1982). Succesul filmului l-a transformat pe Mel Gibson în vedetă internațională. A doua sa colaborare cu Weir, The Year of Living Dangerously (1982), l-a prezentat pe actor în primul său rol romantic, alături de Sigourney Weaver.

Debutul american al lui Gibson în filmul The River din 1984 a fost considerat din nou un mare succes. Filmul a câștigat patru nominalizări la premiile Oscar, inclusiv un premiu pentru cea mai bună actriță, Sissy Spacek. În 1985, Gibson s-a întors în Australia pentru a finaliza trilogia Mad Max cu Mad Max: Beyond Thunderdome, în care a jucat și cântăreața Tina Turner. Mai târziu în acel an, popularitatea actorului a fost confirmată când a fost prezentat pe coperta revistei People drept primul „cel mai sexy bărbat în viață”.

După o scurtă pauză, Mel Gibson a revenit pe ecran cu filmul de succes Lethal Weapon (1987), jucându-l pe polițistul volatil Martin Riggs alături de Danny Glover, care a interpretat personajul Roger Murtaugh. Succesul lui Lethal Weapon a inspirat trei sequele – Lethal Weapon 2 (1989), Lethal Weapon 3 (1992) și Lethal Weapon 4 (1998) – toate avându-i pe Glover și Gibson în rolurile respective de „polițist bun” și „polițist rău”.

Viața lui Mel Gibson: Breavehart

În Hamlet al lui Franco Zeffirelli (1990), Mel Gibson a oferit o performanță notabilă în rolul prințului chinuit. Hamlet a marcat, de asemenea, primul film produs de noua companie de producție a lui Gibson, Icon Productions. (Alte producții ale lui Icon includ filmul biopic al lui Beethoven din 1994, Immortal Beloved și remake-ul din 1997 al Anna Karenina a lui Lev Tolstoi.)

Gibson a apărut în câteva filme prost primite la începutul anilor 1990, inclusiv Air America (1990) și Forever Young (1992). Și-a făcut debutul regizoral cu filmul din 1993, The Man Without a Face, în care a jucat și în rolul unei victime desfigurate de arsuri.

Mel Gibson și-a lansat cel mai pasionat proiect de până atunci, în 1995, regizând și jucând rolul nobilului scoțian din secolul al XIII-lea, Sir William Wallace, în epicul medieval Braveheart. Filmul a continuat să triumfe la premiile Oscar, câștigând premii de top la cinci categorii, inclusiv cel mai bun film și cel mai bun regizor. Tot în ’95, Gibson și-a diversificat gama de personaje oferind vocea lui John Smith în Pocahontas de la Disney.

La sfârșitul anilor ’90, Gibson a jucat într-o serie de thrillere criminale, inclusiv în 1996 Ransom (cu Rene Russo și Gary Sinise), în 1997 The Conspiracy Theory (cu Julia Roberts) și filmul independent Payback (1999). În 2000, actorul a fost cap de afiș pentru foarte așteptata saga de război, The Patriot, în care a jucat rolul unui erou reticent în timpul Revoluției Americane. În același an, a jucat în comedia romantică What Women Want, alături de Helen Hunt, Lauren Holly și Bette Midler. 

În 2002, Gibson a apărut într-un alt hit de box office, M. Night Shyamalan’s Signs, jucând un fermier rural din Pennsylvania a cărui viață ia o întorsătură drastică când în lanurile de porumb încep să apară cercuri uriașe.

Patimile lui Isus și marea pasiune din viața lui Mel Gibson

Mel Gibson s-a întors pe scaunul de regizor pentru următorul său proiect, un film ambițios despre ultimele 12 ore din viața lui Isus Hristos, intitulat The Passion of the Christ (2004). Improbabilul blockbuster a ținut titlurile ziarelor pentru controversata sa adaptare a Crucificării. Un catolic devotat, Gibson a declarat la acea vreme că Duhul Sfânt făcea filmul prin el: „Doar direcționam traficul”, a spus el.

Următoarea epopee istorică a lui Gibson, Apocalypto, lansată în decembrie 2006, s-a concentrat pe declinul civilizației Maya și a fost filmată în limba maya Yucatec, cu subtitrări. Filmul, care a prezentat o distribuție indigenă de actori mexicani și nativi americani, a fost apreciat de critici și a fost un succes de box office.

Remarci controversate și revenirea pe platourile de filmare

La scurt timp după filmarea The Passion, Gibson a fost acuzat că este atât antisemit, cât și rasist. În 2006, el a declarat că „nu contestă” o acuzație de conducere în stare de ebrietate, recunoscând ulterior că a făcut remarci antisemite în timpul arestării sale și recunoscând deschis lupta sa cu dependența de alcool. A fost condamnat la trei ani de închisoare, inclusiv la întâlniri obligatorii în cadrul asociației Alcoolicii Anonimi.

În anii care au urmat incidentului, Mel Gibson a păstrat un profil relativ scăzut. A lucrat ca producător în documentarul PBS din 2008, Another Day in Paradise, și ca producător executiv al miniseriei PBS, Carrier. După ani de regie și producție, Gibson a făcut un pas înapoi în fața camerei pentru thrillerul Edge of Darkness din 2010, jucând rolul unui detectiv de poliție care investighează moartea fiicei sale.

Pe fondul mai multor remarci care i-au înrăutățit situația de paria de la Hollywood, Gibson a jucat în filmul The Beaver din 2011 cu Jodie Foster, interpretând un bărbat sinucigaș care se leagă de păpușa lui. Cu toate acestea, rolul nu a reușit să-ș îmbunătățească imaginea sau să-i redea cariera de actor, iar Gibson a revenit la genul de acțiune pentru următoarele trei roluri de pe ecranul de argint: Get the Gringo (2012), Machete Kills (2013) și The Expendables 3 (2014).

Viața lui Mel Gibson

Mel Gibson s-a trezit din nou în ascensiune în 2016 cu Hacksaw Ridge, primul său efort de regizor în ultimii 10 ani. Bazat pe povestea adevărată despre un tânăr care refuză să facă armata din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a salvat 75 de soldați fără a trage un singur glonț, filmul a avut un succes modest la box office, dar a câștigat nominalizări la Globul de Aur și la Oscar pentru regie.

Continuându-și revenirea la o poziție proeminentă în industrie, Mel Gibson a apărut la Premiile Academiei în februarie 2017, mânuind cu bunăvoință mintea lansată de gazda Jimmy Kimmel. Mai târziu în acel an, Gibson urma să apară alături de Will Ferrell, Mark Wahlberg și John Lithgow în Daddy’s Home 2 și și-a tachinat, de asemenea, fanii despre posibilitatea unei a cincea ediții a lui Lethal Weapon.

Viața personală a lui Mel Gibson

În 1980, Gibson s-a căsătorit cu Robyn Moore. Cuplul a avut șapte copii împreună înainte de a depune cererea de divorț, în 2009. La scurt timp după ce a început procedura de divorț, Gibson a început să se întâlnească cu cântăreața rusă, Oksana Grigorieva. Cei doi au avut primul copil cu puțin timp înainte de a se despărți, în 2010.

Gibson a fost cercetat pentru abuz domestic la scurt timp după despărțirea de cântăreață, iar conversațiile telefonice înregistrate ale actorului au scos la iveală insulte rasiale și a recunoscut că a lovit-o pe Grigorieva. Gibson a recunoscut că a pălmuit-o pe Grigorieva o dată cu palma deschisă, dar a respins afirmația ei că a lovit-o de mai multe ori.

Viața lui Mel Gibson
Mel Gibson și Oksana Grigorieva.

În timpul procesului din 2011, Gibson a pledat că nu a contestat acuzația de violență domestică. A fost condamnat la trei ani de încercare, un an de consiliere pentru violență domestică și muncă în folosul comunității, pe lângă mai multe amenzi. Drept urmare, Gibson a fost abandonat de colegii de la Hollywood, dar și de agenția sa, William Morris Endeavour Entertainment și este încă un caz de geniu artistic căzut în dizgrație, a cărui carieră se consideră încheiată înainte de vreme.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora